Doteraz vám bolo povedané, že možte byť len jedno z toho. Buď ste introvert alebo ste extrovert. Koniec. Nič viac. V skutočnosti však ešte existuje aj tretí typ osobnosti, do ktorého spadá mnoho ľudí a je to taký prechod medzi predošlými dvoma

Toto je pre ľudí, ktorí sa naozaj nevedia rozhodnúť. Cítite sa až príliš komplikovane na to, aby vás zaškatuľkovali k introvertom alebo extrovertom. Niekedy máte chuť žiť sociálny život, inokedy zas zakrútiť sa do deky a zostať sám. Ak je vám to povedomé, môže to znamenať, že ste ambivert, teda osobnosť medzi introvertom a extrovertom. Takýto ľudia oceňujú samotu a dobíjajú sa v takýchto chvíľach presne ako introverti. Ale aj napriek tomu si radi zájdu do spoločnosti a žili, presne ako extroverti. Jednoducho sú ambiverti a podľa týchto 10 znakov môžte zisttiť, či nepatríte aj vy medzi nich.

Článok pokračuje pod videom ↓

Z párty alebo oslavy nemusíte rýchlo odísť domov medzi prvými, ale taktiež nemusíte zostať medzi poslednými

Predstavte si situáciu, že sa chystáte na nejakú oslavu alebo nejakú párty. Nemusíte byť na nej prvý a zvyčajne prídete tak hodinu po začiatku. Ale kým ste tam, nestránite sa ľuďom a radi sa zabávate, hovoríte s určitou skupinkou ľudí a dokonca sa aj naozaj zabávate. No akonáhle vidíte, že niektorí ľudia sa už pomaly zbierajú k odchodu, urobíte to isté a tiež už odchádzate nezostávate až do konca.

Delíte svoj čas na ten, ktorý strávite s priateľmi, a ten ktorý strávite sami

Dokážete oceniť hodnotu toho, ako veľmi je pre človeka podstatné stretávať sa s priateľmi, ísť sa s nimi zabávať, niekam si vyraziť alebo len tak sa rozprávať a žiť spoločenský život. Ale taktiež sú pre vás dôležité noci alebo dni, ktoré najradšej trávite sami so sebou pri nejakej dobrej knihe a šálke čaju alebo si pozriete film. Dokážete si čas rozdeliť medzi obe strany a vychutnávať si tak zdravú rovnováhu.

pexels.com
pexels.com

Ste celkom v poriadku so stretávaním nových ľudí

Kým extroverti milujú zoznamovanie sa s novými ľuďmi a introvertom to ide trošku ťažšie, ak ste ambivert, stretávanie a zoznamovanie sa s novými ľuďmi nie je úplne na vašom dennom programe a nedeje sa to často, ale taktiež vám nie je zle, ak sa máte stretnúť s niekým novým. Vlastne si vychutnávate stretnutia s určitými typmi ľuďmi na miestach, ktoré sú možno pre vás známe, alebo s ľuďmi, ktorí poznajú vašich priateľov. Ak ste v nejakom úplne cudzom prostredí, mohli by ste byť trošíčku nervózny, ale nerobíte si z toho ťažkú hlavu.

ambivert3
pexels.com

Nemáte radi ak musíte príliš odhaliť svoje súkromie

Radi sa s niekým rozprávate, a dokonca nemáte problém ani rozprávať o sebe či o svojom živote, no sú tu témy, ku ktorým by ste sa najradšej nevyjadrovali, pretože predsa len si chcete zachovať isté súkromie, alebo to vie len úzky kruh priateľov. Dalo by sa dokonca povedať, že ste rozdielny človek a záleží to na tom, s kým momentálne ste. Teda či ste s najlepším priateľom, ktorému môžte povedať všetko, či ste s vašou rodinou, či ste s človekom o ktorom si myslíte, že mu nemôžte úplne dôverovať, alebo ste s niekým cudzím.

Ľudia sa smejú na vašich vtipoch, ale nie sú to vtipy večera

Ambiverti majú tendenciu byť spoločenskí, vtipní, zábavní ale taktiež slušní. Nie sú ten typ ľudí, ktorí by pri barovom pulte rozdávali úsmevy a s každým koketovali. Práve naopak. Ambiverti prepínajú medzi rozprávaním a počúvaním. Radi povedia nejakú vtipnú historku, ale na druhej strane radi aj počúvajú, a vedia, že nemusia byť práve stredobodom pozornosti.

pexels.com
pexels.com

Najprv rozmýšľate a až potom hovoríte

Alebo jednoducho, predtým než niečo poviete, dvakrát si premyslite, či to bude stáť za to. Nehovoríte prvé myšlienky, ktoré vám prídu na jazyk ale najprv o tom, aspoň milisekundu, popremýšľate a až potom odpoviete. S niektorými ľuďmi sa však cítite, že im môžte povedať všetko a nemusíte si dávať pozor, čo vyslovíte, no väčšinou, keď rozprávate s niekým iným, je tam istá prezrievavosť.

Nie ste supersenzitívni

To znamená, že máte na veci svoj názor a pripomienky či komentáre ostatných ľudí vás nejako extra nedokážu rozhádzať. Vy sami dobre viete, čo si myslíte a nepotrebujete všetkých navôkol presviedčať,  aby aj oni zdieľali s vami ten istý názor, nech to stojí, čo to stojí.

pexels.com
pexels.com

Príijmate nudu

Radi sa účastníce niektorých akcií. O to viac, ak viete, že ide o niečo, čo radi robíte a o niečo, kde chcete byť. A ste schopní pochopiť sami seba, aby ste vedeli ako sa cítite. Ak je vám niečo výslovene nepríjemné, či nemáte z toho až taký dobrý pocit, jednoducho to vynecháte a namiesto toho si dáte šálku kávy alebo len strávite večer s peknou hudbou. A vôbec vám to nevadí. Nuda vám nevadí, pretože aj keď sa nudíte, v podstate sa nikdy nenudíte.

pexels.com
pexels.com

Nechcete, aby niekto tlmil vašeho ducha

Znie to možno trochu zvláštne, no ambiverti si radi nastavujú svoje vlastné ciele a hodnoty a sú ohľadom ich dosiahnutia celkom optimistickí. Nespadajú do blúdneho kruhu pochybností, ktorý im bráni v dosiahnutiu cieľov ale taktiež nemajú za potreby mať príliš vysoké ego a byť niečím, čím nie sú. Dokážu si udržať stabilnú rovnováhu a pracovnú etiku, či už ide o prácu v skupine alebo individálnu prácu. A v každom prípade radi dosahujú svoje ciele, a nikto im v tom nemôže zabrániť.

Dokážete vyjadriť svoje emócie

Dokážete vyjadriť akúkoľvek emóciu. Radosť, smútok, strach, zdesenie, nadšenie, jednoducho čokoľvek ale zas nepokladáte za nutné ich neustále vyjadrovať a volíte si, kedy ich nevcháte vyplávať na povrch, a kedy nie. Keď sa vás niekto opýta, ako sa cítite, dokážete mu jasnejšie povedať váš skutočný stav a ste schopní byť k sebe úprimný či byť úprimný voči ostatným ľuďom ale všetko samozrejme iba po vami určené hranice.

Pozri aj: 8 PREKVAPIVÝCH DÔVODOV, PREČO ÚSPEŠNÍ ĽUDIA NOSIA KAŽDÝ DEŇ TO ISTÉ OBLEČENIE

psych.sk (Alexandra Geletová), notey.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov