Foto: Photo by NEOSiAM 2020 from Pexels

Dokážete si to ešte vôbec predstaviť?

Pre väčšinu z nás je nepredstaviteľné nemať svoj smartfón poruke aj v posteli. Večer pri ňom zaspávame a ráno, po tom, ako nám na ňom zazvoní budík, si začíname kontrolovať nové upozornenia. Viacero štúdií už však preukázalo, že je to veľmi zlý návyk, a že najideálnejšie je nechať si svoj smartfón vo vedľajšej miestnosti, a nastaviť si klasický budík.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Brightside priniesol 4 dôvody, prečo by ste to mali spraviť aj vy.

#1 Smartfón ovplyvňuje váš spánok

…a samozrejme, nie pozitívne. Je to preto, že keď máte telefón poruke, sociálne siete a úlohy na ďalší deň si prirodzene prezeráte do poslednej možnej chvíle, až kým nezaspíte. Nielenže sa tým ukracujete o spánok, ale navyše sa vystavujete aj modrému svetlu z displeja, ktoré, ako vieme, negatívne ovplyvňuje jeho kvalitu. 

#2 Smartfón narúša vašu rannú rutinu

Vyzerajú aj vaše rána tak, že okamžite po vypnutí budíka si začínate prezerať upozornenia, správy a maily? Ak to robíte aj vy, veľmi dobre viete, že niekedy to zaberie oveľa viac času, ako by ste chceli. Kvôli tomu potom musíte uponaháhľať iné ranné aktivity, ktoré sú spravidla oveľa dôležitejšie, ako scrollovanie Facebooku. 

Photo by Julian Jagtenberg from Pexels

#3 Ranná úzkosť

Určite sa vám už nie raz stalo, že práve kvôli tomu ste si ako prvú vec po prebudení prečítali nejaký nepríjemný email alebo správu, ktorá vás nahnevala či zarmútila. Ak sa tak stalo, je pravdepodobné, že rovnaká nálada vám zostane po celý deň. Rovnakú informáciu by ste však spracovali a prijali úplne inak, ak by ste už boli naozaj prebratí, naraňajkovaní a pripravení na nový deň. 

#4 Budík na smartfóne môžete prepočuť

Už aj vám sa zrejme nie raz stalo, že budík na smartfóne ste jednoducho prepočuli, alebo sa vám dokonca zdalo, že vôbec nezvonil. Ako je to možné? Laická verejnosť i odborníci sa domnievajú ,že je to spôsobené tým, že na zvuky svojho smartfónu sme už tak zvyknutí, že niekedy ich jednoducho neregistrujeme. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov