Povedzme si to na rovinu. Ženatí muži majú dlhšiu životnosť. Vedci zistili, prečo je to tak.

Vo všeobecnosti sa ženy dožívajú vyššieho priemerného veku než muži. Podľa štatistík však ženatí muži žijú dlhšie než tí slobodní. A to aj vtedy, ak majú doma manželku, ktorá ich sústavne vychováva, buzeruje a za nič na svete ich nevie zmeniť. Manželský vzťah so sebou prináša viacero dôležitých benefitov a práve tie môžu za dlhší priemerný vek ženatých mužov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dnes vám ukážeme 10 najdôležitejších výhod, ktoré so sebou podľa vedy prináša manželstvo.

#1 Emocionálna podpora

Photo by Jon Asato on Unsplash

Muži môžu na svoje polovičky nadávať, ale drvivá väčšina žien dokáže svojho manžela naozaj emocionálne podporiť. Pri svojej manželke muž nepotrebuje byť silný. Môže byť sám sebou. A to je benefit na nezaplatenie.

#2 Pravidelný sex

Štúdia dokázala, že pravidelný sex dokáže skutočné zázraky. Mužom rozhodne pridá na príťažlivosti. Vyzerajú o 7 až 10 rokov mladšie. A nech si hovorí kto čo chce, ženatí muži majú sex oveľa častejšie než tí slobodní.

#3 Domáca strava

Photo by Matt Heaton on Unsplash

Pizza je síce fajn, ale len vtedy, ak ju nemáte každý deň. Väčšina manželiek vie variť, pričom o zdravotných výhodách domácej stravy určite nemusíme polemizovať. Slobodní muži to v tomto prípade majú o dosť ťažšie. Teda v prípade, ak sa nenaučili variť.

#4 Prevencia proti depresii

Ak muži žijú v harmonickom vzťahu, je im čo závidieť. Samozrejme, v dobrom slova zmysle. Harmonický vzťah výrazne znižuje riziko vzniku depresie. A to sa predsa počíta.

#5 Jednoduchší život

Photo by Ben Duchac on Unsplash

Štúdia, ktorú urobili Hardvardskí študenti ukázala, že ženatí muži žijú v priemere o 5 až 7 rokov dlhšie ako nezadaní. Celkovo mali aj bezproblémovejší život, pretože mali pri sebe niekoho, o koho sa môžu oprieť.

#6 Absencia samoty

Niekomu vyhovuje samota. No človek je od prírody spoločenský tvor a preto pri sebe potrebuje aspoň raz za čas druhého človeka. V manželstve či dlhodobom vzťahu to nájde. Manželstvo je teda vynikajúcou prevenciou proti samote. O tom by vedeli rozprávať nejedni manželia.

#7 Vyššia pravdepodobnosť vyliečenia sa z ťažkých chorôb

Photo by Ken Treloar on Unsplash

Manželstvo dáva vnútornú oporu. V chvíľach, keď vám život hádže polená pod nohy, padne vhod podpora od životného partnera. Istá štúdia ukázala, že pacienti chorí na rakovinu, ktorí žili v manželstve, sa skôr „vyliečili“ a aj samotný proces liečby u nich prebiehal oveľa hladšie. Je to ďalší pozitívny vplyv manželstva na zdravotný stav človeka.

#8 Lepšie kognitívne funkcie

Nezadaní muži majú vyššie riziko vzniku demencie. A to hovorí za všetko.

#9 Ľahšie odvykanie od fajčenia

Photo by Pawel Janiak on Unsplash

Ste fajčiar a plánujete skončiť so svojím zlozvykom? Tak potom šup-šup do manželského chomúta. Ženatí muži si odvykajú od fajčenia oveľa ľahšie než tí slobodní.

#10 Ženatí muži sú „dobrí chlapi“

Vykrádanie bánk, výtržnosti či dokonca vraždy. Potýčky so zákonom sa týkajú skôr slobodných než ženatých mužov. Samozrejme, aj tí občas robia zakázané veci, avšak štatisticky je väčší počet kriminálnikov predsa len medzi slobodnými mužmi.

Veríme, že sme vám dnes ukázali, že manželstvo nie je len prežitok.

Pozri aj: Tento virálny vtip vám veľmi jednoducho vysvetlí, prečo povedia ženy denne viac slov ako muži

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov