Albert Einstein povedal, že žiť môžeme dvojako; akoby zázraky vôbec neexistovali, alebo ako by zázrakom bolo všetko okolo nás. Myšlienka je to pekná, ale čo z nej, keď sa niekedy cítime tak bezútešne?

Z času načas každý z nás stráca svoju vieru; vieru v Boha, v osud, vo vyššie dobro či v ľudstvo samotné. Vtedy máme silný pocit beznádeje a zdá sa, akoby už neexistovalo nič, čo nás môže zachrániť. Práve vtedy je ten správny čas spomenúť si na zázraky, ktoré sú okolo nás. Prehliadame ich a zvykli sme si na ne, takže sú pre nás samozrejmé. No keď sa nad nimi zamyslíme ešte raz, uvedomíme si, že musí existovať nejaký princíp, ktorý tento svet udržiava.

Článok pokračuje pod videom ↓

Je na vás, či za tým vidíte karmu, Boha, alebo vieru v dobro, zázraky sa skrátka dejú. Spomeňte si na týchto 7 vecí okolo nás…

Ľudský mozog

Aj keď možno máte pri niektorých ľuďoch silné pochybnosti, ľudský mozog je jedným z najväčších zázrakov prírody. Tento tajomný a najmenej prebádaný orgán ľudského tela dokáže neskutočné veci. Vďaka nemu sme tým, kým sme, vďaka nemu poznávame svet, myslíme, cítime, spomíname, učíme sa a milujeme. Denne sa na tom podieľa 86 až 100 miliárd neurónov, ktoré spracovávajú viac než 50 000 myšlienok. A to nie je všetko, pretože samotní vedci s pokorou priznávajú, že je viac toho, čo o mozgu nevieme, než toho, čo vieme.

pixabay.com

Vedomie

Čím sa líšime od zvierat? Tým, že máme rozum a vedomie, ktoré nám umožňuje nielen svet objavovať, ale ho aj pretvárať, ktoré nás neobmedzuje len na bezprostrednú skúsenosť, ale dovoľuje nám myslieť abstraktne a ktoré nám dovoľuje vnímať čas, spomínať ale i plánovať a snívať o budúcnosti. Za všetky tieto schopnosti vďačíme pomerne malej časti prefrontálnej a frontálnej mozgovej kôry, ktorá je jedinečná len pre nás, ľudí.

Vesmír

Nedávno zosnulý, excelentný vedec Stephen Hawking povedal, že naša existencia je nepravdepodobná náhoda. Mnohí astrofyzici a astronómovia sú v úžase z toho, ako je vesmír navrhnutý. Všetko je akoby usporiadané tak, aby niekde v tom veľkom vesmíre mohol existovať život. A všetko je na chlp presné; veď podľa Hawkinga, ak by sa expanzia vesmíru po Veľkom tresku znížila čo i len o nepatrnú tisícinu sekundy, vesmír by nikdy nevznikol.

pexels.com

Superľudia

Možno ste voči nim maximálne skeptickí a považujete ich za šarlatánov, možno vás o opaku presvedčila osobná skúsenosť. Hoci je ťažké sa k tejto téme jasne vyjadriť, zdá sa, že na Zemi predsa len žijú ľudia, ktorí majú nejaký ten zvláštny dar. Nie je ich veľa a určite ich neuvidíte na obrazovkách ani v časopisoch, či v rubrike horoskopy a astrológia. Ak vám to príde pritiahnuté za vlasy, alebo prinajmenšom úsmevné, nebudeme vás presviedčať o opaku. Ale ktovie, možno raz aj vy takéhoto človeka stretnete.

Život po smrti

Kto z nás nechce vedieť, čo bude po tom? Čo s nami bude, keď zomrieme a ako to tam vyzerá? Tieto otázky rieši ľudstvo odjakživa. Príbehy ľudí, ktorí sa ocitli blízko smrti sú preto vždy veľkou kuriozitou. Jedni ich zaznávajú, druhí sa ich zastávajú. No priznajme si, že každý z nás chce veriť, že po smrti tam ešte niečo bude, že to nebude ako keď spadne opona a zhasnú svetlá. Napriek tomu by sme mali žiť tak, ako keby po smrti nič nebolo; mali by sme si užívať každý okamih, ďakovať za všetko a všetkých a nikdy nestrácať nádej.

pexels.com

Evolúcia

Hoci sa za tvorcu evolučnej teórie považuje Charles Darwin, prvý, kto sa tejto oblasti začal venovať, bol Jean-Baptiste Lamarck, ktorý sa venoval aj transmutácii druhov. Či už je evolúcia zázrakom prírody alebo súvisí s pôsobením vyššej inštancie, rozhodne stojí za povšimnutie. A ak si to dáte do súvisu so vznikom vesmíru, musíte sa s úžasom pozastaviť nad tou dokonalou presnosťou, precíznosťou, synchronicitou a harmóniou..

Osobné zázraky

Doteraz sme hovorili o veciach, ktoré sa týkajú ľudstva všeobecne, no určite ste už aj vy v živote zažili okamihy, kedy ste mali pocit, že ste zažili zázrak. Či už ide o vyviaznutie bez úrazu zo zdemolovaného auta alebo o zvláštny pokoj plynúci z meditácie, či predtucha, ktorú ste počúvnutím svojej intuície odvrátili. Ťažko sa to vysvetľuje všeobecne, no každý z nás denno-denne zažíva menšie či väčšie zázraky. Je len  na nás, aký postoj k nim zaujmeme.

Unsplash.com/Allen Cai

Aký je váš postoj k zázrakom? Dajte nám vedieť v komentároch.

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov