Na svete neexistujú dvaja rovnakí ľudia.

A predsa dokážeme ľudí rozčleniť do skupín, napríklad podľa toho, aký majú typ osobnosti. Každý typ osobnosti sa prejavuje istou kombináciou čŕt a každý typ má predispozície na isté výhody a nevýhody, akými sú napríklad ochorenia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pokiaľ hovoríme o C type osobnosti, ide o osobnosť náchylnú na vznik rakoviny a vyznačuje sa dvoma črtami. Prvou z nich je, že tento typ osobnosti málokedy vyjadruje svoje negatívne emócie, radšej ich v sebe potláča. Druhou výraznou črtou je túžba po vnútornej harmónii. Aj tento typ osobnosti je dôkazom toho, že ochorenia ovplyvňujú nielen vonkajšie činitele, ale aj vnútorné psychické nastavenie jedinca.

Nejedna štúdia dokazuje, aký zásadný vplyv má napríklad stres. Práve na základe týchto poznatkov definovali ako prví osobnosť typu C vo svojej štúdii Morris a Greer. Výsledky ich štúdie dokazujú, že C osobnosť dokáže len s ťažkosťami zvládnuť negatívne emócie, ako sú napríklad hnev či strach a stres celkovo.

Foto: unsplash

Aby sme však v plnej miere pochopili C osobnosť, je potrebné vedieť niečo aj o typoch osobnosti A a B. Čím sa vyznačujú? Osobnosť typu A sa vyznačuje najmä súťaživosťou, vždy sa snaží zo svojej pozície vyťažiť maximum a dosiahnuť niečo viac. Takýchto ľudí preto často vídať napríklad na manažérskych pozíciách. Tento typ nedokáže len tak nečinne obsedieť a kalendár má nabitý na maximum. Friedman a Rosenman preto tvrdia, že tomuto typu osobnosti hrozí vysoké riziko infarktu, srdcovej arytmie a vysoký krvný tlak.

B typ je otvorený, pokojný a dokáže svoje emócie prijať a spracovať, a to ako pozitívne, tak aj tie negatívne. Tento typ dokáže pomerne ľahko dosiahnuť vnútornú rovnováhu a je považovaný za najzdravší. Typ C je, naopak, nepokojný a neustále sa venuje práci. Vyhýba sa konfliktom za každú cenu a snaží sa o vnútornú harmóniu, čo však pre tento typ nie je jednoduché dosiahnuť.

Foto: unsplash

Prečo je práve C typ najviac náchylný na vznik rakoviny? Až v 80% prípadov rakovina úzko súvisí s návykmi osobnosti a tie ovplyvňujú aj priebeh ochorenia. Do značnej miery vplýva na ochorenie stres a ten dokáže ovplyvniť aj pravdepodobnosť úspešného vyliečenia. Okrem toho, potláčanie negatívnych emócií zvyšuje riziko vzniku ochorenia.

Identifikácia rôznych typov osobnosti nám môže výrazne pomôcť, a to napríklad pri určovaní, aké zvládacie mechanizmy sú pre jedinca najvhodnejšie a ktoré pomôžu najviac predísť rôznym ochoreniam. Aj to je dôkazom toho, aká mocná môže byť psychika a myslenie jedinca.

Pozri aj: Tento typ osobnosti majú len 2% populácie. Toto je 9 znakov, že k nim patríte aj vy

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov