Viacerí experti sa snažia priblížiť svet, ktorý by nikto z nás nechcel zažiť na vlastnej koži.

Už sa vám niekedy stalo, že ste sa prebudili z desivej nočnej mory? Utreli ste si spotené čelo a pokúsili ste sa zaspať. No predstavte si, že by ste žili v nočnej more, z ktorej sa jednoducho nedá zobudiť. Do hlavy vám prichádzajú neželané myšlienky, pričom viete, že nepriateľa porazíte len ťažko. Nachádza sa totiž vo vnútri vás. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Široká verejnosť má o tomto psychickom ochorení veľmi skreslenú predstavu. Myslia si, že všetci pacienti majú halucinácie a počujú rôzne hlasy, no nemusí to byť pravidlom. Taktiež mnoho ľudí sa hanbí priznať k psychickej poruche, pretože bohužiaľ stále v spoločnosti dostávajú nálepku „blázna“. No to sa musí zmeniť.

Jedinečné vnímanie sveta

Môžeme si povedať niečo o kľúčovom bode, ktorým sa líši svet schizofrenika od toho nášho, skutočného. My dokážeme rozlišovať svet ilúzie od toho reálneho. Schizofrenik však bohužiaľ túto možnosť stráca. Všetko sa mu zlieva do jediného veľkého celku. A keď stratíte schopnosť zoraďovať si informácie do správnych priečinkov, môže to mať pre vás katastrofálne následky.

Prečo je to tak?

pixabay.com

Vedcom sa bohužiaľ ešte stále nepodarilo prísť na koreň schizofrénie. No predsa len zistili pár zaujímavých informácií. V bežnom režime si zapisujeme „do hlavy“ určité zážitky, ktoré nám neskôr vyplávajú na povrch, keď ich potrebujeme.

Napríklad všetci sme už počuli spev vtákov. Keď vyjdeme von a budeme ho počuť, náš mozog to vyhodnotí ako niečo normálne. Budeme vedieť, že ten spev pochádza od vtákov a nebudeme tomu venovať extra pozornosť. Tento jav sa nazýva schéma.

Avšak schizofrenik to má usporiadané trocha inak. Akoby mu chýbala schopnosť priradenia minulých zážitkov a podnetov k súčasným situáciám. Výsledkom je absolútny chaos. Okrem toho nemajú práve najzdravší pohľad na svet. Nevedia vyhodnotiť pravdepodobnosť určitých udalostí, nevedia sa vcítiť do ostatných a ich názor na okolitý svet je narušený.

Preto je ich správanie často nepredvídateľné. To, čo zdravý človek považuje za absolútne bláznovstvo, oni považujú za čistý fakt.

To najväčšie peklo je v hlave

Schizofrenici majú toho viac než dosť. Majú problémy nielen s chronológiou, no nevedia ani posúdiť reálnosť situácií, o ktorých ich mozog bude presviedčať, že sú pravdivé. Niektorí naozaj počujú v hlave hlasy, s ktorými sa zamotajú do nezmyselnej komunikácie. Aj jednoduché činnosti im robia problémy a zvyčajne nedokážu vykonávať naraz dve činnosti. Naozaj im teda niet čo závidieť.

Pozri aj: 16 mrazivých interpretácií domu až desivo presne zachytáva duševné poruchy, ktorými trpia ľudské duše

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov