Foto: Photo by Rifqi Ramadhan from Pexels

Niekedy majú tie najjednoduchšie veci ten najväčší vplyv.

Určite sa vám už stalo, že po celom dni strávenom v kancelárii alebo v inej miestnosti si vaše telo doslova pýtalo aspoň trochu čerstvého vzduchu, denné svetlo či vonkajší svet. A v momente, keď ste vyšli z budovy a poriadne sa nadýchli, všetko sa zrazu zlepšilo a upokojilo. Nie, nie je to žiadna náhoda. Podľa novej štúdie, ktorá bola publikovaná vo Frontiers in Psychology, čerstvý vzduch s nami dokáže robiť ozajstné zázraky. Dokonca aj znížiť našu hladinu stresu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výskumníci nazvali dvadsať minút strávených vonku, na dennom svetle a čerstvom vzduchu, „prírodným liekom“. Do tohto „prírodného lieku“ sa ráta akákoľvek aktivita, pri ktorej cítite spätosť s prírodou. Je naozaj jedno, či ide o dlhé prechádzky, beh, ležanie na lúke, turistiku či dokonca sedenie vo vlastnej záhrade alebo na vlastnej verande a pozorovanie ovocných stromov či pestrofarebných kvetov.

Experiment s užívaním „prírodných liekov“

pexels.com

Podľa tlačovej správy výskumníci uskutočnili experiment, v rámci ktorého prikázali účastníkom, aby si tento „prírodný liek“ vzali po dobu minimálne desiatich (a viac) minút, trikrát do týždňa, po dobu celých osem týždňov. Inými slovami, osem týždňov mali robiť čokoľvek, pri čom budú na čerstvom vzduchu a hlavne v prírode, nie uprostred rušnej mestskej ulice plnej chaosu a náhlenia sa.

Aký bol výsledok?

Vedci účastníkom vždy zmerali hladinu stresu pred tým a po tom, čo strávili týchto pár minút vonku a prišli na naozaj prekvapivé výsledky. Aj doteraz bolo známe, že pobyt v prírode dokáže človeka upokojiť a zmierniť jeho úroveň stresu, či dokonca priaznivo pôsobiť na jeho zdravotný stav, no nebolo presne definované, aký dlhý čas by to mal byť a aká aktivita sa javí ako najefektívnejšia.

pexels.com

Štúdia ukázala, že ak chcete znížiť hladinu stresu čo najviac, potom by ste mali v prírode stráviť minimálne dvadsať až tridsať minút. Najlepšie bude, ak ich využijete na pomalú chôdzu, či dokonca na sedenie na mieste. Vedci tvrdia, že nie je nič lepšie, ako stať sa na chvíľu súčasťou prírody, započúvať sa do jej zvukov, pozorovať svet okolo seba a úplne tak upokojiť svoju myseľ.

Takže na záver stačí už iba dodať, že niekedy by sme naozaj nemali podceňovať silu obyčajných vecí, ako je napríklad niekoľko minút denne strávených v prírode. Ak sa nabudúce ocitnete v nejakej ťažkej situácii alebo budete pociťovať, že je toho na vás príliš, skúste aj vy siahnuť po „prírodnom lieku“, ktorý vám dodá potrebnú úľavu a celkom určite vám pomôže.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov