Foto: Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

V posledných rokoch sa veľa hovorí o delení ľudí na dve kategórie podľa ich spánkového režimu.

Jednu skupinu tvoria ranné vtáčatá, teda ľudia, ktorí zaľahnú do postele skoro a následne im nevadí skoro ráno vstať. Druhú skupinu tvoria ľudia, ktorí by dokázali pokojne prebdieť aj celú noc, no ranné vstávanie je pre nich nočnou morou. Tá druhá skupina je ohrozená nielen ranným frflaním, ale aj poruchou, ktorej sa hovorí syndróm oneskoreného spánkového cyklu, teda DSPS (Delayed Sleep Phase Syndrome).

Článok pokračuje pod videom ↓

Štatistiky odhadujú, že týmto syndrómom trpí na svete až 15 percent dospievajúcich a dospelých jedincov. DSPS spôsobuje, že biologické hodiny človeka sú nastavené ináč a neustále meškajú. Tomuto javu sa už nejaký čas venuje odborník na spánok menom Chris Brantner, ktorý sa vyjadril, že ľudia trpiaci spomínaným syndrómom majú narušený cirkadiánny rytmus, čo znamená, že je oneskorený v priemere o jednu až dve hodiny. Takí ľudia sa neskôr unavia a ich telo je na budíček ráno taktiež pripravené o niečo neskôr.

Ako zistíte, či danou poruchou trpíte aj vy? Príznačných je pre ňu týchto 9 symptómov.

#1 Dopad na socializáciu

Aj keď posunutý cirkadiánny rytmus sám o sebe nemusí byť problémom, môže spôsobovať značné nepríjemnosti v súvislosti s prácou či zaradením sa do spoločnosti. Ľudia trpiaci týmto syndrómom majú totiž problém efektívne fungovať v práci, kde musia vstávať príliš skoro, cez deň sú unavení a vyčerpaní, a to ovplyvňuje aj ich spoločenský život. Iste to poznáte aj vy, keď ste príliš vyčerpaní, jednoducho nemáte chuť ísť do spoločnosti.

Foto: unsplash

#2 Nedokážete sa prinútiť ísť včas do postele

Možno to poznáte aj vy, keď musíte ráno o 6 vstať, aby ste šli do práce, no vy sa cítite, akoby ste boli práve po nočnej šichte. Sľubujete si, že tentoraz sa do postele vyberiete skôr, ideálne už medzi 9 – 10 hodinou. To vám však nepomôže, pretože jednoducho nedokážete zaspať. Psychologička Vanessa H. Roddenberry hovorí, že je to podobné, akoby ste sa ocitli v inom časovom pásme. Kým všetci ostatní v dome už spia, vaše spánkové okno nastane až neskôr.

#3 Ranné vstávanie je nočnou morou

Pre väčšinu populácie je ranné vstávanie do práce niečím, čomu sa jednoducho nevyhneme, no pre ľudí trpiacich DSPS je to hotová nočná mora. Nočná sova potrebuje rovnaké množstvo spánku ako ranné vtáča, avšak pri posunutom spánkovom cykle sa ľuďom, ktorí trpia DSPS, zvyčajne dostáva spánku menej, čo je najmä z dlhodobého hľadiska nesmierne vyčerpávajúce.

Foto: unsplash

#4 Celý deň ste unavení

Ideálny deň je pre jedinca trpiaceho DSPS taký, kedy môže ísť do postele neskôr, dopriať si dostatok spánku, a teda zobudiť sa neskôr. Netvrdíme, že unavený je každý, kto ide spať neskoro, mnohí sú však následne celý deň vyčerpaní a nedokážu plne fungovať.

#5 Potrebujete viac odpočinku

Neraz je spolužitie nočnej sovy a ranného vtáčaťa pomerne náročné. Keď totiž vidíte, ako váš spolubývajúci či partner vyskočí o 7 ráno z postele svieži a oddýchnutý, kým vy ledva žijete, je to frustrujúce. Človek totiž ľahko nadobudne pocit a výčitky svedomia, že je lenivý, aj keď to tak nemusí byť. Navyše, človek s DSPS si neraz potrebuje odpočinúť aj cez deň, aby dobehol spánok, ktorý cez noc nemal.

#6 Príznaky spánkovej deprivácie

Život pre človeka s DSPS vôbec nie je jednoduchý, keď musí každý deň skoro vstávať do práce či do školy. Okrem iného mu totiž hrozí chronická spánková deprivácia. Ako ju rozoznáte? Medzi časté príznaky patrí zábudlivosť, náchylnosť k nehodám a nešikovnosti či oneskorené a spomalené reakcie.

#7 Úzkosť

Ako sme už spomenuli, DSPS môže zasiahnuť každý aspekt života, vrátane toho sociálneho, čo časom môže viesť ku vzniku depresie a úzkosti. Spoločnosť je totiž nastavená tak, že od nás očakáva podávanie výkonov od skorého rána ideálne až do večera, čo nie je ľahké spĺňať ani pri maximálne kvalitnom spánku, nehovoriac pri oneskorenom spánkovom cykle. Ovplyvnené sú aj vzťahy s rodinou a priateľmi, následkom čoho trpí aj sebavedomie.

Foto: unsplash

#8 Snaha o „normálny“ spánok

Mnoho ľudí sa možno pokúša o nápravu a núti sa chodiť do postele a vstávať vtedy, kedy ostatní. To však nie je také ľahké. Aj keď DSPS nie je to isté ako nespavosť, je to rovnako nepríjemné a nie je to voľba. Človek si totiž nemôže vybrať, kedy pôjde spať a koľko spánku mu postačí, o tom rozhoduje telo a jeho nastavenie.

#9 Najmenej tri mesiace

Z času na čas má každý problém zaspať, či už následkom stresu alebo cestovania, pre človeka trpiaceho DSPS je to však každodenná realita. Ak vás spomínané príznaky trápia po dobu dlhšiu ako 3 mesiace, mali by ste sa obrátiť na odborníka. Aj tento problém je totiž v tých správnych rukách riešiteľný.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov