Foto: Photo by Valeria Ushakova from Pexels

Stretli ste sa už s týmto pojmom?

Trápia vás každé ráno melancholické pocity a únava? Množstvo ľudí si myslí, že je to úplne normálne a prirodzené, no možno vás prekvapí, že môže ísť o tzv. “rannú depresiu”, ktorou trpí oveľa viac ľudí, než by ste si mysleli.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na otázku, čo to vlastne ranná depresia je, skvele odpovedal portál Learning Mind. 

Ako sa ranná depresia prejavuje?

Je asi normálne, že väčšina ľudí sa neprebúdza so 100 % – ne pozitívnymi pocitmi, no ranná depresia je predsa len iná. Ľudia, ktorí ňou trpia, majú naozaj seriózny problém vstať z postele a niekedy im to môže trvať aj niekoľko hodín, v dôsledku čoho následne vznikajú rôzne sociálne problémy (napr. absencie v škole či v práci, zmeškané stretnutia a podobne).

Ranná depresia je tiež príčinou “zahmleného myslenia”, takže pre ľudí, ktorí ňou trpia, je priam nemožné hneď po prebudení hovoriť o niečom vážnom. Toto ochorenie teda spôsobuje veľmi neskoré vstávanie a aj keď sa takýto človek konečne dostane z postele, má problém s plnením bežných, denných úloh. Je to akoby ste sa prebudili s daždivým oblakom nad svojou hlavou. 

Photo by Adrien Olichon from Pexels

Ako ranná depresia vzniká?

Vinníkmi sú, ako inak, hormóny – a to konkrétne melatonín a kortizol. Ak ich vaše telo neprodukuje správne, môže dôjsť k tomu, že vaše telo bude produkovať viac melatonínu cez deň ako cez noc (je to spánkový hormón), čím sa naruší váš cirkadiánny rytmus. To doslova “rozhádže” celé vaše telo, čo je priam skvelým podhubím pre vznik ranných depresií. 

Ďalšími príčinami však môže byť aj nadmerné užívanie omamných látok, prekonaná trauma, zdravotné problémy či dokonca aj genetické problémy. Na odstránenie tohto problému je preto potrebné najskôr poznať jeho príčinu. 

Ako s rannou depresiou bojovať?

Možností je hneď niekoľko. Ak vám však nič nepomôže, určite je vhodné vyhľadať odbornú pomoc – a to skôr, než vám tento stav spôsobí nejaké závažnejšie problémy.

  • Hneď po vstaní rozsvieťte svetlo alebo odhrňte závesy. 
  • Snažte sa denne spať 6-8 hodín, a to v rovnakom čase aj cez víkendy. 
  • Vyhýbajte sa kofeínu. Ak sa nedokážete vzdať kávy, vyhnite sa jej aspoň po 18-tej hodine. 
  • Pred spaním sa snažte nemyslieť na nič negatívne. Pomôcť vám môže napríklad čítanie. 
  • Ranný stres redukujte na minimum tým, že všetko na ráno si pripravíte už večer. 
learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov