Vedci sa rozhodli podrobiť analýze Matthieua Ricarda, budhistického mnícha, ktorý je považovaný za najšťastnejšieho človeka na svete. Ich výsledky predčili všetky očakávania.

„Ak sa môžete naučiť bicyklovať, rovnako sa môžete naučiť aj byť šťastnými,“ tvrdí Matthieu Ricard, (ne)obyčajný mních, ktorý už inšpiroval státisíce ľudí. Ukazuje, že šťastie je úplne jednoduché. A zopár tipov prezradí aj nám.

Článok pokračuje pod videom ↓

Matthieu Ricard pred viac ako tridsiatimi rokmi úplne zmenil smerovanie svojho života. Z úspešného a uznávaného molekulárneho biológa žijúceho v Paríži sa stal budhistickým mníchom, ktorý objavil zmysel života v meditácii a v duchovných praktikách.

Vedci tohto 67-ročného muža označili za absurdne pozitívneho. Jeho neobvyklý prístup k životu ich tak fascinoval, že sa rozhodli podrobiť ho viacerým analýzam. Vedcov z laboratória, ktoré sa špecializuje na neurovedu, zaujímalo samozrejme najviac neobvyklé fungovanie mníchovho mozgu.

Preto urobili sériu viacerých MRI snímkov, ktoré im potvrdili to, čo ich myseľ len veľmi ťažko prijímala. Matthieu sa totiž vymykal všetkým tabuľkám. Jeho mozog vykazoval vysokú hodnotu aktivity a takmer nulovú prítomnosť negatívnych emócií. Matthieu však o sebe tvrdí, že vôbec nenosí nasadené ružové okuliare. Len si zvykol pozerať sa na svet neobvyklým spôsobom. A teraz nám povie, ako sa to dá docieliť.

https://www.instagram.com/p/BX2RnEXj22P/?taken-by=matthieu_ricard

#1 V čom spočíva šťastie?

„Šťastie nenájdete v úspechu či v zážitkoch. Je to stav bytia. Je jedno, kde sa nachádzate. Dôležité je nenechať sa vyprovokovať a mať stále na uzde svoje emócie,“ tvrdí bývalý vedec. Má možnosť porovnávať obe škály. Aj vedeckú, aj duchovnú, a aj to mu dáva možnosť vytvorenia určitého nadhľadu.

Hovorí o tom, že často hľadáme šťastie na nesprávnom mieste. Viažeme ho k ľuďom, k miestam či k situáciám. A v tom robíme chybu. Taktiež si mnohí stav šťastia zamieňajú za pôžitok. Avšak pôžitok, emócie či eufória sú vždy krátkodobým stavom. Odznejú, a i keď to znie paradoxne, v skutočnosti vyčerpávajú.

Šťastie a vnútorný pokoj sú však trvalým stavom, ktorý si môžeme udržať bez ohľadu na vonkajšie okolnosti. V tom spočíva istá spravodlivosť. Každý človek na svete môže byť šťastný, a to bez ohľadu na podmienky, do ktorých sa narodil.

#2 Vedome prijímame jedy do našej duše

Podľa mnícha vedome do seba prijímame rôzne mentálne toxíny vo forme arogancie, závisti, pýchy a egoizmu. Berieme ich za bežnú súčasť „balíka,“ no keď sa nenaučíme negatívne emócie držať na uzde, načisto nás ovládnu.

Zmysel meditácie spočíva najmä v tom, že sa naučíme vedome v sebe kultivovať práve pozitívne vlastnosti, a tým sa sami meníme k lepšiemu. Problém dnešného sveta vraj spočíva v tom, že to, čo je zlé, berieme ako normálne, no to sa musí zmeniť. A spoločnosť najlepšie zmeníme tak, že začneme od seba.

Rozhodujeme za každý okamih života. Sami sa však musíme rozhodnúť, čomu dáme prednosť. Pozitivite alebo negativite? Konečná voľba záleží len na nás a práve tak si formujeme našu budúcnosť.

#3 Ako sa nenechať vytočiť okolím

Dôverne to pozná každý z nás. Veľmi ľahko nás vytočí šéf, partner, rodičia či nervózna pani v obchode. Avšak miesto toho, aby sme sa dali vyprovokovať a vypustili do okolia toxický jed, mali by sme sa upokojiť. Čím viac v našom vnútri budeme vytvárať pozitívne prostredie a kultivovať dobré myšlienky, tým menej priestoru v nás ostane pre negatívne pôsobenie.

Je to len o tréningu, nie je v tom žiadna mágia. Ak niekto na nás kričí, je to predovšetkým jeho problém. Nie náš. Aj Budha vravel, že ak neprijíma urážku a nereaguje na ňu, ostáva tomu, kto ju povedal. Aj Matthieu vraví o tom, že dôležité je stále ostávať vo svojom strede.

Samozrejme, že som občas podráždený. Ale zvyčajne sa nad tým rozosmejem, pretože si rýchlo uvedomím, aké hlúpe je urážať sa.

Tento „absurdný pozitivista“ verí tomu, že ak dávame energiu do negatívnych emócií, spotrebúvame tak vzácnu a cennú energiu, čím pomaly chradneme. Aj preto je toľko chorôb a depresií.

Zároveň každému odporúča meditovať aspoň  polhodinu denne. Je to dlho? Niekedy oveľa dlhší čas „zabijeme“ pred televízorom. Viaceré výskumy však dokázali pozitívne účinky meditácie na ľudskú psychiku. Pravidelná meditácia môže znížiť riziko recidívy depresie až o 40%. Okrem toho nemá žiadne vedľajšie účinky.

Tak sa zdá, že recept na šťastie je veľmi jednoduchý. Až taký jednoduchý, že si ho musíme skomplikovať. Všetko, čo musíme urobiť preto, aby sme boli šťastní, je sadnúť si a zavrieť oči. Šťastie je v našom vnútri. Keď budeme vytrvalo hľadať, raz sa určite objaví.

Pozri aj: Budha a jeho 6 zákonov lásky, ktoré vnesú do vášho života šťastie, pohodu a lásku

esquire
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov