Psychická bolesť je niekedy oveľa horšia, než tá fyzická. Myslím, že všetci o tom vieme svoje. Dá sa však nad ňou zvíťaziť?

Všetci sme v živote zažili nejakú traumu. A náš mozog nám ju neustále premieta niekde v pozadí. Vo dne, v noci. Niekedy nás ochromí tak, že nie sme schopní racionálne existovať. Tak sa však zdá, že naozaj na každú bolesť  existuje liek. Vyskúšajte túto jednoduchú metódu, ktorá vám pomôže takmer okamžite zbaviť sa neskutočnej emocionálnej bolesti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na tie najlepšie veci prichádzame na vlastnej koži. Ak vám niekto vraví, keď sa cítite pod psa, že bude lepšie, okamžite ho začnete nenávidieť. To sa hovorí ľahko, keď nekráča vo vašich topánkach.

Predstavte si však, že dostanete takú ťažkú skúšku od života, o ktorej ste skutočne hlboko presvedčení, že ju nezvládnete. Neznamená to, že vás nechal frajer po dvojtýždňovom randení. Myslíme skutočnú ranu osudu. Ako keď matka nájde svojho jediného syna obeseného doma v pivnici.

Aj vám z tej predstavy prebehol po chrbte mráz:?Stalo sa to. Vtedy však musíte pozbierať všetky zvyšky svojich síl a začať naozaj bojovať. Pretože nemáte na výber. Pretože skutočne idete ďalej, aj keď sa vám v tej chvíli zrútil celý svet.

Rada skúsených terapeutov a psychológov však znie:

Zastavte film, ktorý sa neustále premieta vo vašej hlave.

pexels.com

Samozrejme, len blázon alebo osvietený človek by sa vedel dostať zo svojej traumy mihnutím čarovného prútika. Tá bolesť sa musí spracovať a taktiež si ju musíme prežiť. Ale čo robiť, ak nám naozaj nič nedáva, len berie?

Vtedy je najvyšší čas pohnúť sa vpred. „Rozhodla som sa, že viac nebudem dávať energiu tomu filmu. Prestanem si tie myšlienky premietať stále dokola,“ tvrdí Zenda. Žena, jedna z mnohých, ktorej život nerozdal práve najľahšie karty. V jeden okamih však do jej života prišlo osvietenie. Poznanie večnej pravdy, ktorú nikdy nepochopíme, ak ju neprecítime na vlastnej koži.

Spoznala, že neustále premietanie vnútorných dialógov, ničivých myšlienok a bolestivých spomienok ju nikam neposunie. Je to jednoduchá vec, a pritom taká zložitá. Neutápať sa v bolesti. Cielene ju nevyhľadávať. Odstrániť všetko, čo nás k nej púta, a to bez výčitiek. Je to to najlepšie, čo pre seba môžete urobiť.

Preto nabudúce, ak vás premkne neznesiteľná emocionálna bolesť (alebo ju možno práve teraz prežívate), skúste prepnúť pozornosť. Budete sami prekvapení výsledkami.

Pozri aj: Psychológovia zistili, že emocionálna bolesť je bolestivejšia, než tá fyzická

thepowerofideas
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov