Foto: Unsplash/Jackson David

Aby ste skutočne milovali ostatných, musíte sa najskôr naučiť, ako milovať seba.

Tento citát počul už každý z nás. Pokiaľ k sebe neprejavujete bezpodmienečnú lásku, nedovolíte, aby vás skutočne milovali aj ostatní. Skutočnosťou je, že v dnešnej dobe sa náš životný štýl neuveriteľne zameriava na výsledky, porovnávanie sa s ostatnými a túžbu neustále robiť viac. Výsledok? Stali sme sa našimi najväčšími kritikmi – zameriavame sa na naše chyby a na to, kde sme „mohli urobiť lepšie“, viac ako na naše úspechy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Váš vzťah k sebe samému sa nijako nelíši od iných vo vašom živote – zmena, ktorá vedie k bezpodmienečnej láske, si vyžaduje čas, pozornosť a úsilie. Doprajte si preto čas na budovanie autentickej sebalásky, krok za krokom. Aby ste to mali čo najjednoduchšie, portál Your Tango pripravil niekoľko krokov, ktoré vám určite pomôžu.

#1 Prijmite samého seba

Prijmite samého seba. Spomeňte si na časy, kedy ste sa normálne kritizovali, a namiesto toho začnite hovoriť: „To som ja a to je v poriadku.“

Foto: Unsplash/Romina Farias

#2 Poznajte svoju cenu

Vo svete, kde sa hodnota ľudí posudzuje podľa toho, ako vyzerajú, koľko zarábajú alebo čo dosiahli v živote, je často ťažké uvedomiť si svoju hodnotu.

#3 Prestaňte porovnávať a hodnotiť

Sme naučení porovnávať sa s ľuďmi okolo nás. Keď sa začnete porovnávať s ostatnými, dostanete sa do konkurencie a nemáte pocit, že ste dosť dobrý. Pravda je, že vaša hodnota je nezmerateľná a nemá čo robiť hodnotu niekoho iného.

Foto: Unsplash/Hannah Xu

#4 Vážte si seba samého a stanovte si hranice

Akýkoľvek kvalitný vzťah zahŕňa rešpekt a zdravé hranice. Dostatočne sa rešpektujte, aby ste súcitne dali vedieť ľuďom vo svojom okolí, čo je a nie je v poriadku. Nebojte sa povedať „Nie“, ak to skutočne chcete povedať nie, pretože tak určujete zdravé hranice.

#5 Oceňujte sa

Bez toho nedokážete oceniť ostatných. Ak si chcete s niekým vybudovať láskyplný vzťah, musíte si ho vážiť. Každý rád počúva o vlastnostiach, ktoré na ňom obdivujete, a keď mu vyjadrujete vďaku. Najskôr si nájdite čas a uznajte, čo na sebe oceňujete a milujete, aby ste nakoniec mohli urobiť to isté pre niekoho iného.

Foto: Unsplash/CRYSTALWEED cannabis

#6 Doprajte si čas osamote

Kvalitný čas je dôležitý v každom vzťahu – váš vzťah k sebe samému sa nelíši. Nájdite si čas a užite si veci, ktoré vás robia skutočne šťastným.

#7 Verte si

Je dôležité dôverovať si, že sa staráte o svoje najlepšie záujmy – neobetujte svoje potreby pre potreby ľudí vo vašom okolí. Ctite si a dávajte prednosť záväzku, ktorý máte voči sebe.

Foto: Unsplash/Thought Catalog

#8 Zoznámte sa so svojimi potrebami

Každý má svoje potreby. A ak sa chcete bezpodmienečne milovať, musíte sa ubezpečiť, že sú vaše potreby uspokojené. Ako? Tým, že sa s nimi stretnete sami. Buďte voči sebe skutočne.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov