Foto: Unsplash/Ihor Malytskyi

Vzťahy neboli nikdy jednoduché. Netreba sa však s niekým viazať za každú cenu.

Mnohé vzťahy často zlyhajú kvôli množstvu emócií, ktoré si so sebou ľudia do nich prinesú. Môže to byť čokoľvek, od neistoty až po takmer žiadnu sebaúctu. Ľudia si väčšinou tieto emócie odnášajú so sebou z predchádzajúcich vzťahov alebo nejakej traumy z detstva. Život s takouto záťažou môže byť vyčerpávajúci. To má za výsledok, že človek sa aj sám so sebou cíti mizerne a nešťastne, ako uvádza portál Thought Catalog.

Článok pokračuje pod videom ↓

Niekedy si môžete myslieť, že nájdenie toho správneho človeka a vzťah s ním vám prinesie lepší pocit. Existuje dobrý dôvod tomu veriť, zdravé vzťahy dodávajú sebadôveru – cítite sa byť milovanými a lepšími. Realita je však taká, že hoci sú zdravé vzťahy skvelé, je mimoriadne ťažké ich nadviazať, ak je jedna strana so sebou nespokojná.

Foto: Unsplash/Anthony Tran

Ak nemilujete seba, tak ako môžete milovať niekoho iného?

Ľudia často idú do vzťahu s nie najlepšími úmyslami. Preto nevyhnutne zraňujú svojich partnerov, nie preto, že to chcú, ale kvôli tomu, že im nedokážu pomôcť. Napríklad to môže byť niekto, kto má značnú neistotu v otázke vzhľadu, pochybuje o ňom, čo do vzťahu prináša pochyby. Taký človek môže zanedbávať svojho partnera, pretože si myslí, že jednoducho nie je dosť dobrý. Aj niekto, koho v predchádzajúcom vzťahu podviedli, môže žiarliť a konať iracionálne, čím vytvára pre svojho partnera iracionálne prostredie.

Váš vzťah k sebe samému je ten najdôležitejší. Práve na tomto vzťahu si budujete aj všetky ostatné vzťahy s ľuďmi okolo seba.

Foto: Unsplash/Jackson David

Naučiť sa milovať samého seba vyžaduje vytrvalosť a odvahu. Ak chcete začať už teraz, skúste si spísať zoznam vecí, v ktorých ste dobrí. Je dôležité, aby ste boli sami k sebe úprimní a dopriali si to, čo si zaslúžite. Človek si je sám sebe najväčším kritikom.

Čo ak ste ale stretli niekoho naozaj výnimočného?

Niektorí ľudia majú šťastie a nakoniec stretnú niekoho, kto je chápavý a podporujúci. Stáva sa z neho opora, ku ktorej sa obraciate s prosbou o pomoc vtedy, keď ste nešťastní. Avšak to iba dovtedy, pokým neodíde z vášho života. Samozrejme nemusí sa to stať, ale ak na to príde, tak sa ocitnete na oveľa zraniteľnejšom mieste, ako ste boli predtým.

Emocionálna nezávislosť

Existuje vynikajúci argument k tomu, aby ste sa stali sebestačnými a emocionálne nezávislými. Emocionálna nezávislosť vydesí mnohých ľudí, pretože si myslia, že to znamená byť chladným a bezcitným človekom – nič vás nenahnevá alebo nepoteší. Avšak pravda je úplne niekde inde.

Foto: Unsplash/Austin Schmid

Emocionálne nezávislí ľudia prežívajú všetky emócie, ktoré sú väčšinou spojené s tým, ako sa vidia oni sami, a nie s tým, ako ich vidí svet. Je to veľmi pozitívna vlastnosť, ktorú nemá každý. Získate tak kontrolu nad svojimi emóciami, a teda aj nad celým svojim životom. Vaša myseľ bude pozitívnejšia a budete sa nachádzať na lepšom mieste.

Nezabúdajte na svoju hodnotu

Je strašné, aký veľký dôraz kladie spoločnosť na to, aby sa každý musel s niekým usadiť. Táto téma je stále tak rozoberaná, až to vyzerá tak, že ak ste slobodní, máte nejakú vadu. No a keď sa tento tlak neustále zvyšuje, tak väčšina ľudí zabúda na svoju hodnotu.

Je veľmi dôležité, aby ste sa na veci pozerali z väčšej perspektívy. Zhlboka sa nadýchnite a relaxujte, o nič tým neprichádzate. Neskôr si uvedomíte, že prestávka je niečo, čo z času na čas potrebuje každý z nás na to, aby si uvedomil, že v živote ide o oveľa viac. Zistíte to, kto vlastne ste a čo potrebujete. V určitom okamihu budete mať sami pocit, keď už budete na vzťah naozaj pripravení a uvedomíte si, že počkať stálo za to.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov