Foto: pexels.com

Reč tela dokáže prezradiť viac, než si myslíte.

Vedeli ste, že reč tela je v niektorých prípadoch oveľa dôležitejšia, než samotné hovorené slovo? Vedci už prišli na to, že nezáleží na tom, čo hovoríte, ale ako to hovoríte. Ak chcete odhaliť v bežnej konverzácii viac a ak chcete vedieť, čo si ľudia skutočne myslia, potom by ste ich reč tela nemali brať na ľahkú váhu. Tu máte hneď niekoľko príkladov, ktoré človeka ihneď prezradia.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Pohľad doprava

Ak máte pocit, že vám niekto klame, všímajte si, kam sa pozerá. Väčšina ľudí sa pozrie doprava, keď si vymýšľa alebo nehovorí pravdu. Prečo je to tak? Má to aj vysvetlenie. Pravá strana mozgu je zodpovedná za tvorivosť, čiže to ľuďom umožňuje kreatívnejšie myslenie, a tým pádom aj „lepšiu” a premyslenejšiu lož.

#2 Prekrížené ruky

Ruky dokážu odhaliť veľa. Ak má niekto prekrížené ruky, potom to môže znamenať, že sa v danej situácii necíti veľmi pohodlne, alebo sa nechce na danú témurozprávať. Je to typický obranný postoj.

unsplash.com

#3 Mierne odvrátenie

Opäť, ak sa niekto v rozhovore necíti práve najlepšie, alebo ho rozhovor nezaujíma, potom sa môže od ostatných mierne odvrátiť. Môžete si to všimnúť napríklad aj na nohách. Ak špičky topánok ukazujú smerom na ľudí, s ktorými sa rozpráva, potom ho rozhovor baví a cíti sa dobre. Ak nie, potom budú jeho nohy mierne odvrátené.

#4 Poťahovanie nosom

Mnoho ľudí poťahuje nosom, dotýka sa svojho nosa alebo dýcha ťažšie, ak sa cítia byť pod tlakom.

#5 Pauza pred rozprávaním

Aj keď každý máme svoje vlastné tempo, akým rozprávame, keď si všimnete, že niekto robí netypické pauzy predtým, než niečo povie, mohlo by to znamenať, že niečo nie je v poriadku. Nemusí si byť istý svojou odpoveďou, alebo nemusí hovoriť úplnú pravdu. A pauzou sa len snaží kúpiť si trochu času, aby mohol svoje myšlienky lepšie sformulovať.

unsplash.com

#6 Kŕčovitý úsmev

Aj úsmev dokáže odhaliť viac, než si možno na prvý pohľad myslíte. Ak je niekto šťastný, potom sa mu nesmejú len ústa, ale aj oči a celá tvár. No ak má niekto skôr kŕčovitý úsmev, potom je možné, že sa snaží zamaskovať inú emóciu.

#7 Špúlenie pier

Našpúlené pery zas môžu byť znamením toho, že niekto nie je úplne zosúladený alebo stotožnený s tým, čo práve bolo povedané.

#8 Dotýkanie sa brady

Ak sa počas rozhovoru niekto začne dotýkať brady, je to jasné znamenie toho, že ho zaujíma, čo hovoríte, a chcel by vedieť viac informácii.

unsplash.com

#9 Opretie o operadlo

Ak sa niekto počas rozhovoru stiahne dozadu a oprie sa napríklad o operadlo stoličky, je to jasný signál toho, že nesúhlasí so všetkým, čo bolo povedané, alebo čo sa deje. Ak sa, naopak, začne znova pomaly približovať a nakláňať sa dopredu, potom sa vám opäť podarilo získať si jeho záujem.

#10 Prekrížené členky

Ak sa človek cíti byť nervózny, väčšinou sedí s prekríženými členkami. Ak hľadáte nejaký spôsob, ako zmierniť túto nervozitu, potom majú odborníci jasnú odpoveď: humor.

#11 Mierne privreté oči

Ak sa s niekým rozprávate a zužujú sa mu oči, môže to znamenať, že je zmätený alebo podozrievavý. Záleží to samozrejme aj od situácie a tónu, akým sa a daným človekom rozprávate.

unsplash.com
bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov