Aj vy doslova neznášate deň svätého Valentína, ktorý je u nás natoľko preceňovaný? Nie ste sami. Ukážeme vám tento deň bez ružových okuliarov zamilovanosti.

Mala som sedemnásť rokov a celého Valentína som preplakala. Všetky moje kamarátky mali frajera, len ja som bola sama. Vtedy som to brala ako najhoršie sklamanie môjho života. Plakala som do perín, ľutovala som sa, porovnávala som sa s ostatnými. Teraz mi to skôr vyvolá úsmev na tvári. Nebola som horšia, ani lepšia než zadané baby. Som jedinečná bytosť. Rovnako ako aj vy. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Valentín ale nemusí byť toxický len pre nezadaných. Aj pre tých, ktorí žijú v spokojnom a harmonickom vzťahu, to môže byť poriadny zaberák. Množstvo očakávaní, (ne)povinné rande, večera… Naozaj je láska o materiálnych veciach? Pozrite sa spolu s nami na 7 odvrátených faktov dňa zamilovaných.

Nereálne očakávania

Photo by Element5 Digital on Unsplash

Čakali ste dvadsaťjeden červených ruží a partner vám dal len kytičku kúpenú v supermarkete? Ak ste mali naozaj vysoké očakávania, nebudete sa z nej vedieť tešiť. A potom sa v nás môžu zrodiť pocity sklamania a toho, že nás partner dostatočne nemiluje. Pritom dokazovanie lásky vôbec nie je o materiálnych veciach.

Zbytočný stres

Mnoho ľudí v období okolo sviatku sv. Valentína zažíva zbytočný stres. Vlastne, zažíva ho takmer každý z nás. Partneri sa snažia navzájom sa nesklamať, tínedžerky upadajú do depresie (česť výnimkám) a o sladkom vychutnávaní romantického dňa nemôže byť ani reči.

Spôsobuje úzkosť

Photo by Sascha Berner on Unsplash

Valentín v nás vzbudzuje pocit, že jednoducho nesmieme zlyhať. Musíme sa zavďačiť, ukázať z lepšej strany, odpovedať na všetečné reči okolia. Ak máte chuť zavrieť sa v tento deň do izby a vliezť do perín s nejakou dobrou knihou, vôbec vám to nebudeme zazlievať. Skôr naopak.

Spúšťač depresívnych myšlienok

Len si to predstavte. Všade okolo vás sú zamilované páry, ktoré sa chcú prezentovať v čo najlepšom svete. Neprezradia vám, že sa doma hádajú. Na sociálne siete vešajú zamilované fotografie a vám je z toho do plaču. Nenadarmo sa Valentín považuje za jedno z najdepresívnejších období v roku. Ak sa začneme porovnávať s okolím, okamžite ideme dole.

Poriadna záťaž na peňaženky

Mnohí sú presvedčení, že Valentín vznikol najmä preto, aby na ňom poriadne zarobili obchodníci. V obchodoch necháme desiatky či stovky eur, pričom neraz kupujeme hodnotné dary len preto, že si myslíme, že to tak má byť.

Čakáme, že sa náš partner zmení na romantického hrdinu

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Dokonca takého, ktorý láme srdce hlavným hrdinkám mexických telenoviel. Ak má však váš partner síce od romantiky ďaleko, ale zato má srdce na správnom mieste, netreba ho nútiť do niečoho, s čím nie je stotožnený. Len tak sa vyhnete obojstrannému sklamaniu. Berte ho takého, aký je. Nie takého, aký by mal podľa vás byť.

Valentín prehlbuje rodovú nerovnosť

Prečo? Pretože očakávame, že muži budú hrať tú aktívnu rolu. Oni nás zasypú darčekmi, zarezervujú stôl v reštaurácii či ukuchtia niečo z vlastnej hlavy. A my, ženy, budeme len pasívne prijímať. To veľmi neznie v prospech rodovej rovnosti, však?

Preto sa nedajte znechutiť Valentínom. Je to deň ako každý iný. Konieckoncov, lásku by sme si mali prejavovať v každom dni v roku, nielen na Valentína.

Pozri aj: 13 ilustrácii, ktoré zobrazujú, že láska nie je vždy taká, ako sa zdá

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov