Depresia môže mať rôzne príznaky. To, čo však objavili vedci, rozhodne prekvapí aj vás.

Ľudia trpiaci na depresiu majú často pocit, že svet je jedno šedivé miesto. Neraz veria tomu, že nikto sa nemá horšie ako oni, pričom sa ich myseľ sústredí len na negatívne skúsenosti, emocionálne výbuchy či krivdy, ktoré im priniesol život. Prečo je to však tak? Prečo ich myseľ pracuje úplne inak, než tá vaša? Skupina vedcov prišla na naozaj zaujímavé zistenie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Zatvorte si oči a skúste sa trochu vrátiť do minulosti. Ak u vás funguje všetko tak, ako má, s najväčšou pravdepodobnosťou vnútornými očami uzriete film svojho života, v ktorom bude okrem negatívnych aj množstvo pozitívnych momentov. Bez problémov si vybavíte momenty šťastia. Môžu byť späté s láskou, s rodinou či s iným aspektom života. Na tom v skutočnosti nezáleží. Dôležité je, že vaša pamäť vám ukáže, že život je krásny a plný zaujímavých momentov.

Horšia pamäť

Photo by Jason Wong on Unsplash

U depresívnych ľudí to však nemusí byť tak. Vedci zistili, že ľudia trpiaci depresiou majú približne až o 30 percent horšiu pamäť, pričom im premieta spomienky podľa vlastného scenára. Akoby si niektoré momenty pozmenila, pričom im v hlave prehráva tie najhoršie možné scenáre. Depresívni ľudia si naozaj nevedia tak dobre zapamätať informácie. V dôsledku toho sa skôr sústredia na emócie či pocity, ktorých celková interpretácia môže byť poriadne skreslená.

Autori štúdie urobili experiment, ktorého sa zúčasnilo 75 ľudí s depresívnymi črtami. Ľudia trpiaci depresiou mali približne o 30 percent horšie výsledky, čo viedlo k jednoznačným záverom. Ich pamäť funguje proti nim, čo im spôsobuje značné ťažkosti pri fungovaní v každodennom živote.

Photo by Alex Ivashenko on Unsplash

Možno toto zistenie nám pomôže prejaviť trochu viac súcitu voči ľuďom, ktorí takto trpia. Naozaj sa im s depresiou nežije ľahko. Len si predstavte, že vaša myseľ by vám nechcela prehrať „film“, v ktorom by ste uvideli všetko pekné, čo ste vo svojom živote zažili…

Pozri aj: Každý z nás prekoná vo svojom živote 4 veľké krízy. Toto je vek, kedy prídu a spôsob, ako ich prekonáte

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov