Rodičia sa snažia vychovávať šťastné a sebavedomé deti. No miesto toho im neraz dajú do vienka plnú náruč komplexov. Preto nie je za škodu vychovávať ich trošku inak...

Pamätáte sa ešte na to, aké to bolo, keď ste boli ešte deti? Vedela sa nás dotknúť každá nepríjemná poznámka. A tie, v ktorých nám rodina či učitelia vraveli, akí sme neschopní či nešikovní, si žiaľ pamätáme doteraz. Aj preto je veľmi dôležité, čo zasejeme do vnútra našich detí. Pretože všetci vieme, že to v nich pretrvá, aj keď si my už dávno na to nebudeme pamätať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ilustrátorke Yekaterine Ragozine sa vynikajúco podarilo zachytiť situácie, ktoré snáď notoricky pozná každý z nás. Pozrite sa na to, ako to robí väčšina rodičov. Okrem toho však uvidíte, že sa to dá robiť aj inak, a to je paráda!

#1

Yekaterina Ragozina

Ak dieťa robí niečo, z čoho nás ide poraziť, pravdepodobne len testuje naše hranice. Okrem toho je zvedavé, či ho naozaj milujeme. Dokonca aj vtedy, keď sa nespráva podľa našich predstáv. Je to isté volanie po láske, ktoré by sme nemali ignorovať.

#2

Yekaterina Ragozina

Tieto dve jednoduché slová sú kľúčové vo výchove dieťaťa. Nemožno nimi dieťa „predávkovať.“ Ak to vravíme zo srdca urobíme pre náš vzťah s dieťaťa to najlepšie. Okrem toho láska je (našťastie) úplne zadarmo a naozaj sa nedá kúpiť za žiadne peniaze.

#3

Yekaterina Ragozina

Pokúsme sa miesto negatívnych vecí ukazovať na pozitíva. „Super, sám si si upratal izbu.“ „Vedel som, že ten test napíšeš na jednotku.“ Tým, že budeme ukazovať na úspechy dieťaťa, budeme ich na podvedomej úrovni vlastne posilňovať. A kto by nechcel mať sebavedomé dieťa?

#4

Yekaterina Ragozina

Všetci robíme chyby. Dokonca aj rodičia. Aj sa však za svoje chyby vieme ospravedlniť, nezníži nás to v očiach dieťaťa. Skôr naopak. Bude nás rešpektovať o to viac.

#5

Yekaterina Ragozina

Možno to je pre nás blbosť, no pre dieťa to môže byť hotová katastrofa. Preto nezosmiešňujeme jeho pocity. Má právo na hnev, aj má právo byť poriadne vytočené. Konieckoncov, stáva sa to aj nám, dospelým!

#6

Yekaterina Ragozina

Dieťa sa bojí. Aj to je normálne. Pozrime sa na svet jeho očami. Aj my sme sa báli a ešte sa stále mnohých vecí bojíme. Strach však porazíme, keď sa mu pozrieme priamo do očí. A to by sme mali naučiť aj svojich potomkov.

#7

Yekaterina Ragozina

Naozaj je dôležité, aby sme mali moc nad dieťaťom? Rodič by mal mať autoritu, ale nie za každú cenu a nie vo veciach, na ktorých až tak nezáleží. Nechajme dieťaťu právo, aby rozhodovalo samo za seba. Inak aj v dospelosti budú zaňho rozhodovať ostatní…

#8

Yekaterina Ragozina

Skúste dieťaťu pripomínať minulé úspechy. To mu pomôže, aby bolo istejšie v svojom konaní. Je dôležitejšie sa sústrediť na klady, nie na zápory!

#9

Yekaterina Ragozina

Všetci úspešní ľudia majú za sebou množstvo chýb a omylov. A to by mali vedieť aj deti. Ak by sme nemuseli pre úspech niečo obetovať, nevedeli by sme si ho vážiť. Však je to tak?

#10

Yekaterina Ragozina

S deťmi by sme sa od malička mali rozprávať o pocitoch. Je dôležité, aby sme vedeli, ako sa cíti. Emócie nám pomáhajú lepšie rozumieť, čo sa deje v tom druhom. Ak sa raz dieťa naučí slovne vyjadriť svoje pocity, pravdepodobne na to až tak rýchlo nezabudne.

#11

Yekaterina Ragozina

Je dobré u dieťaťa rozvíjať samostatnosť. Ukázať mu, že niečo dokázal sám. A každý, aj ten najmenší úspech sa predsa počíta!

Pozri aj: Týchto 7 viet by ste nikdy nemali vravieť svojmu dieťaťu

brightside.me
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov