Ruku na srdce, väčšina z nás trávi na internete oveľa viac času, než je zdravé.

Hovoria nám to všetci. Rodičia, drahé polovičky, občas o tom čo-to započujeme v samotných médiách. Na internete denne trávime celé hodiny. Väčšinu voľného času strávime s mobilom v ruke. Priam dychtíme po informáciách, mnohé z nich však zabudneme v momente, kedy ich prečítame. Viete si napríklad vybaviť celý obsah toho, čo ste dnes prečítali na webe? Je to nemožné. Ak však chcete eliminovať čas strávený na internete, skúste sa riadiť touto jednoduchou radou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Justin Brown závislosť na internete pocítil na vlastnej koži. Na to, aby zmenil túto situáciu, mu stačil jediný krok. Zrušil si všetky svoje účty na sociálnych sieťach, a tak ho nenájdete ani na Instagrame, Twitteri, ba dokonca ani na Facebooku. Podľa neho práve posledná menovaná sieť bola preňho hlavným kameňom úrazu.

Čím viac času, tým lepšie

Photo by Tim Bennett on Unsplash

Tvorcovia a vývojári Facebooku robia všetko preto, aby nás čo najdlhšie udržali na tejto sociálnej sieti. Čím viac času na nej strávime, tým je to pre nich zaujímavejšie. No podľa Justina to ide na úkor nášho obyčajného, ľudského života. Už si nepozeráme len 50 záberov z dovolenky spolužiaka zo základnej školy, ktoré nás prakticky ani vôbec nezaujímajú. Popritom sme už aj v rôznych skupinách, kde sa aktívne zapájame do diskusií, sledujeme správy z rôznych médií, pozeráme zábavné videá. A zatiaľ nám tikajú hodiny. Miesto pár minút rýchleho pozerania sa na to, čo je nové, tam strávime oveľa viac času, ako sme chceli.

Cieľom je vyvolať emócie

Photo by rawpixel on Unsplash

Najviac klikáme na príspevky, ktoré v nás vzbudia emócie. A je jedno aké. Smútok, hnev, dojatie či absolútne rozčúlenie. Práve z toho profitujú najmä bulvárne médiá. Ak chcete vedieť, čo je nové, stačí vám prihlásiť sa na Facebook. Ak niektorý z vašich priateľov nezdieľa nejakú negatívnu informáciu, zaručene sa ju dozviete v novinkách. Okrem toho, zďaleka nie všetky informácie, ktoré sú na Facebooku, sú pravdivé. Hoaxov je tam nadostač. Avšak niekedy stačí zdravý sedliacky rozum, aby sme oddelili pravdu od lži.

Disciplína musí byť

Photo by ROBIN WORRALL on Unsplash

Justin sa teda rozhodol zrušiť svoje kontá na sociálnych sieťach a podľa jeho slov mu tento rázny krok očividne veľmi pomohol. Zrazu zistil, že má čas. To, čo mu doposiaľ chýbalo. Odvtedy čas na internete trávi oveľa rozumnejšie. Hľadá len to, čo potrebuje. Vie, že ak hľadá ponožky, nemá zmysel pozerať lyže. A s ľuďmi, na ktorých mu naozaj záleží, ostal v kontakte stále. S tými, ktorí sú ďaleko, komunikuje cez email. Tie ostatné kontakty prešli z virtuálnej reality do tej skutočnej. A tak by to malo byť.

Pozri aj: Metóda štvorca: Táto skvelá technika vám pomôže upokojiť sa vždy, keď to budete najviac potrebovať

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov