Neraz sa bojíme ísť za svojimi snami len preto, že sa trápime nad tým, čo by na to povedali ostatní.

Väčšina z nás ide po už tisíckrát vyšliapaných chodníčkoch, pretože to tak robia všetci. Zároveň vieme, že tak nebudeme vytŕčať a ľahko splynieme s davom. Plníme očakávania ostatných, sme radi, že nás vnímajú ako „normálnych“ ľudí, no zároveň nám uniká tak dlho očakávaný pocit šťastia. Ak chcete žiť autentický život, musíte sa preniesť cez to, čo si o vás myslí okolie. Ak ste však ešte neprekonali túto fázu, určite vám pomôže táto technika. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Koľkokrát sa počas dňa zamyslíte nad tým, čo si o vás myslia ostatní? Priemerný človek týmto obavám venuje pomerne dosť času. Možno máte chuť obliecť si niečo bláznivé, ale nakoniec skončíte v džínsoch a v sivom tričku len preto, že na nič iné nemáte odvahu. A takýchto rozhodnutí počas dňa spravíme kvantum. Pritom niekde v hĺbke nás pichne tŕň závisti, keď stretneme človeka, ktorý si „ide svoje” – aj keď pri tom výrazne vytŕča z radu. V skutočnosti si však stačí uvedomiť len jedno.

Môže to znieť trocha kruto, no pravda je nasledovná:

Väčšine ľudí ste úplne ukradnutí.

Photo by Austin Human on Unsplash

Pravda je vždy jednoduchá a rovnako to platí aj v tomto prípade. V skutočnosti sa väčšina ľudí tak stará o to, čo si o nich myslia ostatní, že im neostáva veľa času premýšľať o iných. A v tom je celý paradox. Ak ste si vyrobili nejaký drobný trapas, určite si ho v hlave premietate dlhé roky, zatiaľčo okolie už na to dávno zabudlo.

Toto jednoduché pochopenie vám môže pomôcť zbaviť sa strachu. Stačí, keď sa prejdete po meste a zahľadíte sa na všetky tie zachmúrené tváre ľudí, ktorí sú zahltení obavami. Ak neveríte, skúste si spomenúť, čo mala včera na sebe vaša kolegyňa či kamarát, s ktorým ste si vyšli na kávu. Pravdepodobne si na to nespomeniete. Ak náhodou bojovali s nejakou drobnou chybičkou krásy, určite ste jej nevenovali žiadnu pozornosť.

Pozorujte svoj vnútorný monológ

Photo by Zulmaury Saavedra on Unsplash

Ak vás nabudúce prepadne obava z toho, čo si o vás myslia ostatní, sledujte svoj vnútorný monológ. Uvidíte, ako sa vám myseľ snaží podsunúť všetky možné negatíva. „Si neschopná/ý. Ako to môžeš nosiť? Vidíš, teraz všetci uvidia, že za nič nestojíš.“ To je všetko klam. Vy sami poznáte svoju hodnotu a druhých to v skutočnosti zaujíma pramálo. Preto si pokojne môžete vydýchnuť. Každý strach sa rodí len v našej hlave.

Ak sa naučíte žiť skutočne autentický život, zvíťazíte nad jedným z najhlavnejších nepriateľov ľudstva – iracionálnym strachom.

Pozri aj: Sú silnými bojovníkmi, no lomcujú nimi vášne. Toto je 6 znamení, že k cholerikom patríte aj vy

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov