Vždy sa nájde niečo, za čo môžeme byť vďační. Dokonca aj vtedy, keď už takmer všetko zlyhalo.

Nikto z nás sa nevie na svoj život pozrieť objektívne. Vidíme len jeho fragment, ktorý sa nám odohráva pred očami. Neraz je však práve tá najväčšia rana tým, čo nám pomôže vyrásť. Odchod milovaného partnera, výpoveď od zamestnávateľa či strata ďalšej pomyselnej istoty. Sú to rany, ktoré nás však robia silnejšími. A vždy sa nájde niečo, za čo môžeme ďakovať. Ako na to? 

Článok pokračuje pod videom ↓

Raz sa jedného mladého dievčaťa, ktoré ostalo po ťažkej nehode pripútané na vozík, niekto spýtal záludnú otázku: „Nie je ti ten vozík na príťaž? Veď bez neho by ti bolo lepšie.“ Ona sa len usmiala a svojou odpoveďou spôsobila poslucháčom zimomriavky na tele: „Keby som ho nemala, musela by som celý deň len ležať na posteli. Invalidný vozík pre mňa predstavuje určitý stupeň slobody.“ A k tomuto pochopeniu ju priviedla práve vďačnosť. Bez nej by okrem fyzického handicapu trpela aj ťažkou depresiou, no sama sa rozhodla, že to chce zmeniť.

Ak sa pozrieme na vďačnosť z celkového hľadiska, prídeme k zaujímavému zisteniu: „Až 98 percent tragédií si vytvárame z absolútnych maličkostí.“ A každý z nás to dennodenne zažíva na vlastnej koži. Veď kto niekedy neurobil z komára somára? A teraz to poďme zmeniť.

Ako v sebe nájsť vďačnosť, keď ste obklopení ľuďmi s komplikovanou povahou?

Photo by Tanja Heffner on Unsplash

V prvom rade odstráňte očakávania. Všetci očakávame, že sa k nám ľudia budú správať  určitým spôsobom. A to je naša hlavná chyba. V skutočnosti nám nikto nič nie je dlžní. Ani naši najbližší. Ak nebudeme od nikoho nič očakávať, skôr ich dokážeme prijať takých, akí sú, a tak sa naučíme byť vďační i za čas, ktorý strávime v ich blízkosti. Okrem toho je to pre nás skvelé cvičenie – cvičenie trpezlivosti.

Ako nájsť v sebe vďačnosť vo chvíľach, keď sa na všetko sťažujeme?

Photo by Pro Church Media on Unsplash

Každý z nás si občas pohundre, no mali by sme sa vedieť včas zastaviť. Vtedy stačí, keď sa budete plne sústrediť na prítomný okamih. Čo vás má daná situácia naučiť? Za čo v nej môžete byť vďační? Nech sa deje čokoľvek, myslite na to, že to mohlo dopadnúť aj oveľa horšie. A že sa tak nestalo? Tak to je dôvod na radosť.

Ako v sebe nájsť vďačnosť, keď sme preťažení?

Photo by Issam Hammoudi on Unsplash

Máte spraviť milión vecí a pomaly sa nemáte ani kedy nadýchnuť? Ste pod neustálym tlakom, a tak je vďačnosť to posledné, na čo myslíte? Aj s tým sa dá niečo urobiť. Podľa expertov nás najčastejšie preťažujú veci, ktoré sú v skutočnosti skvelé a zaslúžia si našu vďačnosť. Práca, partner, rodina, priatelia… To je všetko, čo nás môže stresovať. Skúsme však tento zdroj stresu pretaviť na vďačnosť. Máte toho veľa v práci? Skúste sa za ňu v duchu poďakovať. Mať dobrú prácu rozhodne nie je samozrejmosť.

Ako v sebe nájsť vďačnosť, keď nám zomrie blízka osoba?

Photo by Johannes Roth on Unsplash

To je jedna z najťažších strát vôbec. No i vtedy môžeme nájsť svetlo na konci tunela. Keď prebolí tá najväčšia bolesť, môžeme sa poďakovať za čas, ktorý sme strávili spolu. Za to, že nám tento človek vstúpil do života. Je to síce bolestivá, no zároveň obrovská výzva na osobný rast.

Pozri aj: Týchto 5 citátov vám pomôže opäť sa postaviť na nohy

marcandangel
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov