Možno sa v nich nájdete aj vy…

Čo to vlastne emocionálne vyhorenie je? Keď ste po dlhú dobu vystavovaní nadmernému stresu, je prirodzené, že organizmus to nezvládne a vy začnete strácať energiu. V tom sa začnú dostavovať viaceré psychické i fyzické príznaky a ak to nespozorujete včas a nedoprajete si oddych, emocionálne vyhorenie môže prerásť až v depresiu či úzkosť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké sú teda najčastejšie znaky emocionálneho vyhorenia?

#1 Pesimizmus. Problémov ste totiž za posledné obdobie zažili už toľko, že neveríte, že by vás mohlo stretnúť aj niečo dobré.

#2 Neochota prevziať za niečo zodpovednosť. Najradšej by ste si vypli všetky notifikácie a mobil by ste si nastavili na tichý režim, len aby od vás už nikto nič nechcel.

#3 Neochota stretávať sa s ľuďmi. Odmietate dokonca aj stretnutia s ľuďmi, ktorí vám boli predtým mimoriadne blízki a dokázali vás dobiť energiou.

unsplash.com

#4 Nespokojnosť. Prestali ste si užívať aj veci, ktoré vám predtým robili radosť. Máte pocit, ako by sa z vášho života vytratila všetka radosť.

#5 Nespavosť. Síce ste maximálne vyčerpaní, no napriek tomu v noci nedokážete zaspať. Len čo si ľahnete do postele, hlavou vám víria desiatky problémov, ktoré zožierajú vašu dušu i myseľ.

#6 Zábudlivosť. Zabúdate na dôležité termíny ale aj na maličkosti, ktorých zapamätanie si vám však predtým nerobilo problém. Je to len dôkaz vyčerpanosti vašej mysle.

#7 Chronická únava. Niekedy ste boli jednoducho “veselá kopa” a energie ste mali na rozdávanie. Dnes je však všetko inak a máte problém dokopať sa k akejkoľvek aktivite.

unsplash.com

#8 Hnev. Stav, v ktorom ste sa ocitli vás frustruje a zároveň i hnevá. Pociťujete nespravodlivosť, no zároveň i bezmocnosť, čo vás hnevá ešte viac.

#9 Oslabená imunita. Niekedy možno bolo vaše zdravie pevné a závideniahodné, dnes je už však všetko inak. Vplyvom stresu vaša imunita oslabla a vás často trápia rôzne ochorenia.

#10 Vysoká srdcová frekvencia. Tento znak jednoducho neoklamete. Ak je vaša srdcová frekvencia dlhodobo vyššia, než by mala byť, je to dôkazom toho, že ste v neustálom strese.

#11 Strata apetítu. Aj strata chuti do jedla je len jedným z ďalších dôkazov toho, ako veľmi vás niečo trápi.

#12 Neustále tenzia. Môžete si dať horúci kúpeľ, pustiť si upokojujúcu hudbu či celý deň sa snažiť oddychovať – aj tak budete v neustálom napätí, ktoré nepovolí, nech by ste sa akokoľvek snažili.

Samozrejme nemožno odporučiť nejaký univerzálny recept, ktorý by s emocionálnym vyhorením pomohol každému. V obrovskej miere totiž záleží aj na tom, do akej miery sa už stihlo emocionálne vyhorenie vyvinúť.

unsplash.com

Z metód, ktoré môžete vyskúšať, skvele pomáhajú napríklad:

  • rozhovor s blízkou osobou, ktorá vám bude najväčšou oporou
  • kardio cvičenie
  • dychové cvičenie
  • masáž
  • niekoľkodňový úplný reset

Zároveň je však potrebné dodať, že ak je emocionálne vyhorenie už vo vyššom štádiu, nič z menovaných pomôcť nemusí. V tom prípade sa stáva nevyhnutnou návšteva psychológa či psychoterapeuta, ktorý vám určite pomôže.

Hlavne v žiadnom prípade neobviňujte samých seba – emocionálne vyhorenie je niečo, čo sa môže stať absolútne komukoľvek. Vo väčšine prípadov vtedy, keď to bude čakať najmenej.

Pozri aj: Tetanický syndróm: choroba mladých 21. storočia spôsobená stresom

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov