Zdroj: Pexels

Je nepríjemná, no dokáže vás aj niečo dôležité naučiť.

Strata záujmu o veci, z ktorých ste predtým mávali radosť, časté výkyvy nálad či negatívne myšlienky. To je len zopár príznakov depresie, ktorá môže rýchlo prekĺznuť do vášho života a obrátiť ho naruby. Nie každý si pritom uvedomí, že ňou skutočne trpí, a len málokto sa rozhodne vyhľadať odbornú pomoc.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ten, kto tento stav už niekedy zažil, vie, že zvíťaziť nad ním nie je vôbec jednoduché. Keď sa mu to však podarí, s odstupom času si uvedomí, že ho táto choroba možno dokázala aj niečo nové naučiť a dať mu pár silných životných lekcií. Niektoré z nich popísal aj portál Learning Mind.

1. Je v poriadku, ak vám ľudia nerozumejú

Zdroj: Pexels

Je prirodzené, ak sa v ťažkých časoch utiekate k svojim najbližším. Často sa však stáva, že postupne nadobudnete pocit, že vám jednoducho nerozumejú. Ľudia, ktorí totiž niečo podobné nikdy nezažili, dokážu len ťažko odlíšiť „klasický smútok“ od depresie, s čím súvisí aj to, že nevedia zvoliť správny spôsob, ako vám pomôcť.

A je to tak úplne v poriadku. Milé slová a prítomnosť dobrého priateľa môže určite potešiť, ale namiesto toho, aby ste sa mu za každú cenu snažili vysvetliť, čo cítite, vynaložte radšej energiu na pomoc sebe.

2. Nie ste sami

Zdroj: Pexels

Bohužiaľ, spoločnosť ešte ani v dnešnej dobe nie je úplne uvedomelá vo vzťahu k psychickým chorobám. Len ťažko sa niekde „chváliť“ svojou diagnózou, ak na tvárach okolia zbadáte náznak odsúdenia. Okamžite to vo vás spustí pocit osamelosti.

Ak však máte potrebu niekomu sa zveriť a rozprávať o svojej diagnóze, treba sa jednoducho vnútorne nastaviť na to, že nie každý sa bude správať milo a láskavo. Ak sa vám podarí pripraviť na rôznorodú spätnú reakciu, natoľko sa vás nedotkne a nevyvolá vo vás prílišné negatívne pocity.

3. Depresia sama nezmizne

Zdroj: Pexels

Aj keď nemáte chuť na nič, odovzdávať sa osudu a čakať pasívne zababušení v perinách alebo zatvorení medzi štyrmi stenami, vám príliš nepomôže. Naopak, v boji s touto chorobou by ste mali byť aktívni, postupne sa naučiť fungovať aj s prekážkami, ktoré pred vás postaví.

Samozrejme, odpočinok a kvalitný spánok sú tiež veľmi dôležité, netreba však zabúdať ani na pravidelný pohyb, prechádzky či stretávanie sa s rodinou a priateľmi.

4. Spoznáte úprimnú vďačnosť

Zdroj: Pexels

Temnota, ktorá vás v ťažšom období obklopuje, by nemala úplne zatieniť svetlo okolo vás. Depresia vás naučí vďačnosti za tých, ktorých milujete a uvedomeniu, že ich prítomnosť vo vašom živote nie je samozrejmosťou.

5. Zvládanie ťažkých dní

Zdroj: Pexels

Nebudeme si klamať. Depresívne obdobie prináša veľa náročných dní, kedy budete chcieť všetko naozaj vzdať. Je úplne v poriadku hovoriť o tom s tými, ktorí tomu dokážu porozumieť. A hlavne je potrebné, aby ste ich prijali. Tak, ako po daždi vždy vyjde slnko, aj tieto temné dni vystriedajú tie lepšie.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov