Hovorí sa, že priateľa si treba držať na blízko, nepriateľa však ešte bližšie. Čo ak je však priateľ v skutočnosti prezlečený nepriateľ?

Začína to vždy tou istou schémou. Stretnete sa, niekedy je to náhodné a všedné, inokedy sa so vznikom vášho priateľstva spája zaujímavá historka. Dáte sa do reči a čím viac času spolu strávite, tým väčšmi máte pocit, že ten druhý vám rozumie. Máte chuť sa stretávať čoraz častejšie, vaše rozhovory sú stále osobnejšie. Kumuluje sa to, až kým danú osobu nepovažujete za svojho dobrého priateľa, ktorý má vo vašom živote významné miesto. Lenže…

Článok pokračuje pod videom ↓

Lenže, niekedy, vplyvom rôznych udalostí zrazu zistíte, že človek, ktorého ste považovali za priateľa, nikdy vaším priateľom nebol. Sklamanie, smútok, výčitky. Je vám to úprimne ľúto. Druhej strane nie. Prečo? Je to kruté, no nikdy im nešlo o priateľstvo s vami, ale len o vzťah, na ktorom by mohli profitovať.

Pozrite si týchto 7 typov falošných priateľov, aby ste sa v budúcnosti vyhli sklamaniu od niekoho, komu na vás nezáleží…

Lichotník

V tomto prípade to začína komplimentmi, ktoré všetci radi dostávame a azda aj rozdávame. Je to predsa normálne. Sú však aj ľudia, ktorí pochvaly využívajú celkom zištne, aby si iných naklonili. Nie je ťažké všimnúť si, že vás niekto až príliš zahŕňa pozitívnou spätnou väzbou a prehnane vám lichotí. Mali by ste sa zamyslieť, o čo takémuto človeku ide.

Na jednej strane môže ísť o jeho nízku sebadôveru, kvôli ktorej aj milý a láskavý človek používa lichôtky na to, aby si ho niekto všimol a prejavil oňho záujem. Na druhej strane môže ísť o prefíkanca, ktorý presne vie, čo chce skrze pochvaly dosiahnuť. Výhodou je, že tento typ falošného priateľa sa dá ľahko prekuknúť.

Manipulátor

V porovnaní s predchádzajúcim typom je tento diametrálne odlišný. Je nebezpečný a je veľmi ťažké odhaliť ho. Problém nastáva, keď si získa vašu dôveru a dostane sa do okruhu vašich blízkych. Vtedy si z vás spraví bezcennú šachovú figúrku, s ktorou hrá svoje hry.

Nezáleží mu na vás, nezaujímate ho a keď raz dosiahne, čo chcel, strácate preňho akýkoľvek význam. Pri tomto type je len jedna možnosť, vyhnite sa mu za každú cenu, a ak ste si už takého človeka pustili až príliš k telu, čo najskôr od neho vo vlastnom záujme odíďte. Spasiteľský komplex tu nie je na mieste, pretože manipulátor si nikdy neprizná chybu.

pexels.com

Šplhúň

Nejde mu o vás, ale o to, čo máte a ako vás vnímajú ostatní. Ste preňho ako luxusný kúsok v šatníku, alebo drahé auto, ktoré mu pomôže zvýšiť spoločenský status. Ten je na prvom mieste jeho hodnôt a preto neustále analyzuje, čo je IN a čo OUT a robí všetko preto, aby si svoj spoločenský status minimálne udržal. Nevýhoda pre vás: ak sa mu nebudete hodiť do jeho schémy dokonalého života, jednoducho vás z neho bez milosti vykopne a vaše miesto nahradí niekým populárnejším.

Fanúšik

Sú ľudia, ktorým tento typ falošného priateľa vyhovuje. A čo vy? Chceli by ste priateľa, ktorý vás berie ako ikonu, kopíruje váš štýl správania, obliekania a záujmov, a snaží sa byť vašou dokonalou kópiou? Nevýhodou je, že nevie byť voči vám kritický; všetko, čo urobíte alebo poviete je správne a vo väčšine názorov s vami plne súhlasí. V podstate máte pocit, že sa dívate do zrkadla, nie na priateľa.

pexels.com

Herec

Hrá to na vás. Keď sa stretnete a hodí sa mu to, ste preňho najlepší priateľ na svete. Keď mu to nevyhovuje, akoby ste ani neexistovali. Vie byť dokonale zábavný, priateľský a originálny, len aby zakryl to, že sa na vás priživuje. Potrebuje sa zoznámiť s niekým dôležitým, koho poznáte, alebo zrazu si doma zabudol drobné, nefunguje mu to alebo ono, nevie sa dostať k tej skvelej knihe, ktorú ste si prednedávnom kúpili…

Snaží sa vás nenápadne využívať, a keď potrebujete, aby vám oplatil láskavosť alebo vrátil požičanú vec, zrazu sa tvári, akoby o ničom nevedel, alebo vás vôbec nepoznal. Je zbytočné premýšľať nad tým, ako môže byť niekto taký sebecký, radšej sa mu vyhnite.

Klamár

Tento typ sa líši od ostatných tým, že zo začiatku ste mohli byť skutočne dobrí priatelia. Rozumeli ste si, máte mnoho spoločných zážitkov, navzájom ste si verili, až pokým… Váš priateľ klamár sa síce neprestal tváriť ako priateľ, no pod maskou začal skrývať čoraz viac vecí, ktoré robil poza váš chrbát.

Azda najnepríjemnejší príklad je ten, keď si váš najlepší priateľ začne niečo s vaším partnerom – osobou, ktorú milujete. Vtedy je to dvojnásobná zrada. Ako odhalíte klamára? Jednoducho to cítite. Keď sa rozprávate, akoby nebol duchom prítomný, je roztržitý a keď sa ho opýtate dvakrát na tú istú udalosť, je neistý.

Rival

Je otázne, či vôbec môžeme rivala považovať za priateľa. Ide mu len o to, aby bol vždy lepší, ako vy. Neustále s vami súperí; ak si kúpite nový počítač, kúpi si lepší, ak spravíte skúšku na B, on ju bude chcieť urobiť na A, ak sa začnete venovať nejakému športu, bude sa snažiť byť lepší, než vy. Nedopraje vám.

A čo je ešte horšie, keď mu rozprávate o svojich úspechoch a ziskoch, nikdy vás nepochváli, vždy vám skočí do reči a vytiahne nejaký lepší zážitok, či väčší úspech. Možno ste priatelia už od škôlky, no v rámci zdravej sebaúcty by ste mali zvážiť, či vám stojí za to mať takéhoto „priateľa“.

pexels.com

Možno ste v týchto riadkoch spoznali niekoho z vášho okolia, možno niekoho, na kom vám záleží. Nesnažte sa ľudí zmeniť, stojí to veľa energie a výsledky sú minimálne. Pamätajte si však, že nie ste povinný byť s nikým priateľ na celý život. Niekedy treba jednoducho odísť. Nie kvôli iným, ale kvôli sebe.

Pozri aj: 5 typov ľudí, ktorí vám do života vnesú harmóniu vs. 5 typov tých, od ktorých by ste sa mali držať ďalej

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov