Foto: Photo by Tan Danh from Pexels

Vo filmoch sú tieto veci zobrazované ako romantické gestá, no ako je to v skutočnosti?

Zo všetkých strán počúvame, čo je to láska. Počúvame na túto tému rôzne názory a počúvame ich tak často, až máme sami problém rozlíšiť, čo to tá láska vlastne znamená. Sociálne siete, filmy, piesne či iné média nám každodenne núkajú obraz „lásky“ a „romantiky“, ktoré nás majú presvedčiť o tom, že presne takto má vyzerať každý vzťah. Čo si však neuvedomujeme je to, že často to nie je celkom pravda a nejde o romantické, ale skôr o toxické správanie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto sú podľa portálu The Minds Journal 4 veci, pri ktorých sa nás snažia média presvedčiť, že sú prejavom lásky, no v skutočnosti nie sú.

#1 Žiarlivosť a posadnutosť

V každom filme je žiarlivosť a posadnutosť zobrazovaná ako prejav lásky. Sú zobrazované ako silné emócie a partner väčšinou žiarli na svoju partnerku len vtedy, ak je do nej šialene a hlboko zamilovaný. V skutočnosti to však nie je úplne tak. Žiarlivosť je viac-menej negatívna emócia a ak žena alebo muž nemôžu viesť aj súkromný život, nemôžu mať vlastné záľuby alebo sa nemôžu rozprávať s nikým iným bez toho, aby ich partner neupodozrieval, potom to rozhodne prestáva byť zdravý „prejav lásky“.

pexels.com

#2 Žiadne hranice ako znak hlbokej intimity

Toto je len ďalšia z ilúzií, ktorú vo veľkej miere podporujú média. Podľa nich, ak ste v intímnom vzťahu, neexistujú a neplatia pre vás žiadne hranice. A je veľmi jednoduché myslieť si, že je to pravda, najmä ak sme často vystavovaní rôznym „romantickým“ filmom s erotickým podtónom. Pamätajte si však jednu vec: zdravé hranice sú predpokladom zdravého vzťahu. Každý máme svoje hranice, a ak so svojím partnerom komunikujete, potom si dokážete medzi sebou urovnať, čo vlastne chcete a navzájom splniť svoje potreby a túžby. To je znak hlbokej intimity.

#3 Hádanie sa je znakom obrovskej chémie

Ďalšia mylná predstava, z ktorej však média robia tú najromantickejšiu: čím viac sa páry hádajú, tým väčšia je medzi nimi chémia. A vždy po hádke sa medzi sebou udobria, len aby sa celý tento kolotoč mohol zopakovať ešte miliónkrát. Áno, všetci vedci by vám potvrdili, že nijaký vzťah sa nezaobíde bez výmeny názorov a hádok,  je to dokonca úplne normálne a bežné, ale položte si sami otázku – do akej miery? Sú naozaj neprestajné konflikty prejavom lásky?

pexels.com

#4 Neustále ubližovanie si

Podľa rôznych filmov, čím viac si partneri medzi sebou ubližujú, tým viac sú do seba zamilovaní. Pretože ich láska je tak veľká, tak spaľujúca a tak ničivá, že im nezostáva nič iné, než sa raniť navzájom. No skutočnosť je opäť niekde inde. Ak chcete šťastný vzťah, ak chcete veľkú epickú lásku, potom to rozhodne nemôže byť s človekom, ktorý vám ubližuje.

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov