Foto: Photo by Ricardo Esquivel from Pexels

Ak ste ju zažili, viete. A ak ste ju nezažili, ani nikdy nechcite.

O spánkovej paralýze už zrejme počul každý, nie každý mal však tú “česť” zažiť ju aj na vlastnej koži. Ak sa vám to však stalo, určite máte zážitok na celý život (na ktorý by ste ale najradšej zrejme zabudli). Čo to teda vlastne spánková paralýza je, a čo ju spôsobuje?

Článok pokračuje pod videom ↓

Tomuto zaujímavému fenoménu sa viac venoval portál Brightside. Popisuje aj to, ako spánková paralýza prebieha – prebudíte sa, snažíte sa pohnúť, no vaše telo nereaguje. Myslíte si, že je to len sen, no ste pri vedomí. 

Najhorší prípad je, keď začnete vnímať aj zvukové (napr. kričanie či plač) alebo pocitové (napr. škrtenie) vnemy. Snažíte sa volať o pomoc, no nevyjde z vás ani hlások. Pomaly si uvedomujete, že ste stali väzňom vo svojom vlastnom tele. 

Ak ste to už niekedy zažili, v týchto riadkoch ste sa určite našli. Spánková paralýza však nie je až taká častá, počas života ju aspoň raz zažije len 7,6 % ľudí. 

Najčastejšie sa vyskytuje buď pri prebúdzaní, alebo krátko pri zaspávaní. Niektorým ľuďom pomáha pokúsiť sa o pohyb prstami na rukách alebo na nohách, aby sa z tohto hrôzostrašného stavu prebudili, nefunguje to však u každého. 

U jednotlivých ľudí sa veľmi rôzni aj dĺžka trvania tohto stavu – zatiaľ čo u niekoho prejde za pár sekúnd, iného môže trápiť dlhé minúty, ktoré sa však v tomto stave môžu vliecť ako celé hodiny. 

Ľudia, ktorí sa so spánkovou paralýzou stretnú, sa často sťažujú na to, že počas tohto stavu počuli strašidelné zvuky či videli temné postavy. Prítomné sú samozrejme pocity paniky a zúfalstva, ktoré môžu pretrvávať ešte aj niekoľko minút či dokonca hodín po prebudení. 

Photo by Nick Magwood from Pixabay

Zrejme si aj vy kladiete otázku, ako tento stav vzniká. Odpoveď je nasledovná: keď spíme, jednou z fáz spánku je REM. Vtedy náš mozog vyšle svalom príkaz, aby odpočívali, a my sa prenesieme do stavu zvaného “atónia”. Ten prakticky znemožňuje akýkoľvek fyzický pohyb.

Problém však nastáva, keď má telo problém pri prechode z bdelého stavu práve do spomínanej atónie. Ak prechod nie je plynulý, alebo ak ho niečo naruší, dostaví sa spánková paralýza. Naša myseľ je už hore, no svaly vtedy stále zostávajú v stave atónie. 

Vysvetlením nepríjemných halucinácií je zas to, že časť nášho mozgu zodpovedná za strach a emócie je vo fáze REM vysoko aktívna. V stave spánkovej paralýzy si tak mozog môže vytvárať rôzne hrozivé obrazy a výjavy. 

Je však dokázané, že so spánkovou paralýzou sa stretávajú predovšetkým ľudia so zlým spánkom, s genetickými predispozícami, ľudia trpiaci nejakým duševným ochorením, a prekvapivo aj ľudia, ktorí spia na chrbte. 

Ak vás teda tento stav trápi často, môžete mu predísť tým, že niečo zo spomínaných vecí zmeníte (samozrejme, ak je to možné). Okrem toho vám však môže pomôcť napríklad aj obmedzenie príjmu kofeínu či odstránenie všetkých elektronických zariadení z miestnosti, kde spíte. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov