Foto: Photo by Miguel Á. Padriñán from Pexels

Pomôcť môžete aj úplnými drobnosťami.

Rakovina je zákerná choroba, jedna z najhorších. Ľudí trpiacich rakovinou pribúda čoraz viac a dokonca aj v tak modernej dobe, v akej momentálne žijeme, sa nám na ňu ešte nepodarilo vymyslieť žiaden liek. Ako máte teda pomôcť chorým? Niekedy sa zdá, akoby každá snaha bola márna. Ale dôležité je nevzdávať sa. Možno nemáte silu vyliečiť rakovinu, no určite ju dokážete pre toho druhého spraviť znesiteľnejšou.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Oslavujte aj malé víťazstvá

Mať rakovinou je náročné po všetkých stránkach. Zahŕňa to aj nekonečné čakanie na výsledky testov, vedľajšie účinky liečby či množstvo operácii. Dôležité je však oslavovať aj malé víťazstvá. Ľudia trpiaci rakovinou prezradili, že najviac im pomohlo, keď videli, že na nič nie sú sami. Že ich blízki sú neustále s nimi a tešia sa aj z tých najmenších úspechov.

#2 Ponúknite sa, že sa o niektoré veci postaráte sami

Rakovina je sama o sebe dostatočne veľké bremeno, s ktorým sa musí daný človek trápiť. Aj z tohto dôvodu by ste sa mali zamyslieť nad tým, ako mu, naopak, život trochu uľahčiť. Ponúknite sa, že ho odveziete na chemoterapiu, postaráte sa napríklad o nákup a zásoby jedla, alebo urobíte niektoré z jeho povinností za neho.

unsplash.com

#3 Nezaobchádzajte s daným človekom ako v bavlnke

Mnoho chorých ľudí nemá rado, ak im ostatní neustále pripomínajú, že sú „chorí“. Že sú tým pádom iní. Že s nimi zaobchádzajú ako v bavlnke. Ukážte danému človeku, že ho beriete ako seberovného. Ukážte mu, že je na tom presne tak isto, ako ostatní. Povzbudzujte ho a „nešetrite ho“ (teda, do určitej miery).

#4 Nepodceňujte silu malých gest

Jednoduché pohladenie, úsmev, žmurknutie či objatie. Všetko to sú možno na prvý pohľad malé gestá, ktoré nám však dokážu úplne rozjasniť deň. Nepodceňujte ich silu a nezabúdajte po svete chodiť s úsmevom či otvorenou náručou.

#5 Varte jedlá

Možno daný človek musí dodržiavať prísnu diétu, možno má nekonečný zoznam vecí, ktorým sa musí vyhýbať, a preto je pre neho stravovanie skutočne náročnou úlohou. Skúste mu preto pripravovať a variť jedlá a ubezpečiť sa tak, že nikdy sa nedostane do situácie, kedy bude musieť zostať hladný. Rovnako tak ho podporujte s pitným režimom, tekutiny sú predsa základ.

unsplash.com

#6 Sprevádzajte ho k lekárovi

Rakovina tiež znamená nikdy nekončiace návštevy lekára. A aj keď daný človek tvrdí, že to zvládne, vždy je dobré mať nablízku niekoho, na koho sa môže obrátiť. Niekoho, kto možno nemusí hovoriť nič, no už len jeho prítomnosť bude znamenať veľa. Niekoho, z koho bude cítiť podporu.

#7 Nebojte sa trochu zavtipkovať

A áno, aj keď je situácia možno naozaj vážna, nebojte sa použiť trochu humoru. Humor je silná zbraň, liek takmer na všetko, ktorý dokáže zdvihnúť komukoľvek náladu, odľahčiť akúkoľvek situáciu a spájať ľudí. Nebojte sa ho použiť

#8 Netvárte sa, že všetko viete a všetkému rozumiete

Prečo? Pretože neviete. Určite neviete všetky podrobnosti o danej chorobe a už vonkoncom neviete, ako sa daný človek musí cítiť. Môžete to skúsiť, môžete sa ho skúsiť pochopiť, pomáhať mu, byť pri ňom, ale nikdy sa netvárte, že o rakovine viete viac, ako samotný človek s rakovinou.

unsplash.com
huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov