Zo všetkých strán sa na nás v dnešnej dobe valia kadejaké rady od skúsených, ale i menej skúsených odborníkov. Často si povieme, že to, čo hovoria, je síce pekné, ale...

Čo oni o tom môžu vedieť, ak si neprešli depresiou, ťažkým rozchodom, zložitými vzťahmi či rôznymi inými krízami? Dnes vás pozývame nahliadnuť za oponu, pretože nasledujúci článok prináša pohľad terapeuta na lásku. Pohľad človeka, ktorý má síce mnoho odborných vedomostí, no čelí vzťahovým problémom rovnako, ako každý iný človek.

Článok pokračuje pod videom ↓

Desať rokov zotrvávania v niekoľkých dlhodobých i krátkodobých vzťahoch zhrnul terapeut John Kim do 10 bodov, ktoré sa naučil o láske. Nech sa páči, nechajte sa inšpirovať…

Dokonalosť neexistuje

Našťastie. Napriek tomu, všetci chceme mať dokonalého partnera. Neuvedomujeme si pritom, aká by to bola nuda, a ani to, že my sami tiež nie sme dokonalí. Ak sa budete tvrdohlavo pridŕžať svojej predstavy o tom, aký presne by mal byť váš partner, uniknú vám ľudia, ktorí by vám mohli svojimi nedokonalosťami zmeniť život.

Je normálne, že každý z nás má určitý typ ľudí, ktorý mu je najsympatickejší, no dôležité je byť otvorený a nedržať sa svojej predstavy zubami-nechtami. Ak vás zaujme niekto, kto sa vymyká vašim predstavám, dajte mu šancu. Vás život môže byť aj vďaka nemu bohatší a širší o nový rozmer.

Unsplash.com/Pablo Heimplatz

Láska nie je bojové pole, to vaša hlava.

V každom vzťahu príde obdobie krízy, ustavičných hádok a nedorozumení, kedy majú obaja partneri pocit, že toho druhého skôr neznášajú, ako milujú. Ako mnoho vecí, aj toto začína v hlave, a to v myslení, cítení, predstavách, názoroch a napokon aj v minulosti konkrétnej osoby.

Nie láska ničí ľudí, ale ľudia lásku. Zabíjajú ju svojím egoizmom, žiarlivosťou, neústupčivosťou… Láska nie je bojové pole. Bojové pole je vo vašej hlave. Alebo v tej partnerovej. Alebo v hlavách vás oboch. Vyhráte len vtedy, keď si zodpoviete na otázku, kto je pre vás vo vzťahu dôležitejší – vy sami, alebo ten druhý.

Ak si vami niekto nie je istý, nestojí vám za to

Je úplne jedno, či to zaobalí tým, že sa na to necíti, alebo že potrebuje čas… Okrem toho, zachovajte si sebaúctu a nikoho sa nesnažte presvedčiť, aby vám a vášmu vzťahu dal šancu. Buď do toho s vami ide, alebo nie. Nič medzi tým neexistuje. Vzťahy sú aj bez toho dosť náročné a komplikované.

A ešte jedna vec, nesnažte sa toho druhého v návale citov ospravedlniť. Prijmite to, pretože aj nie je odpoveď a možno časom zistíte, že takto to skutočne malo byť. Ak pred vami niekto uteká, nesnažte sa ho dohoniť, nemá to zmysel.

Prvé rande nemusí byť fiasko

Naozaj, dá sa prežiť ho tak, že z neho neodídete s pocitom, že toho druhého už nikdy nechcete vidieť.  Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, čo vlastne prvé rande pokazí? Sú to očakávania a predstavy, ktoré máme, a ktoré sa týkajú toho, aký podľa nás ten druhý je. Sú priam presiaknuté subjektivitou, kvôli ktorej potom v realite nevnímame, aká daná osoba je, ale len to, ako sa líši, či skôr v čom nespĺňa naše očakávania.

Chcete to urobiť inak? V prvom rade sa upokojte, prvé rande je len rande, neznamená to, že si idete sľúbiť vernosť až za hrob. V druhom rade odhoďte všetky očakávania a jednoducho sa tešte na to, čím vás môže ten druhý prekvapiť, čo nové vám môže do života priniesť… A buďte vďační, že niekto vám chce venovať svoj čas a niečo zo seba.

pixabay.com

Láska je ako šúpanie cibule

Prvá vrstva ide ľahko – je to zamilovanie, chémia, motýle v bruchu, pocit, že sa vznášate… V skutočnosti to ešte nie je láska, tá nasleduje až potom. Prichádza, až kým neuvidíte, čo sa skrýva pod všetkými vrstvami a obranami toho druhého, až keď ho uvidíte takého, aký naozaj je. Až keď ich akceptujete, prijmete a rozhodnete sa ich milovať, až potom je to láska.

Pri láske v skutočnosti nejde o vaše pocity, pretože keď sa rozhodnete niekoho naozaj ľúbiť, často vás to bude bolieť, bude vám do plaču – ako pri šúpaní cibule. Keď budete spolu s milovanou osobou prechádzať vrstvami vašich tajomstiev, tienistých stránok, nenaplnených túžob i sklamaní, nebude to najpríjemnejšie. Keď však prejdete tú cestu a dostanete sa k jadru, pochopíte, že to stálo za to a že ste tú cestu museli prejsť, lebo inak by ste nemilovali.

Ak s vami niekto chce byť, dá vám to najavo

Určite to poznáte aj vy; kto chce, čas si nájde, všetko ostatné sú len výhovorky. Neklamte samých seba a nesnažte sa presvedčiť o opaku. A samozrejme, nie je to len o čase, ale aj o snahe riešiť konflikty a nájsť kompromis. Radšej sa vzdajte vzťahu s takou osobou a počkajte si na niekoho, kto bude ochotný pre vás obetovať svoj čas i pohodlie.

Na vzťah nebudete nikdy pripravení

Byť pripravený na vzťah. Často túto vetu používame i počúvame bez toho, aby sme sa nad ňou zamysleli. Veď je to nezmysel. Ako môžete byť pripravení na vzťah s jedinečnou ľudskou bytosťou s originálnym a neopakovateľným pohľadom na svet, názormi a postojmi…? Veď je to nonsens.

Nikdy nebudete pripravení. Kľúčom je veriť, že by to mohlo fungovať, riadiť sa srdcom a s detskou zvedavosťou sa pustiť do objavovania toho druhého. Ó ozaj, láska si väčšinou vyberá tých, ktorí sa cítia byť najmenej pripravení a ktorí ju vôbec nečakajú.

Unsplash.com/Everton Vila

Starajte sa o lásku. Nezničte ju.

Niekto raz povedal, že lásku treba držať ako piesok – s otvorenými dlaňami, lebo inak vám prekĺzne pomedzi prsty. Láska nám prekĺzne pomedzi prsty ak ju chceme až príliš vlastniť – ak na ňu ideme rozumom a nie srdcom. Láska vo vzťahu nie je o tom, že máte niekoho, kto vás miluje a preto oňho nechcete prísť. Je o tom, že niekoho milujete a dávate mu slobodu, aby ak chce, miloval vás.

Vždy môžete ľúbiť ešte viac

Pre každého táto veta znamená niečo iné; pre niekoho to môže byť zrieknutie sa svojho pohodlia kvôli tomu druhému, pre iného povznesenie sa nad partnerove nedostatky či prijatie jeho výčitiek. Tak či onak, láska nie je o tom, že si beriete, ale o tom, že dávate. Dávate zo seba. Ak chcete milovať ešte viac, denne sa samých seba pýtajte, či robíte všetko preto, aby bol ten druhý šťastný a uvidíte, že vždy sa niečo nájde.

Unsplash.com/Priscilla du Preez

Neprestávajte veriť.

Všetci sme boli odmietnutí. Všetci sme boli zranení. Každému raz niekto zlomil srdce. Podviedli nás, nepochopili a opustili. No je len na nás, či ostaneme pri tomto, alebo sa rozhodneme veriť, že aj my máme niekde vo svete svoju chýbajúcu polovičku. Verte, že keď ju nájdete, pochopíte, prečo všetky tie vzťahy predtým nemohli fungovať.

Život je o láske. A láska je to, čo nás učí žiť.

Pozri aj: Týchto 13 roztomilých ilustrácií vám ukáže, ako vyzerá pravá láska

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov