Keď je človek zamilovaný, má tendenciu vnímať veci v inom, než reálnom svetle.  Má to svoje nesporné čaro a dokáže to človeka doviesť k veciam a hraniciam, ktoré by nikdy nespravil či neprekročil.

Je to iste fajn, no má to aj svoje tienisté stránky. Na tom druhom kvôli zamilovanosti dokážete prehliadnuť nie len drobné nedokonalosti, ale aj skutočne toxické a niekedy až nebezpečné prejavy správania.

Článok pokračuje pod videom ↓

A aký je to deštruktívny vzťah? Je to každý vzťah, v ktorom chýba vzájomná láska, dôvera, rešpekt a úcta. Role jednotlivých partnerov sú nevyvážené, takže jeden viac dáva ako dostáva a druhý, logicky, viac prijíma. Ten prvý sa potom môže cítiť málo milovaný a ten druhý si na svoju pozíciu zvykne a chce viac.

Týchto 8 znakov vám pomôže zistiť, ako je na tom váš vzťah…

Ostatní sú na tom horšie…

Iste, ale aj lepšie. Ak svoju nespokojnosť vo vzťahu zakaždým umlčíte tým, že sa porovnáte s niekým iným, nič to nerieši. Zatvárate oči pred problémom a znižujete svoje nároky. Škodíte tým len sami sebe.

Okrem toho, takéto porovnávanie sa je jedným z prvých znakov toho, že ste sa ocitli v toxickom vzťahu. Možno si to neuvedomujete, no nikto, ale naozaj nikto, vám nemôže prikazovať, aby ste tolerovali to, čo vás bolí, čo vás robí smutnými… Ak sa vo vašom vzťahu necítite dobre, neospravedlňujte ho a buď to skúste riešiť, alebo odíďte.

Unsplash.com/Daniel H. Tong

Myslíte si, že to zvládnete

Vzťah nie je len o vás, je to vždy o tých dvoch ľuďoch, ktorých sa týka. Budovanie zdravého vzťahu závisí od úsilia oboch partnerov. Ak jeden nič nerieši a ten druhý všetko ťahá sám, nie je to správne. Načo sa snažiť, aby váš vzťah fungoval, keď ten druhý prenecháva celé to bremeno len na vašich pleciach?

Ak si myslíte, že to má zmysel, pokojne v tom pokračujte, no rátajte s tým, že časom príde frustrácia, ktorá bude len a len rásť. Ak cítite, že to aj tak nemá zmysel, a že aj keby ste sa rozkrájali na kúsky, nič tým nezmeníte, prijmite situáciu takú, aká je. To je prvý krok k tomu, aby ste sa vedeli od všetkého odpútať a odísť.

Veríte, že sa váš partner zmení

Nie, nezmení. Najmä nie vtedy, ak po zmene túžite len vy a on nie. Problém je, že to, čo čakáte od seba, očakávate aj od neho. Žiaľ, ak niekomu musíte pripomínať, že by sa mal zmeniť a on sám to nechce, nemáte šancu uspieť.

Strach zo samoty

Mnoho ľudí je s niekým len preto, že majú strach, aby by neostali sami. Ak je to aj váš prípad, vedzte, že to tak nemusí byť. Je predsa lepšie byť sám a šťastný ako byť s niekým a nebyť šťastný.

Možno to, čoho sa najviac bojíte, bude nakoniec to najlepšie, čo ste si mohli vybrať. A navyše, nikdy nebudete celkom sami – máte predsa rodinu a priateľov. Okrem toho, nikdy neviete, čím vás život ešte prekvapí.

Unsplash.com/Cristina Gotardi

Pocit viny

Možno ste so svojím partnerom tak dlho, že si hovoríte, že nechcete byť taký sebec a vzdať sa všetkého, čo ste spolu prežili len preto, že sa vo vzťahu necítite dobre. Možno nechcete čeliť reakciám vášho partnera, ktoré by nastali, keby ste povedali, že sa rozchádzate. Možno máte pocit viny, že ste do vášho vzťahu neinvestovali viac.

Ocitáte sa tak medzi dvoma mlynskými kameňmi – tým, čo cítite a tým, čo si myslíte, že je správne. Položte si však otázku, či by ste chceli niekoho, kto by bol s vami vo vzťahu len z povinnosti alebo zo zotrvačnosti. Nie? Tak vidíte…

„Kvôli deťom…“

Je to komplikovanejšie, ak nie ste len partneri, ale aj rodičia – je to oveľa väčší záväzok a zodpovednosť. Uznávame, že pre deti je najlepšie, ak vyrastajú v úplnej rodine, no vždy treba zvážiť, čo je pre ne skutočne to najlepšie.

Ak sú deti svedkom toho, že ich otec mamu nerešpektuje alebo ponižuje, čo si z toho odnesú? Okrem toho, že budú traumatizované, môžu tieto vzorce správania prebrať. Stojí vám to za to?

Vyrovnávate sa so vzťahom

Nie ste v ňom spokojní, odísť sa vám nechce a tak sa len snažíte celú situáciu nejako prijať a akceptovať. Snažíte sa utíšiť svoju intuíciu, ktorá vám hovorí, že to nebude fungovať a chce vás ochrániť pred zranením.

Partnerský vzťah nie je niečo, na čo by ste si mali zvyknúť alebo s čím by ste sa mali vyrovnať. Je to niečo, čo by vás i vašu polovičku malo napĺňať radosťou a šťastím, že máte jeden druhého.

Skúste sa na chvíľu pozrieť na svoj vzťah ako na vzťah svojho najlepšieho partnera, čo by ste mu povedali? Nechajte hovoriť vašu intuíciu, tá to už dávno vie…

Unsplash.com/Brad Neathery

Finančná závislosť

Toto je veľmi citlivá a háklivá téma. Sú vzťahy, v ktorých si obaja partneri spravujú svoje financie zvlášť a sú aj také, kde je len jeden živiteľom oboch. V oboch prípadoch to môže dobre fungovať, všetko záleží len od ľudí.

Ak je však finančná závislosť dôvodom, prečo nechcete od partnera odísť, nie je to fér ani voči vám, ani voči nemu. Pravdepodobne jediným dôvodom je, že máte strach, či sa o seba zvládnete sami postarať. Aj keď si neveríte vedzte, že keď je človek v núdzi, dokáže oveľa viac, než si myslí.

Na záver dodávame, že vám silno držíme palce, aby ste vedeli odlíšiť hodnotné od bezcenného a aby, ak je to potrebné, ste vedeli pozbierať sily a odísť. Či už je to len pocit, že ten/tá s kým chodíte, nie je ten pravý alebo tá pravá, alebo ste zranení na tele i na duši z násilia vo vzťahu, vždy je tou najlepšou cestou radšej odísť a nemíňať roky života s niekým, kto za to nestojí.

Pozri aj: Ľudia si myslia, že týchto 8 vecí je vo vzťahu toxických, opak je však pravdou. Váš vzťah len posilnia

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov