Učia nás, že byť empatický je fajn. Je to vlastnosť, ktorú stojí zato spomenúť v životopise. No tušili ste, že má aj "vedľajšie účinky?"

„Byť dobrý neznamená byť sprostý,“ povedal raz múdry človek. Aj dobrý človek má mať svoje hranice. A áno, týka sa to aj empatie. Kde je teda „zdravá“ hranica medzi empatiou a čerpaním z vlastných zásob? 

Článok pokračuje pod videom ↓

Bežná empatia u ľudí

Vcítiť sa do iného je jedna vec. No ak padne za obeť náš energetický potenciál, treba sa mať na pozore. Určite aj vy poznáte hotových vysávačoch energie. Nie, nebudeme sa baviť o energetických upíroch, hoci aj tento termín má niečo do seba. Hovoríme o sústavne nahnevaných ľuďoch, ktorí neváhajú preplávať celý Atlantik, len aby vám oznámili „koho zabilo.“

Žijú zo senzácií a katastrof. A neskutočne vyčerpávajú. A vy, v snahe byť empatickí, ich počúvate, v snahe vcítiť sa do ich trápenia. Veď nikto sa nemá tak zle ako oni.

Pravdepodobne majú toho najhlúpejšieho šéfa na svete, manželka si môže podať ruku s Xantipou a deťom sa nevyrovná ani postrach Denis. A vy, človek empatický, len počúvate a počúvate. Doslova cítite, ako z vás uniká energia. Tu si však musíte povedať dosť!

Negatívne emócie, toxíny, nespavosť

Nie všetci ľudia si však uvedomujú, aké negatívne myšlienky a energie púšťajú do sveta. Ak ste empatickí, vycítite ich, keď sa nachádzate v miestnosti plnej ľudí. A práve preto prichádzate o energiu. Práve preto nastáva nasledujúci paradox, a to síce že aj  keď ste „unavení ako pes“, máte problém večer zaspať. Ste jednoducho presýtený negatívnymi emóciami.

Mozog vám pracuje na plný plyn a nevie sa prepnúť do pokojného, úsporného režimu. Viaceré výskumy však poukázali, že práve v spánku sa mozog zbavuje škodlivých toxínov. Takže ak trpíte nespavosťou, máte o program postarané.

pixabay.com

Pomoc v podobe novej energie je vítaná

Preťaženie organizmu, za ktoré môžu negatívne emócie ostatných, môže mať v kombinácii so stresom naozaj negatívne účinky na celý organizmus. Môže to dôjsť  až k nedostatočnej činnosti nadobličiek.

Okrem toho, nedostatok energie, ktorý pociťujeme, sa snažíme doplniť nezdravými potravinami. Aj preto siahame po nezdravých jedlách či sladkostiach.

Častý je aj „kávový doping“, no aj nadmerná konzumácia kofeínu poškodzuje nadobličky. Vidíte, kam sme sa až dostali? To všetko môže spustiť „obyčajná“ empatia.

Má aj empatia hranice?

Vypočuť si iných ľudí je dôležité. Veď sme ľudské bytosti. Avšak ešte dôležitejšie je zachovať si odstup a nadhľad. Veď predsa nikto sa nechce premeniť na rovnakých pesimistov, akých má okolo seba. Nezabúdajme na zdravý životný štýl, zdravé myšlienky a jedlo. Čo do tela dávame, tak to aj dostávame. Platí to nielen pre telo, ale i pre myseľ.

Pozri aj: 4 znaky toho, že vaša emocionálna inteligencia je naozaj vysoká

curiousmindmagazine
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov