Foto: Image by succo on Pixabay

Ak sú vám tieto body známe, potom je vyhorenie len otázkou času.

Práca, práca, práca. Nič iné, len práca. Každý deň driete od rána do večera. Nedovolíte si dať nijakú pauzu, pretože máte pocit, že čas je niečo, čoho nemáte nazvyš, a tých pár minút, ktoré by ste strávili inak než prácou, by vás vyšli draho. Sami cítite, že ste unavení, vystresovaní či dokonca sa bojíte možného neúspechu, no z nejakého dôvodu si toho na svoje plecia beriete ešte viac. Dávajte si však pozor, pretože takýmto tempom a s týmito príznakmi ste na najlepšej ceste k vyhoreniu.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Po celý čas ste veľmi unavení

Nezáleží na tom, že ste v noci spali hoci aj desať hodín, ráno sa zobudíte a aj tak ste úplne bez energie. Najradšej by ste si ľahli späť do postele, no viete, že ak by ste to urobili, boli by ste ešte viac vystresovaní zo všetkých vašich povinností, ktoré sa jednoducho neurobia samé. Oddych pre vás neprichádza do úvahy.

#2 Nedokážete sa plnohodnotne sústrediť

Nedokážete sa sústrediť ani také drobnosti, ako kde ste zaparkovali auto, alebo či ste už odpovedali na ten email. Vaše myšlienky majú tendenciu zaoberať sa počas vašej práce všetkým možným, len nie tým, čo treba. Neviete, kde ste dali svoje kľúče alebo okuliare. Vaša myseľ nefunguje správne a vy neviete, čo sa to vlastne s vami deje.

unsplash.com

#3 Aj tie najnepodstatnejšie veci vás dokážu vystresovať

Máte pocit, že toho máte tak veľa, že ak by niekto pridal ešte niečo, úplne vybuchnete. A potom aj tie najjednoduchšie veci ako telefonát či odpoveď na správu vás dokážu maximálne vystresovať.

#4 Vaše pauzy v skutočnosti nie sú pauzy

Aj keď dáte sebe samému dovolenie trochu spomaliť a dať si prestávku, nedokážete plne relaxovať. Vaše myšlienky sa vždy točia iba okolo práce a výsledok toho celého je ten, že počas času, v ktorom by ste mali oddychovať, zbytočne stresujete.

#5 Často bezdôvodne vybehnete na vašich blízkych

Všetko je tak napäté a vy ste tak podráždení, že často sa vám stáva, že bez akéhokoľvek dôvodu vybehnete na vašich priateľov či rodinu. Úplne stratíte nervy, ste nepríjemní a veľmi vás to neskôr mrzí, no neviete, ako to zastaviť.

unsplash.com

#6 Izolujete sa

No schválne, kedy naposledy ste si niekde vyšli s priateľmi? Kedy naposledy ste nepovedali „nie“ akejkoľvek pozvánke, ktorú ste dostali? Zvyčajne sa od všetkého a všetkých izolujete a úplne zanedbávate svoj sociálny život, pretože máte pocit, že na „zábavu“ teraz jednoducho nemáte čas.

#7 Ste viac pesimistickejší než zvyčajne

Neustále sa bojíte, že sa vám to nepodarí. Bojíte sa, že nedosiahnete to, čo chcete, to, na čom tak horlivo pracujete. Bojíte sa, že vaše sny ostanú len snami a preto sa nútite pracovať ešte viac a ešte tvrdšie.

#8 Zmeny sa dejú aj vo vašom jedálničku

Možno si to ani neuvedomujete, no stravujete sa inak. Vynechávate jedlá ako raňajky alebo obed, pretože máte jednoducho pocit, že na ne nemáte čas. Popri tom však môžete zjesť kilá sladkostí a čokolády, pretože vaše nervy sú úplne na prasknutie.

unsplash.com

#9 Hráte sa na pacienta

Možno máte problémy s dýchaním. Neustále bolesti hlavy alebo brucha. Kŕče. Zvýšenú teplotu. Hráte sa na pacienta, no viete, aký je skutočný dôvod všetkých týchto „príznakov“? Nič iné, než stres. V skutočnosti nie ste chorí, ste iba vystresovaní.

#10 Prestali ste si užívať veci, ktoré ste doteraz milovali

Už sa ani nedokážete tešiť z vecí, ktoré vám niekedy bežne prinášali radosť. Viete, že musíte spomaliť, viete, že by ste potrebovali pauzu, no z nejakého dôvodu sa neustále nútite pracovať ešte viac.

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov