Foto: pexels.com

Je to boj medzi tým, čo hovorí hlava a tým, čo chce srdce.

Všetci si veľmi dobre uvedomujeme, že toxický vzťah s toxickým partnerom je už vopred odsúdený na neúspech, no aj napriek tomu nie je jednoduché ho len tak uzavrieť. Ak ste do niekoho zamilovaní, váš prvý inštinkt vám môže hovoriť, aby ste tomu človeku odpustili za to, že vám ubližuje, a aby ste vydržali, pretože veci sa predsa musia raz zlepšiť. Je to pre vás ťažký boj, pretože hlava vie, že takýto vzťah by ste mali veľmi rýchlo opustiť, no srdce to akosi nechce pochopiť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo je láska slepá?

Možno preto, že daná osoba sa spočiatku javila ako úplne iná. Bol to človek láskavý, starostlivý, plný nehy a vášne. No časom sa z neho vykľulo niečo, čo už dnes poznáte. Niečo toxické, čo vás len ničí, ubližuje vám a spôsobuje viac bolesti, než radosti. Ale aj napriek tomu si nedokážete pomôcť. Vaše srdce žije pre nádej. Pre nádej, že predsa len sa všetko raz zlepší. Je ťažké prijať fakt, že opak je pravdou.

pexels.com

Prečo je tak ťažké odísť z toxického vzťahu?

Najskôr to bolo krásne poblúznenie plné lásky a dobrodružstva. A vy ste sa cítili dobre. Cítili ste sa šťastne, tak ako nikdy predtým. A tie pocity vás ovplyvňujú doteraz. No len čo ten obláčik pominul, každý ukázal svoju pravú tvár. V dobrých vzťahoch sa ľudia začínajú v tejto fáze spoznávať na hlbšej úrovni a viac oceňovať. V toxickom vzťahu sa začnú navzájom ničiť. Akákoľvek snaha zapôsobiť na toho druhého je preč.

Bohužiaľ, trvá to naozaj len niekoľko mesiacov – alebo dokonca len niekoľko týždňov, aby sme sa na niekoho naviazali a už sa ho nechceli pustiť. Nech je aký chce, stáva sa pre nás dôležitou osobou v živote a preto nie je jednoduché len tak sa od neho oddeliť a odkráčať preč – a to ani vtedy, keď viete, že sa k vám nespráva tak, akoby mal.

Musíte pochopiť, že na vás čaká niečo oveľa lepšie a väčšie

Odísť z toxického vzťahu nie je jednoduché, ale taktiež to nie je nemožné. V prvom rade musíte pochopiť, čo všetko vás stojí, ak v danom vzťahu ostanete. Sabotujete svoje šance nájsť tú pravú lásku a mať zdravý vzťah. Sabotujete v podstate samého seba a svoje vlastné šťastie. Svet je totiž plný ľudí, ktorí vám dokážu ponúknuť niečo oveľa väčšie a oveľa lepšie, než to, čo máte teraz. Nemôžete strácať čas tým, že ho budete tráviť s tou nesprávnou osobou.

pexels.com

Uvedomte si, že daný človek sa nezmení

Áno, ľudia sa menia, ale len vtedy, keď sami chcú. Akokoľvek sa budete snažiť, vášho partnera zmeniť nedokážete. Prestaňte si pre to robiť falošné nádeje. Je ťažké si to pripustiť, ale ak sa chcete raz a navždy oslobodiť, potom je to veľmi dôležitý krok.

Prijmite bolesť

Život je jedna veľká šialená jazda. Prídu lepšie dni a prídu aj horšie. A jedny bez druhých existovať nemôžu. Preto sa nebojte a prijmite všetku bolesť, ktorú cítite. Možno budete potrebovať čas, kým sa úplne zahoja všetky vaše rany, no je to v poriadku. Pamätajte si, ste silnejší, než si sami myslíte. Zvládnete to. A zvládli by ste aj oveľa viac.

A nakoniec uvidíte, v jedno ráno sa zobudíte a všetka bolesť a smútok budú preč. Už tu budete len vy, šťastná verzia vás, ktorá je opäť schopná milovať a dovolí ostatným, aby ju milovali tiež.

pexels.com
powerfulmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov