Foto: pexels.com

Je obľúbenou farbou aj pre vás?

Takmer každý z nás má nejakú svoju obľúbenú farbu, ktorú preferuje či už pri zariaďovaní svojho interiéru, pri nákupe oblečenia či pri kupovaní rôznych doplnkov. Ktorá je tá vaša?

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedeli ste, že obľúbenou farbou väčšiny ľudí je modrá? Portál Curiosity prišiel so zaujímavým psychologickým vysvetlením, prečo je to tak. 

Psychológovia Stephen Palmer a Karen Schloss sa zaoberajú psychológiou farieb už roky a sú presvedčení o tom, že vzťah k farbám si vytvárame aj na základe nášho emocionálneho vzťahu k predmetom rovnakej farby. Tak napríklad, ak neznášate brokolicu alebo špenát, je len veľmi málo pravdepodobné, že zelená by bola vašou obľúbenou farbou. 

V tomto zmysle je maximálne pozitívnou farbou napríklad žltá. Vo väčšine ľudí totiž podvedome evokuje farbu smajlíkov či slnka. Niektoré farby sú tiež neutrálne, ako napr. hnedá. Evokovať vo vás totiž môže ako farbu čokolády, tak aj… Veď viete. 

Sú tu však niektoré farby, ktoré v nás nemôžu evokovať takmer nič negatívne. Jednou z nich aj modrá. Modré nebo, modré more, do modra sfarbené diamanty… Nie je preto náhodou, že farba s názvom “Classic Blue” sa podľa inštitútu Pantone stala aj farbou roku 2020. Bola označená za upokojujúcu farbu, ktorá v nás navodzuje pocit mieru a pokoja. 

Aj to je dôvodom, prečo je modrá obľúbenou farbou väčšiny ľudí. Možné je však aj to, že ju za svoju najobľúbenejšiu nepovažujete, no podvedome si ju vyberáte napr. pri už spomínaných nákupoch oblečenia či bytových doplnkov. Naše preferencie farieb sa totižto menia. 

Dokázala to aj zaujímavá štúdia z roku 2013, kde boli participanti rozdelení na 2 skupiny. Obom boli ukázané fotografie vecí červenej a zelenej farby, no tak trochu inak. Prvej skupine boli ukázané pozitívne červené veci (ruže, dokonale narúžované pery, jahody…) a vyslovene nechutné zelené veci (napr. zvratky). Naopak, druhej skupine boli ukázané odpudzujúce červené veci (vyrážky, spálená pokožka, krv…) a “pekné” zelené veci (doláre, mätová zmrzlina, avokádo…). Dokázalo sa, že vzťah participantov k týmto farbám sa naozaj po teste zmenil, avšak len dočasne. Na druhý deň bolo opäť všetko “v poriadku” a participanti už farby nehodnotili podľa obrázkov.

Opäť sa teda dokázalo, že farby nás ovplyvňujú oveľa viac, než si myslíme. Ktorá farba je tou najobľúbenejšou pre vás? 

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov