Foto: Unsplash/Paul Garaizar

Máte hrozný strach z toho, že sklamete iných? Existujú spôsoby, ako to zmierniť.

Malo by ľuďom záležať na tom, čo si o nich druhý myslia? Občas áno. Pravdou však je, že nikdy nedokážete vyhovieť všetkým ľuďom. Je to jednoducho nemožné. Existujú ale aj takí ľudia, ktorí majú hrozný strach z toho, že sklamú ostatných. Chcú sa páčiť a byť akceptovaní, no keď zlyhajú, je to pre nich takmer neúnosné. Ak medzi nich patríte aj vy, portál Learning Mind opísal niekoľko ukazovateľov, ktoré vám tento problém pomôžu zlepšiť.

Áno, ľudia by sa mali snažiť byť tou najlepšou verziou seba, avšak každý jeden človek na zemi robí chyby. A rovnako každý musí občas robiť rozhodnutia, ktoré sa niektorým ľuďom nemusia páčiť. Ste aj vy človekom, ktorý je posadnutý tým, aby ostatní boli s vami spokojní? Tu je niekoľko ukazovateľov, ktoré vám pomôžu vidieť pravdu.

#1 Túžba páčiť sa

Chcete, aby vás všetci akceptovali a potrebovali. Tiež sa vám nepáči, ak ostatní ľudia vidia vaše nedokonalosti, pretože to pre vás znamená, že vás nebudú mať radi. To nie je vôbec zdravé zmýšľanie a takéto úsilie povedie k tomu, že budete neustále prežívať obrovský stres.

Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

#2 Príliš sa ospravedlňujete

Ľudia, ktorí majú strach z toho, že sklamú iných, sa neustále ospravedlňujú za veci, ktoré ani neurobili. Robia a budú to robiť neustále, akoby im to zabezpečilo, že sa proti nim nikdy nikto neobráti.

Ak sa ospravedlňujete, aj keď to nie je vaša chyba, zúfalo sa snažíte, aby vás ostatní nevnímali ako nejaké zlyhanie. Pritom to nikto takto neberie. Je to iba o tom, čo je vo vašej hlave. Všetko sa to dá ale zmeniť.

#3 Nie ste k sebe úprimný

V prvom rade nie je normálne súhlasiť so všetkým, čo vám niekto povie alebo ponúkne. Niekedy je dobré povedať jednoducho nie. Aj vy sa občas pristihnete pri tom, že robíte veci alebo súhlasíte s vecami, ktoré nemáte radi? Ak to tak je, máte strach zo sklamania druhých ľudí, no čo je horšie, nie ste k sebe úprimný. Toto správanie môže výrazne narušiť vaše duševné a psychické zdravie. Musíte s tým prestať.

#4 Ste doslova preťažení ostatnými ľuďmi

Bol v poslednej dobe váš život naplnený iba tým, čo všetko robíte pre ostatných ľudí? Staráte sa o chorého príbuzného? Pomáhali ste priateľovi pri sťahovaní? Opatrujete deti iných ľudí? A čo je horšie, robili ste všetky tieto veci naraz alebo v krátkom časovom období? Ak to tak je, mohli by ste byť preťažení potrebami iných ľudí a výrazne zanedbávate tie svoje. Toto je jeden z najbadateľnejších znakov toho, že sa bojíte sklamať ľudí.

Foto: Unsplash/Gadiel Lazcano

Ide o vážnu vec na zamyslenie a o niečo, čo by ste mali rýchlo zastaviť. Pomáhať ľuďom je vynikajúca vec, ale ak sa to zmení a má to na vás sebadeštruktívny dopad, je lepšie nechať tých ľudí ísť, a to aj za cenu toho, že vás nebudú mať radi.

#5 Spochybnenie vašich základných presvedčení

Objavte svoje základné presvedčenia a držte sa ich tak pevne, ako to len dokážete. Dokázať urobiť občas nejaký kompromis je skvelé, ale robiť to neustále, to nie je dobré pre nikoho. Ak sú vaše štandardy a morálka narušené iba preto, aby ste potešili niekoho iného, treba si stanoviť hranice. Potláčate aj vy svoje presvedčenia, aby ste potešili iných?

 

#6 Kopírovanie ostatných

Kopírovanie iných ľudí a vecí, ktoré sa im páčia, ukazuje, že sa ich bojíte sklamať. Prečo to tak je? Pretože veríte, že ľudia vás budú mať radšej, ak sa im budete podobať. Nakoniec to nebude pravda a nakoniec aj sami odhalíte, čo sa vám páči a nepáči, čo situáciu ešte zhorší.

Len do toho, nebojte sa sklamať ostatných

Jednoducho pokračujte v tom, čo chcete a občas zlyháte, ale to je v poriadku. Musíte vylúčiť svoj strach z toho, že sklamete iných ľudí. Áno, môžete stratiť priateľov alebo rodinu, no z dlhodobého hľadiska ste boli k sebe konečne úprimní a to je to, na čom záleží.

Foto: Brittani Burns

Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, je spoznať seba samého. Skúste prísť na to, čo sa vám naozaj páči a nepáči a nepozerajte sa na to, či s tým iný súhlasia. Neberte veci, ktoré iní ľudia hovoria alebo robia, príliš vážne. Ľudia sa občas a vás nahnevajú iba preto, lebo vedia, že sa vzdáte a poddáte sa tomu, čo chcú oni. Občas to budete musieť ignorovať.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov