Žiadna žena by v dnešnej dobe určite nechcela počuť niektorú z týchto "rád".

Byť pracujúcou ženou je dokonca aj v dnešnej, modernej dobe sprevádzané mnohými zvláštnymi názormi. No ženy v minulosti to mali rozhodne oveľa ťažšie, než ženy dnes. Najmä kvôli tomu, že pred pár stovkami rokov mala žena v spoločnosti úplne iné postavenie. Nemala takmer žiadne práva, len povinnosti a muž bol oproti nej niečo ako boh. Našťastie sa od týchto bizarných rád postupne ustupuje.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je niekoľko rád z minulosti, ktorými sa mali riadiť pracujúce ženy.

Ak bola nejaká slúžka zneužitá, bola to v podstate jej chyba

V 18. storočí museli byť slúžky vo Veľkej Británii oboznámené s faktom, že ich zamestnanie so sebou prináša aj obrovský risk: ak pán domu práve dostal chtíč a slúžka sa nestihla skryť, mohla byť veľmi rýchlo zneužitá. Ale samozrejme, nebola to vina muža, ale danej slúžky, pretože mala na sebe priveľmi vyzývavé oblečenie.

Ženy by nemali robiť nič, kvôli čomu by museli byť ďaleko od manžela

Ľudia v minulosti videli ženy len na jednom mieste: doma. Žena sa mala starať o správny chod domácnosti, o to, aby bolo vždy navarené, upratané a aby boli deti upravené, poslušné a šťastné. No a samozrejme, vždy musela byť nablízku svojmu manželovi a neodporúčalo sa, aby robila niečo iné.

pixabay.com

Vzdelanie áno, milé správanie nie

Pri slúžkach ešte trochu zostaneme. V minulosti padali rôzne názory a návrhy, jeden z nich bol napríklad ten, že aby ženy boli lepšími služobníčkami, musia byť vzdelané – pretože sú to len obyčajné úbožiačky, ktoré strácajú pojem o svete. Ale taktiež boli ostatní varovaní, aby sa k slúžkam nesprávali až príliš milo alebo vľúdne.

Žena, ktorá pracuje, by nemala vyzerať ako žena

Iné „skvelé nápady“ z minulosti zas hovorili to, že ak už chce žena pracovať, potom by nemala vyzerať žensky, keďže práca je typická mužská činnosť. Ďalšie rady, ktoré tomu len napomohli tvrdili, že „sekretárka nie je žena, ale stroj“.

Žena sa nemôže stať pilotkou, pokiaľ nie je atraktívna

Kým na jednej strane ženy, ktoré chceli pracovať, by nemali vyzerať žensky, na druhej strane tu boli zamestnania, ktoré vyžadovali určitý „stupeň atraktivity“. Ako napríklad, keď žena chcela byť pilotkou. Ak nebola dostatočne pekná či roztomilá, potom na takéto zamestnanie mohla rovno zabudnúť.

Ak žena nebola géniom, nemohla sa porovnávať s mužmi

Akoby len muži boli géniovia, nie? Takáto rada sa objavila ani nie tak dávno, pred necelou stovkou rokov. Jej autorkou bola dokonca žena a zatiaľ čo na jednej strane tvrdila, že ženy dokážu presne to isté, čo muži, na druhej strane zastávala názor, že iba štyri percentá tých najsilnejších žien sú na tom tak dobre, aby sa dokázali porovnávať s mužmi. No a tie zvyšné nech sa radšej vrátia do domácností, pretože nemá význam si budovať nejakú kariéru.

pixabay.com

Pozri aj: Ak odpoviete „áno“ na týchto 7 otázok, pravdepodobne ste sa narodili v zlej dekáde

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov