Foto: Photo by Taya Iv on Unsplash

Možno to znie nevinne, ale toto slovo dokáže spôsobiť obrovskú škodu.

Predstavte si, že sa nachádzate na úplnom dne. Ste maximálne v koncoch. Nevidíte žiaden zmysel života, nemáte chuť sa do niečoho pustiť. Dni pre vás predstavujú iba bolesť a trápenie. Máte pocit, akoby ste kráčali po skle, máte pocit, akoby ste sa nevedeli nadýchnuť, akoby z tohto temného miesta, ktoré sa nazýva „váš život“, nebolo úniku. A potom príde niekto, kto sa vás bude snažiť utešiť a povie vám: “Proste len zhlboka dýchaj“, “Proste to hoď za hlavu“ alebo “Proste to nechaj tak“.

Článok pokračuje pod videom ↓

Áno, presne tak, uhádli ste. Kameňom celého úrazu je slovíčko „proste“. Toto slovíčko možno znie na prvý pohľad neškodne a možno ho používate s tým najlepším úmyslom, no na výsledku to nič nezmení a efekt bude stále rovnaký.

Podľa odborníkov, ak použijete slovo „proste“ (alebo akékoľvek jeho synonymá: len, iba a podobne), akoby ste tomu druhému naznačovali, že všetko, čo navrhujete, aby urobil (zhlboka dýchal, myslel, vstal) je veľmi jednoduché a nekomplikované. No v skutočnosti je to pre neho všetko, len nie toto.

Pre ľudí trpiacich úzkosťami či depresiou sú veci, ktoré iní považujú za jednoduché, naozaj náročné

Ľudia trpiaci úzkosťami či depresiou musia zápasiť so svojimi vlastnými myšlienkami, ktoré ich požierajú zaživa. Musia zápasiť so všetkými pocitmi, ktoré sa v nich hromadia a zvádzajú v nich vnútorné boje. Takže áno, aj tie najobyčajnejšie úlohy dňa, ako napríklad vstať z postele či učesať si vlasy môžu byť pre nich obrovskou výzvou.

unsplash.com

No a netreba už hádam hovoriť, že slová, ktoré vyslovíte, majú na druhého obrovský dopad – možno väčší, než by ste sami chceli. Keď si niekto zlomí nohu, tiež mu nepoviete: “Proste to prekonaj.“

To všetko však samozrejme neznamená, že by ste tu nemali byť pre druhých a nesnažiť sa im pomôcť. Existujú však aj lepšie spôsoby, ako to vyjadriť. Tu je hneď niekoľko príkladov:

„Záleží mi na tebe.“

Vyjadrenie záujmu je vždy skvelým prvým krokom a druhému vždy pomôže, ak vidí, že niekomu na ňom záleží. Tak im dajte vedieť, že ste tu pre nich.

„Viem, že je to náročné, ale…“

Nemusí to byť presne takýmito slovami, no skúste druhým ukázať, že ich chápete. Že chápete, že to nemajú jednoduché. Takže namiesto toho, aby ste povedali: “Prečo sa proste nejdeš prejsť?“, skúste povedať: “Chápem, že to máš teraz ťažké, ale nepôjdeme sa spolu na pár minút prejsť?“ a uistite sa, že do toho zahrniete aj seba. To podľa odborníkov tiež dokáže pomôcť.

„Čo môžem urobiť, aby som ti pomohol?“

Opýtať sa, čo môžete urobiť, aby ste pomohli, je skvelý spôsob, ako niekomu ukázať, že ho podporujete. Pamätajte si, že slová nestačia, musíte aj konať. Aj preto je obrovský rozdiel medzi tým, keď poviete: “Som tu, ak ma budeš potrebovať,“ a “S čím ti môžem pomôcť?“

unsplash.com

„Milujem na tebe…“

Buďte špecifický. Povedzte vášmu priateľovi, že na ňom zbožňujete jeho suchý humor. Povedzte svojmu bratovi, že si na ňom ceníte, ako sa vás vždy zastane.

„Nie je nič zlé na tom, vyhľadať pomoc.“

Ak depresia či úzkosti už prechádzajú do nezdravých výšin, potom je úplne v poriadku vyhľadať odbornú pomoc. Nie je to žiadna hanba, práve naopak, je to úplne normálna a bežná vec, vďaka ktorej sa vám môže uľaviť.

huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov