Foto: unsplash.com

Správna konverzácia je jedným z najdôležitejších atribútov každého úspešného vzťahu.

Je mnoho faktorov, ktoré dokážu prispieť k úspechu vo vzťahoch, a jedným z nich je nepochybne tá správna komunikácia. Možno sa to zdá ako úplne normálna a bežná vec, no mnohé páry majú práve komunikačné problémy a nevedia sa jeden s druhým rozprávať. To môže byť aj dôvodom, prečo sa im nedarí urovnať staré spory, alebo sa u nich neustále vytvárajú tie nové.

Článok pokračuje pod videom ↓

A práve preto, toto je 10 vecí, pri ktorých si terapeuti želajú, aby ste ich o komunikácii vo vzťahu vedeli.

#1 Existuje vysvetlenie, prečo sa neustále hádate o tom istom

Ak sú vaše hádky stále o tom istom a stále sa vyťahujú rovnaké veci, terapeuti tvrdia, že je to pravdepodobne kvôli tomu, že opätovne udierate na citlivé miesta. Dobrý spôsob, ako sa z toho celého dostať, je zistiť, aké miesta to sú, a prečo na ne vždy reagujete negatívne. Keď sa naučíte lepšie poznať samého seba, pôjde to ľahšie aj s ostatnými.

#2 Niekedy to jediné, čo od vás váš partner chce je, aby ste počúvali

Ak váš partner potrebuje dať zo seba von všetky emócie a myšlienky, je dôležité, aby ste ho nechali. Niekedy to, jediné čo musíte urobiť, je aktívne počúvať a následne poznamenať: “Rozumiem,“ alebo “Musí to byť naozaj ťažké.“ Musíte si uvedomiť, že niekedy je dobré nerozprávať. Niekedy musíte jednoducho iba počúvať.

unsplash.com

#3 Medzi vami a dobrou komunikáciou väčšinou stoja vysoké očakávania

Ak chcete, aby komunikácia vo vašom vzťahu bola na dobrej úrovni, potom musíte prijať fakt, že nie vždy sa na všetkom so svojím partnerom zhodnete. Mať vo vzťahu dobrú a správnu komunikáciu neznamená, že neustále so sebou súhlasíte, práve naopak. Výmena názorov je v poriadku, pokiaľ obe strany akceptujú a sú ochotné pripustiť aj názor toho druhého.

#4 Neexistuje žiaden „správny spôsob“ ako komunikovať, no existuje ten “nesprávny“

Hneď teraz si musíte uvedomiť jedno: nemusíte mať vždy pravdu. A presviedčať ostatných o opaku či presviedčať ostatných o nepravdivosti ich názorov sa nevypláca. Prečo? pretože nech budete robiť čokoľvek, neuveria vám. Práve preto je niekedy lepšie byť milý, než sa neustále snažiť o to, aby váš názor bol ten výherný.

#5 Nebojte sa povedať „prepáč“

Ak urobíte chybu, nenechajte, nech vaše ego stojí v ceste. Namiesto toho choďte a ospravedlňte sa. Vôbec to nie je hanba. Jednoduché a prosté slovo „prepáč“ niekedy dokáže urobiť ozajstné zázraky.

unsplash.com

#6 Vyskúšajte „sendvičovú metódu“

Predstavte si sendvič: má dve strany – teda dve žemle a niečo medzi nimi. A podobne by táto metóda mala podľa terapeutov fungovať aj v konverzácii. Začnite niečím pozitívnym (tým znížite šancu, že sa ten druhý prepne do defenzívneho módu), potom povedzte, čo vás trápi – to je ten stred, a nakoniec to ukončite opäť niečím pozitívnym.

#7 Je rozdiel medzi rozprávaním „na vášho partnera“ a „s vaším partnerom“

Mnoho ľudí má tendenciu rozprávať na druhých a nie s nimi. Ak ale rozprávate „na niekoho”, je veľmi pravdepodobné, že vás ten druhý prestane počúvať. A to je potom jednostranná konverzácia. Myslíte, že vyrieši nejaké problémy? Asi ťažko. Komunikácia zahŕňa rozhovor aj aktívne počúvanie.

#8 Komunikácia nie je len o rozprávaní

Komunikovať nemusíte jedine slovami. Komunikovať sa dá napríklad aj činmi. No pokiaľ sa s nimi nezhodujú vaše slová, potom niet divu, že ten druhý je zmätený. Snažte sa dodržiavať svoje sľuby a to, čo poviete, aj urobiť.

unsplash.com

#9 Záleží aj na reči tela

Keď už sme pri tom, že rozhovor tvorí niečo viac, než len slová, potom je dôležité zmieniť aj reč tela či tón hlasu. Toto všetko totiž vplýva na výsledný efekt. Terapeuti tvrdia, že nie je ani tak dôležité to, čo hovoríte, ako to, akým spôsobom to hovoríte.

#10 Komunikácia môže byť zároveň zábavou

Naučiť sa, ako správne komunikovať, môže byť náročné, ale výsledok rozhodne bude stáť za to. Komunikácia je dôležitou súčasťou každého úspešného vzťahu. Nenechajte, nech to všetko stroskotá jedine na tom, že sa nedokážete spolu rozprávať.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov