Foto: pixabay.com

Chystáte sa na prvé rande alebo máte pred sebou pohovor?

Potom možno aj vy poznáte ten pocit, keď vás v bruchu šteklia motýle. Je to znamenie, že v stávke je toho naozaj veľa a na výsledku situácie vám záleží. Čo však to podivné šteklenie spôsobuje?

Článok pokračuje pod videom ↓

Útok alebo únik

Možno ste už počuli frázu „fight or flight“, v preklade útok alebo únik. Ide o prirodzený spôsob, akým telo, konkrétne autonómny nervový systém, automaticky reaguje na stav ohrozenia. Sympatický nervový systém spôsobuje, že sa nám zvýši tep, zrýchlene dýchame, potia sa nám dlane a máme rozšírené zrenice. Parasympatický nervový systém má zas na starosti fungovanie tela počas bežných, neohrozujúcich situácií, počas ktorých môžeme odpočívať a pokojne tráviť obed. Spomaľuje tep, dýchanie a spôsobuje pokles krvného tlaku. Tieto dva systémy sú ako jin a jang, navzájom sa dopĺňajú a bez nich by to jednoducho nešlo.

Foto: unsplash

Andrenalín a kortizol

Či už sa k vám však blíži policajt vypisujúci pokutový lístok, revízor či šabľozubý tiger, sympatický nervový systém musí robiť isté obety. Keď sa ocitneme v ohrození, vyšle signál, aby telo vyplavilo andrenalín a kortizol, ktoré zvýšia tep a naženú krv nielen do srdca, ale aj do svalov nôh. Avšak, krv sa ženie preč od tráviacej sústavy, čo znamená, že cievy obklopujúce žalúdok a črevá sa priškrtia a svaly sa stiahnu. A práve pokles prítoku krvi spôsobuje pocit motýľov v bruchu.

Telo sa snaží o záchranu

Motýle v bruchu však nie sú jediným vedľajším účinkom. Napríklad, študenti pred mimoriadne náročnou skúškou sa neraz pretekajú v tom, kto skôr dorazí na toaletu. Znie to síce bizarne, no v život ohrozujúcej situácii je aj toto spôsob, akým telo zabezpečuje prežitie organizmu. Kým sympatický nervový systém je zodpovedný za kontrakciu väčšiny svalov, jeden sa, naopak, uvoľňuje, a to análny zvierač. Keď teda nervový systém zavelí, že je čas zachrániť sa, v extrémnych situáciách nemusí ostať obsah čriev na svojom mieste. Takto sa telo snaží zbaviť zbytočnej záťaže a pomôcť vám utekať o niečo rýchlejšie.

Foto: unsplash

Prežitie rodu

Prečo sa však motýle v bruchu objavujú nezávisle od toho, či sa chystáte skočiť z lietadla alebo idete na rande? Sympatickému nervovému systému nejak nedochádza, že rande nie je život ohrozujúca situácia, preto sa nám aj v takomto prípade potia dlane, máme rozšírené zreničky a zrýchlený tep. Pre CNN sa sexuologička Kat Van Kirk vyjadrila, že za to môže evolúcia, od nájdenia toho správneho partnera totiž závisí plodenie potomstva a teda pokračovanie rodu.

Má to však aj svoje výhody. Najbližšie, keď budete mať pred sebou dôležitý pohovor, pokúste sa situáciu prerámcovať. Namiesto strachu sa sústreďte na to, akí ste nadšení z príležitostí, ktoré máte pred sebou. Emócie totiž nevisia len tak vo vákuu, telo reaguje na všetko, čo cítime a naopak, emócie odrážajú náš telesný stav.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov