Slnko svieti aj pre vyslovených kreténov, ktorí znepríjemňujú život všetkým navôkol. Avšak nie sme voči nim až takí bezmocní, akoby sa na prvý pohľad zdalo...

Robert Sutton, standfordský profesor, venoval desať rokov svojho profesijného života analýze správania vyslovených kreténov. Zaujímali ho nielen ako objekt skúmania, ale zároveň hľadal východisko, ktoré by sme mohli všetci uplatniť v každodennom živote. Veď aj vy určite máte okolo seba ľudí, ktorým pojem „slušné správanie“ vyslovene nič nehovorí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tento netradičný profesor vytvoril celý mechanizmus stratégií, ktoré môžeme využiť, keď sa k nám ľudia správajú ako k poslednej špinavej handre. Stutton dokonca vymyslel aj svojskú definíciu kreténa: „Všeobecne môžeme definovať kreténa (anglicky asshole, pozn. redakcie), ako človeka, ktorý vás nerešpektuje, sústavne ponižuje alebo vám odčerpáva energiu.“ A tých je okolo nás pomerne dosť, však?

Neraz bohužiaľ môže ísť o vašich kolegov, ktorým sa v práci nemôžete vyhnúť, aj keby ste veľmi chceli. Určite je zaujímavé vedieť, že títo ľudia dokážu síce v práci prosperovať, ale len do tej chvíle, kým sa snažia aj ostatní. Sami si už tak veľmi poradiť nevedia. Kreténov môžeme podľa profesora rozdeliť do štyroch základných skupín

#1 Machiavelista

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Tento kretén je zástancom tzv. machiavelizmu. Všetko obetuje tomu, aby dosiahol svoj cieľ. Preto nemá problém vám vraziť do chrbta nôž, ak je to pre neho výhodné. Preňho účel svätí prostriedky. A to za každú cenu. V skutočnosti sa však vôbec nehanbí za svoje správanie. Práve naopak. Je naň patrične hrdý.

#2 Záchranár

Chce vám len dobre. Predstiera záujem, no v skutočnosti je to pokrytecký Judáš. Zradí vás nielen bozkom. Ak máte nejaké tajomstvá, určite by ste mu to nemali vešať na nos. V tom prípade to budú vedieť všetci.

#3 Kretén na entú

Photo by Nick Arnot on Unsplash

Teraz pritvrdíme. Práve sme naďabili na ukážkových kreténov. Robia vám zle, na verejnosti vás ponižujú, a nikdy, naozaj nikdy, si nedávajú pred ústa servítku. Boj sa väčšinu odohráva na otvorenom priestranstve. Čím viac ublížia, tým sú spokojnejší.

#4 Ja nie som hrubý. Som len úprimný

Paradoxne existujú ľudia, ktorí nám skutočne nechcú zle. Ale keď niekomu ublížia, ani si to neuvedomia. Preto povedia susede, že jej koláč sa nedá jesť a poštárky sa opýtajú, či nie je v tom. Takýmto ľuďom to však treba povedať na rovinu, že prestrelili. Inak to nikdy nepochopia.

Teraz si povieme, ako sa dá s nimi bojovať. Stutton odporúča tri základné prístupy:

Najdôležitejšie je držať si od nich fyzický odstup

Aj keby to malo znamenať, že si presuniete stôl do rohu kancelárie. Týmto spôsobom im nedovolíte, aby čerpali od vás nielen energiu, ale i nápady. Ak sa dá, mali by ste mať od nich odstup aspoň 7,5 metra. V tomto rádiuse sú totiž najtoxickejší. Seriózne.

Zmeňte uhol pohľadu

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Nerozčuľujte sa. Len veľmi ťažko človeku vytlčiete z hlavy to, čo má silno zapísané vo svojom genóme. Pomôcť vám môže aj zmena pohľadu. Kreténov môžete buď v skutočnosti ľutovať alebo si z nich urobiť srandu. Asi najdôležitejšie je však nebrať si všetko osobne. Len tak zo súboja vyjdete ako víťaz!

Odzbrojte ho láskavosťou

Pretože to je niečo, čo nečaká. Doslova mu tým zoberiete vietor z plachiet. Zaujímajte sa oňho. Robte mu drobné služby. A možno i to vám pomôže vidieť kreténa ako nešťastného človeka.

Veríme, že vám tipy tohto profesora pomôžu prekonať stretnutia s ľuďmi, ktorých až tak veľmi nemusíte. Držíme vám palce!

Pozri aj: Viete, ako spoznáte hlúpeho človeka? Freud má skvelú radu, ktorú zhrnul do jedinej vety

dailymail.co.uk, independent.co.uk
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov