Foto: pixabay.com

Možno práve kvôli týmto desivým zlozvykom vás kolegovia v práci radšej obchádzajú oblúkom.

Všetko je o ľuďoch. A to bez ohľadu na to, v akej profesii robíte. Nemusíte byť dokonca ani zamestnaní, aby ste si uvedomili, že medziľudské vzťahy môžu byť zdrojom radosti a energie, no i zdrojom mnohých zbytočných konfliktov. Ak sa vás ľudia stránia a v práci s vami trávia len nevyhnutné minimum času, možno je dôvodom práve vaše správanie. Niektoré činnosti, ktoré považujeme za skvelé, môžu byť v skutočnosti otravné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je 5 pracovných zlozvykov, ktorými môžete dokonale pochovať svoju reputáciu. Dobrou správou však je, že sa ich môžete kedykoľvek zbaviť. Stačí len trošku chcieť.

#1 Absencia slušných spôsobov

Photo by Nick Arnot on Unsplash

Neverili by ste, koľkí ľudia zabúdajú na etiketu na pracovisku. Kolegom sústavne skáču do reči, večne meškajú a neraz svoj názor vyjadrujú poriadne hlasno. Hádky a zvyšovanie hlasu však do práce absolútne nepatria. Nie sme v džungli, ale na pracovisku. Ďalším „obľúbeným“ modelom správania je neustála zmena témy pri pracovnej porade. Držte sa jednej témy. Inak zbytočne okrádate o čas svoje okolie.

#2 Otravná textová komunikácia

Mnohí z nás v práci pošlú denne desiatky mailov. Avšak aj pri textovej komunikácii sa môžu vyskytnúť chyby, ktorými môžeme druhých dokonale otráviť. Pri písaní mailov platí jednoduché pravidlo: „Čím stručnejšie, tým lepšie.“ Nepíšte slohy, držte sa faktov a zadávajte jasné pokyny. Na písanie si vyhraďte určitý čas. Nie je slušné odpisovať na správy či maily, zatiaľ čo sa rozprávate s druhým človekom.

#3 Bezohľadné správanie

Photo by Alex Kotliarskyi on Unsplash

Tento bod sa týka najmä  otvorených „open space“ kancelárii, v ktorých každý počuje každého. Preto by sme sa mali podľa toho správať. Súkromné telefonáty by sa preto nemali vybavovať v uličkách medzi pracovnými stolmi. Radšej vyjdite na chodbu, kde budete mať väčšie súkromie. To isté sa týka konzumácie aromatických potravín. Smrad z olomouckých syrčekov definitívne rozladí každého.

#4 Veľký brat vás sleduje

Vo väčšine firiem sú nainštalované kamery. Je to najmä z bezpečnostných dôvodov, avšak pri práci by sme mali dbať na to, že kamery zaznamenajú skutočne všetko. Aj naše špáranie sa v nose, hry na mobilnom telefóne či iné aktivity, ktoré rozhodne na pracovisko nepatria. Nikdy nie ste sami. A na to by ste nemali zabúdať.

#5 Zbytočné telefonáty či maily po skončení pracovnej doby

Photo by rawpixel on Unsplash

Všetci máme právo na súkromie. Keď padla, tak padla. Nech sa deje hocičo, neotravujte svojho šéfa či kolegov, ak skutočne nehorí. A horí len málokedy. Súkromie je posvätné. Preto sa nesnažte rušiť šéfa s nejakou pracovnou hlúposťou. Niektorí ľudia si myslia, že takéto správanie im pomôže pri budovaní kariéry, ale pravdou je úplný opak.

mscareergirl
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov