Idete z práce či zo školy zbití ako kôň? V tom prípade vám určite dobre padnú overené tipy na zbavenie sa stresu od expertov.

V práci či škole trávime prevažnú časť dňa. Niekedy sa stáva, že nás to tam doslova „zomelie“. Hodiny posúvame očami a chceme byť čím skôr doma. Ak je však toho stresu akosi priveľa a vy neviete, čo s ním, skúste vyskúšať tieto rýchle a účinné triky. Ich hlavnou výhodou je, že nezaberú veľa času a fungujú takmer okamžite.

Článok pokračuje pod videom ↓

Určite stojí za to ich čo najskôr zaviesť do praxe.

#1 Popreťahujte sa

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Predtým, než sa rozbehnete na autobus, skúste si na chvíľku sadnúť. Hoci aj na lavičku. Zdvihnite ruky pomaly sa otáčajte na jednu a na druhú stranu. Potom sa prehnite a skúste sa dotknúť  špičiek svojich nôh. Nechajte, nech z vás odíde všetok stres. Tento jednoduchý cvik vám rozprúdi krv a je skvelou prevenciou voči bolesti chrbta, čo je na nezaplatenie.

#2 Urobte stojku

Na chvíľu sa pozrite na svet hore nohami. Oprite sa o stenu v kancelárii a urobte stojku. Možno to bude trošku šokovať kolegov, ale ktovie, možno sa časom sami pridajú. Stojka niekedy padne oveľa lepšie než tretia šálka kávy. Aj tento trik na uvoľnenie stresu súvisí s prekrvením hlavy.

#3 Uvoľnite si pery

Photo by Christin Hume on Unsplash

Ak máte pocit, že zachádzame do extrémov, nebudeme sa hnevať. No experti sa zhodnú na tom, že naozaj padne vhod, keď urobíme niečo nečakané. Usmejte sa a začnite triasť perami. Môžete robiť aj grimasy. Hlavné je urobiť čokoľvek preto, aby ste sa uvoľnili.

#4 Spievajte

Nemusíte na celú kanceláriu vyspevovať Kohútika jarabého, najmä ak ste nedostali do vienka práve hudobný sluch. Stačí, keď si budete niečo v tichosti hmkať. Môžete to vyskúšať aj v parku či na toalete. Tam určite nebudete nikoho rušiť.

#5 Prezlečte sa

Photo by Vanessa Serpas on Unsplash

Ak vaša práca vyžaduje dress code, treba ho dodržiavať. Avšak nič vám nebráni v tom, aby ste sa prezliekli ešte predtým, než opustíte budovu. Konieckoncov, určite sa vám domov lepšie pôjde v pohodlných teniskách, než v lodičkách či poltopánkach.

#6 Rozpustite si vlasy a choďte na slnko

Nie je nič lepšie, ako opustiť klimatizované priestory. Užívajte si túto slobodu, snažte sa uchytiť si čo najviac slnečných lúčov. A rozpustite si vlasy. Aj ony potrebujú voľnosť.

#7 Spoľahnite sa na levanduľu

Photo by Ivan Jevtic on Unsplash

Niekedy pomôže aj maličkosť. Levanduľa má uvoľňujúce účinky, preto sa používa i pri masáži. Skúste si so sebou nosiť fľaštičku s levanduľovým olejom. Pričuchnúť si k nej po namáhavom dni je veľmi príjemné.

#8 Urobte niečo pekné pre druhých

Ak máte za sebou fakt ťažký deň, skúste zvyšok dňa spríjemniť niekomu druhému. Môžete sa na niekoho usmiať, dať drobné žobrákovi či pomôcť babičke cez cestu.

#9 Zaťahujte svaly

Rýchlou pomocou voči stresu môže byť i zaťahovanie a následné uvoľňovanie svalov. Princíp je veľmi jednoduchý. Poriadne stiahnite všetky svaly a potom sa skúste uvoľniť najviac, ako dokážete. Budete sa tak cítiť oveľa lepšie.

#10 Odlíčte sa

Photo by Oleg Sergeichik on Unsplash

Vyzerať skvele je síce fajn, ale každej žene dobre padne, keď sa môže odlíčiť. Urobte si z toho rituál. Spolu s mejkapom zmyte zo seba všetok stres a negativitu.

#11 Dajte si pripomienku

Mnohí si ťaháme pracovný stres aj do súkromia. Skúste však tomu predísť. Nalepte si na dvere bytu malú nálepku. Tá bude mať za úlohu stopnúť vás a upozorniť na to, aby ste stres a pracovné problémy nechali pred dverami bytu.

#12 Doprajte si dostatok živín

Photo by Cecilia Par on Unsplash

Naše telo nie je stroj. Aby správne fungovalo, musí mať všetko, čo potrebuje. Nezabúdajte na doplnky výživy. Magnézium je nevyhnutným pre zvládanie stresu. Stojí za to siahnuť aj po omega-3 mastných kyselinách. Poďakuje sa vám nielen vaše telo, ale i psychika.

Pozri aj: 72-hodinová kabína: Švédi prišli s originálnym konceptom, ktorý má pomôcť extrémne vystresovaným ľuďom. Liečiť sa budú v lone prírody

shape
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov