Foto: pixabay.com

Možno to myslíte dobre, no iným ľuďom to skôr dvíha tlak.

Niekedy možno chceme ostatných povzbudiť alebo povedať im pár milých slov. No nakoniec to skončí tak, že povieme čosi, čo toho druhého skôr naštve, rozzúri alebo rozruší ešte viac. Nie nadarmo sa hovorí, že komunikácia je hotové umenie. Takže nabudúce, keď sa budete chystať povedať niektorú z týchto fráz, skúste si najprv premyslieť, či nenarobí viac škody, než úžitku.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 „Budem k tebe maximálne úprimná/ý…“

Ak začínate rozhovor s touto frázou, potom vôbec nezáleží na tom, či to bolo myslené v tom najlepšom duchu alebo nie, pretože v mnohých ľuďoch to evokuje pocit, že príde niečo zlé. Odborníci skôr odporúčajú preformulovať to na otázku: “Môžem byť k tebe úprimná/ý?“ Tak vyvoláte v druhom pocit, že mal na výber.

#2 „Mrzí ma to, ale…“

Všetci poznáme to „ale“. Tým, že sa za niečo ospravedlníte, no hneď za tým poviete „ale“, okamžite znižujete účinok svojho ospravedlnenia – je to, akoby ste ho vôbec nepovedali. Ak sa ospravedlňujete, potom by tam nemalo byť žiadne „ale“. Buď sa totiž chcete ospravedlniť a svoje slová myslíte vážne, alebo len chcete znovu poukázať na to, že ste v danej veci „nevinne“.

unsplash.com

#3 „Nie je žiaden dôvod na to, aby si bol smutný…“

Keď sa snažíte niekoho upokojiť, pravdepodobne prvá vec, ktorú mu poviete, bude: “Nebuď smutný“. Ale asi veľmi dobre viete, že takéto frázy majú skôr opačný účinok. Dokážu toho druhého rozosmútiť ešte viac, prípadne to v ňom môže vyvolať zlosť. Nikdy neviete, čo sa odohráva v tom druhom, preto skúste nabudúce namiesto takýchto fráz človeka jednoducho objať a dať mu pocítiť, že ste tam pre neho.

#4 „Musíš sa upokojiť!“

Podobne ako s predchádzajúcou frázou, myslíte si, že ak je človek rozčúlený či rozrušený a vy mu poviete, aby sa upokojil, urobí tak? Nie. Bude zúriť ešte viac. Ľudia totiž prirodzene nemajú radi, ak im niekto iný diktuje, čo majú robiť, alebo ako by sa mali správať.

#5 „Je mi ťa hrozne ľúto…“

Možno ste len chceli byť empatický, no táto fráza rozhodne nie je dobrý nápad. Znie to skôr ako urážka. Urážka niekoho sily, cti a dôstojnosti. A navyše, komu sa páči, keď ho ostatní ľutujú? Nabudúce, keď sa budete snažiť povzbudiť svojho priateľa, skúste to radšej inými slovami.

unsplash.com

#6 „Kde sa jedny dvere zatvoria, iné sa otvoria.“

Väčšina ľudí, keď chce povzbudiť niekoho iného, začne vyťahovať staré, otrepané frázy. Na tom by nebolo nič zlé, ak by však boli myslené pravdivo a od srdca. Pretože inak môžu toho druhého skôr iritovať, než mu vážne pomôcť.

#7 “Som, kto som…“

Ľudia túto frázu často využívajú, keď sa snažia hovoriť o sebe, no zabúdajú na to, že význam skôr skresľuje, než podčiarkuje. Keď o sebe hovoríte takto, akoby ste druhému naznačovali, že nie ste otvorený zmenám a novým veciam. A navyše, znie to egoisticky a namyslene.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov