Foto: Photo by EVG photos from Pexels

Predstavte si, že ste vrcholovým športovcom.

Ste na prestížnej súťaži, stojíte v rade súperov a upierajú sa na vás zraky tisícok fanúšikov. Každý od vás očakáva maximálny výkon, ideálne víťazstvo s poriadnym náskokom. Všetky tieto očakávania spolu s vedomím, koľko ste toho investovali do tréningu, vo vás vyvolávajú nemalé napätie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Očakávaný výkon

Takto sa však necíti len vrcholový športovec na pretekoch – takmer každý z nás sa občas ocitne v podobnej situácii. Napätie by sa dalo doslova krájať, no vy potrebujete mať myseľ pokojnú a jasnú. Ako zabezpečiť, aby vás nervozita nepripravila o schopnosť jasne myslieť napríklad počas dôležitej prezentácie v práci?

Foto: unsplash

Spotené dlane

Keď stojíme pred triedou spolužiakov alebo pred kolegami, ktorí od nás očakávajú pár múdrych slov, zrazu sa nám potia dlane a srdce nám búši tak, že máme pocit, že to iste počujú aj zamestnanci o dve poschodia nižšie. Nebojte sa a niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnite. Nie ste v tom totiž sami, nervozita občas prepadne aj toho najskúsenejšieho človeka. Nervy sú napäté ako gitarové struny a zdá sa, že na daný moment by nestačili ani ďalšie mesiace prípravy.

Novinárske otázky

Keď však vrcholový športovec stojí na olympijskom štadióne, niet času na nervozitu, ktorá by mohla pokaziť výkon. Konzultant a rečník Simon Sinek si všimol, že novinári a reportéri sa vždy športovcov po podanom výkone pýtajú, či boli pred súťažou nervózni. A mnoho atlétov odpovie, že ani nie, skôr boli vzrušení z toho, že sa môžu zúčastniť.

Vzrušenie alebo nervozita

Na základe toho Sinek zistil, že vrcholoví športovci neklamú, oni totiž skutočne dokážu zmeniť svoje myslenie. Myseľ človeka totiž ťažko rozoznáva signály, ktoré telo vysiela, keď je človek z nejakej udalosti vzrušený, a keď je nervózny. Športovci sa teda naučili transformovať signály, ktoré ich telo vysiela tak, aby ich vnímali ako vzrušenie, no nie ako nervozitu, ktorá by im mohla uškodiť.

Foto: unsplash

Nastavenie mysle

A dokážu to nielen športovci, ale aj každý obyčajný človek, ktorý má pred sebou pracovný pohovor na vytúženú pozíciu alebo dôležitú prezentáciu pred vedením celej firmy. Simon Sinek to vyskúšal sám na sebe. Keď mal hovoriť pred skupinou 3 000 ľudí, zmenil nervozitu na vzrušenie z toho, čo ho čaká. Samozrejme, nie je to ľahké a nepôjde to každému zo dňa na deň, Sinek svoju myseľ trénuje už nejaký ten čas a hovorí, že vždy hľadá dôvody, prečo byť z danej udalosti vzrušený.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov