O týchto zvykoch si väčšina ľudí myslí, že sú toxické, no v skutočnosti sú úplne normálne.

Nie je tajomstvom, že budovanie zdravých, dlhotrvajúcich a fungujúcich vzťahov nie je vždy jednoduché. Akonáhle prekonáte ranú fázu romantiky, stretnete sa s ťažkosťami. Práve preto je dôležité rozvíjať zdravé stratégie riešenia konfliktov. Nezabúdajte však, každý vzťah je jedinečný. To znamená, že to, čo funguje pre niektoré páry, nemusí fungovať pre vás, a opačne. V skutočnosti sa vám niektoré návyky môžu dokonca javiť ako toxické, ale nie sú, sú úplne zdravé. Ktoré patria podľa psychológov do tejto kategórie?

Článok pokračuje pod videom ↓

Hádanie sa pred deťmi

Je pochopiteľné, že veľa rodičov sa snaží chrániť svoje deti tým, že nechcú, aby počuli ich „hádku“. Podľa odborníkov, ak sa dokážete pri vašej výmene názorov kontrolovať a navzájom rešpektovať, je dobre, ak sú v prítomnosti aj deti. Tie pochopia, že je normálne s niekým nesúhlasiť, a majú príležitosť naučiť sa, ako sa zdravo riešia konflikty.

Sťažovanie sa

Nikto nechce, nemá chuť a ani náladu na to, aby počúval neustále sťažnosti, ale vo vašom vzťahu by malo byť miesto aj na takú vec. Podľa psychológov je to spôsob, ako dať partnerovi najavo veci, na ktorých vám záleží. Líši sa to však od kritiky. Kým kritika zaútočí na charakter, sťažnosti poukazujú na správanie, ktoré sa môže zmeniť.

pixabay.com

Odlúčenie

Nikto nechce počuť slová typu „potrebujem pre seba trochu priestoru“. Môže vás to privádzať k myšlienkam, že váš partner premýšľa o rozchode. Podľa rôznych štúdii je však pre vzťah dokonca prospešné, ak ľudia strávia príležitostne večer či pár dní oddelene, najmä vtedy, ak majú partneri rozdielne záujmy.

Ignorovanie správ

Od vynájdenia smartfónov sme viac prepojení ako kedykoľvek predtým. A hoci je to úžasne pohodlné, môže to byť aj pekne rozptyľujúce. Vedci sa domnievajú, že žijeme vo veku s očakávaniami úplnej dostupnosti a transparentnosti, a preto sa to považuje za bizarné, ak svojmu partnerovi náhodou neodpovieme na správu. Ale ignorovanie správ vášho partnera, aby ste sa sústredili na vašu prácu, tréning, jazdu alebo len dôsledne si užívali chvíľku, je zdravý zvyk.

Určovanie hraníc

Každý má rôzne emocionálne potreby a prahové hodnoty a nie vždy sú prirodzene kompatibilné s potrebami a prahmi druhých. Preto je dobré vždy si nastaviť hranice. Podľa vedcov sú hranice neviditeľné linky medzi nami, ktoré nás udržiavajú v bezpečí.

Mať rozdielnych priateľov

Páry majú väčšinou spoločných priateľov a chodia sa zabávať s rovnakou skupinkou ľudí. Mať však aj niekoľkých rozdielnych priateľov, s ktorými, dajme tomu, ten druhý nesúhlasí, vôbec nie je na škodu. Niekedy sa totiž potrebujete porozprávať, napríklad o vzťahu, s niekým menej zainteresovaným.

pixabay.com

Byť kritický

Ak ste niekedy mali partnera, ktorý až príliš všetko kritizoval, a tým ranil vás a vaše pocity, viete, aké je to vyčerpávajúce a toxické. A hoci takáto kritika nie je zdravá, niektoré kritiky môžu byť skutočne pre váš vzťah užitočné. Konštruktívna kritika je potrebná na to, aby ste sa posúvali smerom vpred. Samozrejme, je dôležité zachovať pokojný, empatický a neohrozujúci tón.

Rozprávanie počas sexu

Sex je najintímnejšou časťou každého vzťahu a je plný očakávaní a túžob. Väčšina ľudí si myslí, že by ste nemali hovoriť o tom, čo sa vám páči počas sexu, pretože to odstráni vášeň a vzrušenie. V skutočnosti je však spätná väzba jedným z najlepších spôsobov, ako dať partnerovi najavo vaše pocity. Navyše to môže byť obzvlášť zábavné, ak na tom zapracujete – nie je to toxické!

Pozri aj: 6 zásadných rozdielov medzi mužom, ktorý vás miluje a mužom, ktorý vás nemiluje

thelist
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov