Vlna pozitívneho myslenia je v skutočnosti jedným skvelým biznisom, ktorý nefunguje tak, ako by mnohí čakali. Neraz prináša viac sklamania než úžitku.

Prečítajte si pravdivý príbeh muža, ktorý roky „fičal“ na pozitívnej a motivačnej literatúre, ktorá mu mala zabezpečiť šťastný, bohatý a spokojný život. Nebolo to tak. Nakoniec sa na tento druh literatúry úplne vykašľal. Svoje poznatky zhrnul do piatich právd, ktoré stoja za osvojenie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Justin Brown si na motivačnej literatúre vypestoval doslova závislosť. Od skončenia školy hľadal zdroj inšpirácie, šťastia a naplnenia práve v príručkách, ktoré sľubovali, ako byť šťastný za pár dní. Siahal po tých najznámejších bestselleroch, ktoré v podstate stále dookola omieľali to isté.

Mysli pozitívne  a budeš šťastný!

Všetko sa vyrieši ako mávnutím čarovného prútika. Postupom času však zisťoval, že mu niečo podstatné uniká. Poličky sa mu prehýbali pod ťarchou kníh, stretával sa s motivátormi, chodil na ich prednášky. Pocit šťastia však trval iba chvíľočku.

V skutočnosti to nebolo šťastie, ale chvíľková eufória, ktorá sa odparí ako ranná rosa. Tvrdí, že to, čo získal, nebolo zadarmo. Stálo ho to (nezmyselné) kvantum energie a okrem toho sa uňho vypestovala závislosť na sebazdokonaľovaní. Nikdy sa necítil byť dostatočne dobrý.

Možno aj silou pozitívneho myslenia sa mu podarilo stretnúť so svetoznámou perfomerkou Marinou Abramovic

View this post on Instagram

I just got photo bombed by Marina Abramovic

A post shared by Justin Brown (@justinrbrown) on

V čom teda vidí najväčšie nedostatky pozitívneho myslenia, i keď sa vás všetci budú snažiť presvedčiť o tom, že naozaj funguje? Prečítajte si 5 poznatkov tohto muža, ktoré by mal mať na pamäti každý z nás!

#1 Byť šťastným nie je to isté, ako šťastie len predstierať

„Som šťastný. Som šťastný. Som šťastný!“ Môžete si to opakovať stále do nemoty, no ak ten pocit skutočne neprecítite, nepohnete sa ani o milimeter. Okrem toho, šťastie nezáleží na vonkajších okolnostiach. Nie je to eufória z toho,že stretnete známeho človeka. Aj Justin vraví o tom, že keď silou-mocou tlačíte a snažíte sa vyvolať tento pocit silou vôle, jednoducho vám to nebude fungovať. Šťastie je vnútorný stav, pokojná hladina. Objavíte ho, len keď sa pozriete do svojho vnútra. Príde, keď sa dokážete naozaj otvoriť. Inak sa budete hnať ako somár za kúskom mrkvy, ktorú nikdy nemôžete dobehnúť.

#2 Svojpomocné príručky v skutočnosti posilňujú vaše slabé stránky

Photo by Prasanna Kumar on Unsplash

Ak silou (pod)vedomia pracujete na tom, aby ste boli spokojnejší alebo šťastnejší, v skutočnosti posilňujete svoje slabosti. Vzrastá vo vás nespokojnosť a pocit nešťastia. Nepomôžu žiadne afirmácie, vaše vedomie tomu neuverí. Ak však nebudete venovať toľko pozornosti vaším strachom a nedokonalostiam, oveľa skôr odznejú. Lebo na čo upriamujeme svoju pozornosť, to v skutočnosti aj posilňujeme.

#3 Aj negatívne myšlienky majú svoj zmysel

Samozrejme, nemusíme z nich urobiť jadro nášho bytia. No nič nám nebolo dané do vienka len tak náhodou. Ich potláčaním sa nenaučíme pozerať tvárou v tvár realite. Treba ich prijať ako našu súčasť, len tak sa môžeme niekam posunúť. Predstavte si, že ste stratili všetko. Najprv to bude desivá predstava, však? Potom však pochopíte, že keď prídete o všetko, potom vám neostane ani samotný strach.

#4 Myslieť je niečo celkom iné, než robiť

pixabay.com

Presne ako keď rozmýšľate, čo uvariť na večeru. Tú nespravíte len čistým premýšľaním. A pritom to je také jednoduché! Stačí vstať a pustiť sa do varenia. Presne tak to je aj s myslením. Nerozmýšľajte o šťastí, dbajte skôr na to, aby sa stalo prirodzenou súčasťou vášho života. Choďte sa prejsť. Vychutnávajte si každý okamih. Je to jednoduchšie, ako sa zdá.

#5 Na vašich myšlienkach až tak nezáleží

Preto im netreba venovať až takú pozornosť. Čím viac sa budeme pitvať v starých zraneniach, tým viac sa do nich dokážeme zamotať. Myšlienky treba kontrolovať, to je fakt. Ale netreba ich rozvíjať donekonečna. Nedávajte ich ani budúcnosti ani minulosti. Dôležitý je okamih práve teraz. Preto by sme ani my na to nemali zabúdať.

Pozri aj: Brazílsky šaman prehovoril o temných stránkach kultu pozitívneho myslenia. Jeho slová vám môžu zmeniť život

thepowerofideas
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov