Foto: Photo by Syarafina Yusof on Unsplash

Robí to málokto, no je to veľmi dôležité.

(Smutná) pravda je taká, že väčšina ľudí si robí zo svojich sociálnych sietí výkladnú skriňu a zdieľa na nich len to, čo je pozitívne, krásne a veselé. Každý normálny človek však vie, že dokonalý život jednoducho neexistuje a nemá ho nikto. Prečo sa naň teda hrať na svojom Facebooku či Instagrame? 

Článok pokračuje pod videom ↓

O dôležitosti zdieľania aj negatívnych emócií na sociálnych sieťach píše aj portál Your Tango. Poukazuje pritom na to, že sociálne siete používame prevažne nato, aby sme sa pochválili nejakou novou vecou, dovolenkou, skvelou párty či pracovným úspechom. Prečo sem však nezdieľame napríklad aj dni, kedy ideme k lekárovi? Alebo keď nás vyhodia z práce? Keď nám niečo nevyjde? Či keď sa s niekým pohádame?

Mnohí psychológovia upozorňujú na nebezpečenstvo tohto fenoménu čoraz viac. Problémom totiž je, že mnoho ľudí potom nadobúda pocit, že nie je v poriadku, aby sa nám diali aj negatívne veci – veď iným ľuďom sa predsa nedejú, keďže ich nezdieľajú na sociálnych sieťach.

Prečo to ale nikto nerobí? Prečo zdieľa väčšina ľudí na Facebooku či na Instagrame len to dobré?

Photo by Vinicius Wiesehofer from Pexels

Psychologické vysvetlenie je v podstate “jednoduché”. Ide o tzv. stigmu zraniteľnosti. Priznanie problémov či trápenia verejne z nás totiž robí autentických a zraniteľných ľudí bez akejkoľvek masky – a dobrovoľne sa postaviť do tejto pozície dokáže len málokto. Až príliš sa totiž bojíme toho, ako nás potom ľudia budú vnímať – čo je paradoxné, pretože takmer každý jeden z nich si práve takisto prechádza nejakými problémami. 

Samozrejme nie je nič zlé na tom, ak sa so svojimi známymi a s rodinou podelíte o fotografie svojej vysmiatej ratolesti, o fotku svojho nového auta či o video z dovolenky. Prečo ich však neskúsiť poprosiť o pomoc, keď to naozaj potrebujete? Prečo neodhodiť tú falošnú masku dokonalosti a byť hrdý na to, že ste len obyčajným človekom s problémami?

Každý z nás má nejaké problémy, no “dokonalé” sociálne siete vás môžu ľahko presvedčiť o tom, že tie problémy máte len vy. Nikdy tomu však neuvte. Nič nie je dokonalé. Nabudúce, keď vás bude niečo trápiť, skúste sa o to podeliť na svojom Facebooku či Instagrame. Milými a podpornými reakciami svojich blízkych budete zrejme veľmi príjemne prekvapení. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov