Foto: Image by pixel2013 from Pixabay

Aj ten najúspešnejší vzťah si musel prejsť temnými dňami.

Aj keď to možno na prvý pohľad vyzerá, že tie dlhotrvajúce, úspešné a šťastné vzťahy neprežívajú ťažké či krušné chvíle, opak je pravdou. Každý vzťah musí čeliť problémom, hádkam, nejasnostiam či akýmkoľvek iným ťažkostiam, a musí čeliť rôznym fázam. Niektoré sú lepšie ako iné, no pamätajte, ak sa ich rozhodnete prekonať spoločne, potom vás naozaj nič nedokáže len tak rozdeliť.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Fáza: „Strata identity“

Ako sa vzťah vyvíja, jeden alebo druhý partner môžu mať na chvíľu pocit, že stratili svoju vlastnú identitu, že takmer stratili samého seba, pretože sa sústreďujú hlavne na vzťah a svoje potreby či túžby nechávajú až na poslednom mieste. Odborníci preto radia, že táto fáza vzťahu sa dá jednoducho prekonať tým, že budete tráviť viac času oddelene, a tak znovuobjavíte svoje stratené ja.

#2 Fáza: „Zabúdanie na maličkosti“

V prvých dňoch vzťahu to neplatí, no čím sú páry spolu dlhšie, tým viac berú jeden druhého za samozrejmosť, a tak začínajú zabúdať aj na tie drobné veci, ako napríklad obyčajné pochvaly, komplimenty, prejavy náklonnosti, flirtovanie či na ocenenie jeden druhého. Preto netreba zabúdať, že na to, aby ste iskru udržali živú, potrebujete vynaložiť určitú snahu.

pexels.com

#3 Fáza: „Žiaden sex“

Nech už sú dôvody akékoľvek, vedci sa domnievajú, že aj ten najúspešnejší a najzdravší vzťah si musí prejsť touto fázou. Ale, podobne ako pre všetky ostatné fázy, na jej vyriešenie je dôležitá komunikácia.

#4 Fáza: „Ignorácia“

Akokoľvek desivo to znie, každý vzťah si svojím spôsobom musí prejsť fázou, pri ktorej je komunikácia tak trochu ťažšia. Ale to sú presne tie kľúčové momenty. Či dokážete napokon nájsť nejakú spoločnú reč a prísť na to, ako riešiť problémy medzi sebou, alebo sa hneď vzdáte.

#5 Fáza: „Hľadanie rovnováhy“

Je dôležité si uvedomiť, že vzťah nebude vždy 50 na 50. Niekedy jeden z partnerov bude potrebovať viac, ako ten druhý. Niekedy to bude 60 na 40 alebo dokonca 80 na 20. No to všetko je v poriadku. Všetko je to iba o tom, nájsť správnu rovnováhu.

pexels.com

#6 Fáza: „Otvorenie“

Zdôverovať sa niekomu, či už s najtajnejšími predstavami, snami, túžbami alebo len trpkou minulosťou, ktorá vás prenasleduje a komplikuje vám život, rozhodne nie je jednoduché. Vyžaduje si to obrovskú dávku dôvery. No v každom vzťahu raz príde aj na to a potom múry medzi vami akoby padnú.

#7 Fáza: „Viac intimity“

Áno, presne tak. V jednej fáze počas vášho vzťahu je to bez sexu, v ďalšej zas môžete postrehnúť zvýšené libido a viac intimity vo vzťahu. Možno vám to príde ako rútenie sa z extrému do extrému, no je to úplne bežné.

#8 Fáza: „Budovanie dôvery“

Budovanie dôvery vo vzťahu je dlhodobý proces, ktorý začína od úplného začiatku a nikdy nekončí. Dôvera je totiž niečo, čo sa nezískava ľahko, no rozhodne stojí za to.

pexels.com
bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov