Foto: Photo by Kristopher Roller on Unsplash

Ruku na srdce. Koľko novoročných predsavzatí ste za svoj život dokázali dodržať?

Začiatok nového roka nás motivuje k tomu, aby sme čo-to urobili aj so svojím životom. Zrazu chceme všetci začať novú, zdravšiu, šťastnejšiu a úspešnejšiu etapu života. Drvivej väčšine z nás sa však nepodarí novoročné predsavzatia dotiahnuť dokonca. Prečo teda väčšinu našich predsavzatí porušíme už v priebehu dvoch mesiacov? Odborníci vysvetľujú, prečo je to tak.

Článok pokračuje pod videom ↓

Medzi najčastejšie novoročné predsavzatia určite patrí odhodlanie schudnúť, prestať fajčiť či piť alkohol, žiť celkovo zdravšie alebo pustiť sa do nejakého kurzu, ktorým si rozšírime obzory. Skalne sa držíme nášho predsavzatia prvý týždeň, no akonáhle z nás opadne sviatočná atmosféra a my sa dostávame do nudného kolobehu všedných dní, opadá z nás aj vôľa a nadšenie niečo na sebe zmeniť.

Tento scenár je povedomý väčšine ľudí. Podľa U. S. News až 80% z nás do dvoch mesiacov poruší novoročné predsavzatia. Kde sa teda stala chyba?

Motivačné triky, ktoré v skutočnosti nefungujú

Photo by Roven Images on Unsplash

Na internete natrafíme na množstvo „zaručených“ tipov a trikov, ktoré nás majú motivovať. Odborníci však varujú najmä pred ich kvantitou. Keďže je ich tak veľa, je to zaručený dôkaz toho, že fungujú len málokedy. Alebo je to preto, že sme sa zmenili na národ lenivcov? Jedno je jasné. Každoročne recyklujeme novoročné predsavzatia, ktoré sme si dávali v minulosti.

Čím častejšie sa ich však snažíme dodržať, tým viac v nás klesá chuť a motivácia. Už sami prestávame veriť, že sa nám ich skutočne niekedy podarí dotiahnuť do konca. Psychológovia vysvetľujú, prečo je to tak:

Chceme zmenu, no sami sa zmeniť nechceme

Photo by Mikail Duran on Unsplash

To je prvý z dôvodov zlyhaní našich predsavzatí. Pretože ak chceme zmenu, musíme predovšetkým zmeniť sami seba. To však znamená, že musíme vyjsť z tak veľmi milovanej zóny komfortu. A to dokáže len málokto z nás. Túžime po výsledku bez akéhokoľvek úsilia.

Druhým dôvodom je podľa odborníkov fakt, že predispozície osobnosti sa priveľmi nemenia. Všetci sa meníme fyzicky, pretože procesu dospievania a následného starnutia sa nevyhne nikto z nás. Ale naše názory, osobnostné črty a postoje sa menia len zriedkakedy. Preto akákoľvek zmena našej osobnosti vyžaduje skutočne mnoho úsilia.

Prekročiť vlastný tieň dokáže len málokto z nás. To však neznamená, že sa vôbec nemôžeme zmeniť a každá snaha o zmenu sa musí skončiť fiaskom. Treba mať však na pamäti, že žiadna zmena nepríde len tak. Sami ju musíme iniciovať a naučiť sa dotiahnuť veci dokonca. Ak nám chýba odhodlanie, nepomôžu nám žiadne motivačné triky.

fastcompany
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov