Foto: pexels.com

Stres neovplyvňuje len nás, ale aj naše vzťahy.

Stres dokáže v živote ovplyvniť aj také veci, akými sú napríklad vzťahy. Kvôli nemu sa otupuje vaše spojenie s partnerom, zabúdate, ako milovať, alebo ako nechať lásku vkĺznuť do vášho života, pomaly strácate schopnosť vcítiť sa do role druhého alebo raníte ľudí, na ktorých vám najviac záleží. Možno to znie až príliš dramaticky, no je to tak. Našťastie, aj v tomto prípade existuje riešenie, ako nad stresom vyhrať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál The Minds Journal popísal 5 spôsobov, ktorými nám stres ničí vzťah – väčšinou dokonca bez toho, aby sme si to uvedomovali.

#1 Dotyky už pre vás nie sú príjemné

Keď je človek príliš vystresovaný, stráca prístup k svojím zmyslom. Ako prvý stratí prístup k „hmatu“, keďže to je ten najslabší článok zo všetkých. Pod stresom nedokážeme určiť, či sú dotyky skôr „zničujúce“ alebo „príjemné“. Uzatvárame sa do seba a do svojej bubliny, ukrývame sa pred svetom. A dotyky už prestávajú byť prejavom lásky.

pexels.com

#2 Všetko vás dokáže rozčúliť

Keď je človek vystresovaný, správanie, ktoré by ho za bežných okolností nedokázalo rozladiť, vníma teraz úplne inak. Vaše nervy sú na prasknutie, stačí aj tá posledná drobnosť a pohár pretečie. Nevinné otázky ako: “Aký si mala deň?“ alebo “Ako sa cítiš?“ vo vás vyvolávajú nekonečnú zlosť a prinášajú len podráždené odpovede typu: “Som unavená/ý, čo nevidíš?!“ Uvedomujete si, že odpovedáte podráždene a taktiež si hovoríte, že sa budete správať milšie, len čo „toho budete mať menej“.

#3 Odmietate pomoc od druhých

Kvôli stresu sa ľudia zvyknú uzatvárať do seba a odháňať od seba ostatných. Vaším mozgom prechádza nespočetné množstvo myšlienok, no nedokážete sa poriadne na nič sústrediť. A to vás stresuje a znervózňuje ešte viac. Váš partner sa vás pýta, ako by mohol pomôcť, no vy len odvrknete: “Nevidíš, že sa snažím na niečo prísť? Nepotrebujem pomoc“.

#4 Strácate aj ostatné zmysly

Pod dávkou stresu netrpí len jeden zmysel, ale rovno všetkých päť, ktoré človek má. Milujete vôňu vášho partnera, no teraz, keď ste pod stresom, je pre vás absolútne neakceptovateľná. Jedlo na spoločnej večeri si za žiadnych okolností nedokážete vychutnať. Nedokážete počúvať, čo vám ten druhý hovorí, pretože sa nedokážete sústrediť na to, aké mal zážitky z uplynulého dňa. Stres vám jednoducho otupil každý jeden zmysel.

pexels.com

#5 Nedokážete sa vcítiť do kože toho druhého

Empatia je veľmi dôležitá, o to viac, pokiaľ ide o vzťahy. No opäť, pod vplyvom stresu strácate aj takúto schopnosť. Láskavé slová, mäkký pohľad, pohladenie či objatie a iné prejavy náklonnosti sa pre vás stávajú úplné tabu.

Ako to však všetko napraviť?

Je zrejmé, že stres sa vám dostal úplne pod kožu, a nielenže vám každý deň strpčuje život, výrazne ovplyvňuje aj váš vzťah. Je ťažké vyhýbať sa stresovým situáciám, najmä ak žijeme v dnešnej dobe. No nebojte sa, viete, čo pomáha?

Dostať sa späť do kontaktu so všetkými svojimi zmyslami. Dýchajte zhlboka, pozerajte sa na svet s otvorenými očami a vnímajte jeho krásu, počúvajte vašu obľúbenú hudbu a veľa sa smejte, vnímajte vône okolo vás. Jednoducho si vychutnajte všetky veci, ktoré máte radi a nenechajte, nech vás negatívne myšlienky úplne pripravia o rozum. Nech sa deje čokoľvek, pamätajte si, že láska sa vždy vráti.

pexels.com
themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov