Aj pri písaní textových správ platia nepísané pravidlá.

Či už sa nám to páči alebo nie, posielanie „textoviek“ sa stalo bežnou súčasťou nášho každodenného života. S priateľmi väčšinou komunikujeme cez sociálnu sieť, pričom je niekedy pre nás jednoduchšie poslať správu než vybavovať telefonát. Písať správy je síce fajn, no i pri nich dokážeme urobiť (fatálne) chyby. Dnes vám ukážeme, čoho by sme sa mali jednoznačne vyvarovať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pri písaní správ si najmä treba dať pozor na to, aby sme písali naozaj to, čo si myslíme. Druhá strana totiž netuší, v akom sme stave, čo práve riešime a preto, ak je to aspoň trošku možné, mali by sme sa vyhnúť irónii. Taktiež nie je vhodné písať dvojzväzkové romány. Ľahko sa totižto môže stať, že druhá strana nebude mať čas ani chuť ich čítať. Aké chyby však najčastejšie robíme pri posielaní textových správ?

Zapnutý Caps Lock

pixabay.com

Ak si necháte zapnutý Caps Lock a rozhodnete sa poslať zopár správ, druhá strana pri ich čítaní môže nadobudnúť pocit, akoby ste kričali. „PROSÍM ŤA, ZAVOLAJ MI!“ V tejto správe absolútne prosebný tón zaniká. Je tam naliehavosť a nutnosť, ktorá nemusí byť adresátovi dvakrát príjemná.

Prečo si mi volal?

Slušnosť káže jedno. Ak si nájdete neprijatý hovor, neodpovedajte naň SMS správou. Radšej zavolajte. Takto si môžete písať donekonečna.

Preháňame to so skratkami

Photo by Igor Starkov on Unsplash

Ak sa už rozhodneme napísať textovú správu, skúsme sa vyjadrovať vecne. Niekto sa ľahko môže stratiť v mori skratiek. Významu OMG, WTF, nvm atď. nemusí každý chápať.

Jednoslovná odpoveď

Vedeli ste, že jednoslovná odpoveď je neslušná? Skúste teda zo seba „vysúkať“ aspoň tri slová. Určite tým nič nepokazíte, keď ich poskladáte do jednoduchej vety.

Posielanie linkov

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Táto metóda je veľmi obľúbená najmä na Facebooku. Môže sa stať, že jedna  z vašich súťaživých priateliek sa rozhodne vyhrať prvé miesto v regionálnej Miss. Na to však potrebuje kvantum hlasov. Môžete si byť istí, že ten link, na ktorom môžete za ňu zahlasovať, poslala aj ďalším stovkám priateľov. Je to otravné? Je. Avšak tento zlozvyk má mnoho z nás.

Ahojky/Čauky

Infantilné pozdravy si nechajme pre stráženie susedových detí. Používať ich vo virtuálnej komunikácii vôbec nie je vtipné. Skôr je to otravné a nepríjemné. Preto sa vyjadrujme ako dospelí ľudia.

Čo vás najviac vytáča pri virtuálnej komunikácii?

Pozri aj: Toto je 15+ krutých právd, o ktorých by ste radšej nevedeli. My vám ich však aj napriek tomu povieme

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov