Nech dá ruku hore ten, kto sa nikdy nesklamal v láske. Áno, aj to, že vás odmietla Jarka v škôlke sa počíta...

Sklamanie je vraj nevyhnutná súčasť života… Len ten, kto poriadne padol na držku, si dokáže vážiť to, čo mu život prinesie. Pretože často dobré veci berieme ako úplnú samozrejmosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno najprv potrebujeme byť zlomení, aby sme si neskôr zaslúžili celistvosť. Láska bolí, no napriek tomu ju všetci hľadáme. Sme schopní obetovať jej absolútne všetko. Vkladáme do nej nádeje, všetko vsádzame na jednu kartu, len aby sme sa presvedčili, že sme vyhrali.

„Možno sú chyby to, čo formuje náš osud.“

Carrie Bradshaw

V múdrych knihách sa vraví, že by sme sa v prvom rade mali naučiť byť spokojní sami so sebou. Pretože šťastie musíme objaviť v nás, nikto druhý to za nás nespraví. To je síce pravda, ale drvivá väčšina z nás túži po láske. Tak čo s tým? Keď nás niekto rozbije doslova na milión kúskov, začneme sa väčšinu obviňovať. Ako sme mohli byť takí naivní a hlúpi… A veriť? Jednoducho. Všetci robíme chyby, keď sa zamilujeme. Veď nenadarmo sa vraví, že láska je slepá.

unsplash.com

Partnerov si vyberáme na základe toho, čo sa potrebujeme naučiť, aby sme mohli vnútorne rásť. Každý, i ten najhorší vzťah na svete, nás niečo naučí. Možno stanoviť si hranice, alebo byť tolerantnejší, či zistiť, že život sa neodohráva ako dej v sacharínových románoch. Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, tieto lekcie nám dajú do života viac, než múdre príručky.

Ak sa však budeme permanentne ľutovať, spomínať na to, ako sme trpeli a aká sme obeť, nikde nás to neposunie. Potrebujeme opäť nadobudnúť dôveru a pozerať sa smerom vpred. Keď sa bude chcieť na vašich pleciach vyplakať niekto, kto je láskou sklamaný, dovoľte mu to. No ani vás by asi nebavilo poskytovať mu podporu po stý raz. Každý raz dospejeme k momentu, kedy sa budeme musieť pohnúť ďalej. Krok dopredu však budeme musieť spraviť len my sami.

unsplash.com

Najväčšiu chybu, ktorú však na poli lásky môžeme urobiť je, keď ostávame vo vzťahu, z ktorého sme mali utiecť už minútu po jeho začiatku. Ak nepočúvame znamenia, ktoré nám dávajú najavo, že sa niečo deje, vesmír použije silnejšie páky. Možno vás partner začne viac ponižovať a nadávať vám. I keď sa to však nezdá, robí vám službu. Ukazuje vám, že ste niekde, kde vôbec nemáte čo robiť.

Chyby nie sú začiatkom konca. Sú príležitosťou, aby sme spoznali, kým naozaj sme.

Ak sa nabudúce budete umárať sebaľútosťou nad tým, že máte za sebou ďalší nevydarený vzťah, skúste myslieť na to, že teraz ste už skutočne pripravení na lásku svojho života. Možno nepríde za sprievodu slávnostných trubadúr. Príde skromne, možno odtiaľ, odkiaľ by ste ani nečakali. A obaja si ju dokážete vážiť. Pretože budete vedieť, čo je to bolesť. A nebudete sa hádať kvôli úplnej malichernosti.

Pozri aj: POČAS SVOJHO ŽIVOTA SA ZAMILUJEME DO 3 OSÔB A SPOZNÁME 3 TYPY LÁSKY. KAŽDÚ Z INÉHO DÔVODU

psych.sk (Michaela), themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov